Het historisch erfgoed van Nepal is in een puinhoop veranderd

Nepal heeft bij de aardbeving niet alleen duizenden inwoners verloren, maar ook een goed deel van zijn tempels en paleizen.

Een afgebroken standbeeld in Kathmandu.Beeld epa

Het verhaal wil dat de Kasthamandap-tempel in de 16de eeuw uit het hout van één boom is opgetrokken. De naam van de Nepalese hoofdstad Kathmandu is van de tempel afgeleid. De hindoepagode van drie verdiepingen huisveste een beeld van de 11de-eeuwse yogi Gorakhnath, totdat de Nepalezen het gebouw zaterdag voor hun ogen zagen instortten.

Nepal heeft bij de aardbeving niet alleen duizenden inwoners verloren, maar ook een goed deel van zijn historisch erfgoed. Talrijke monumenten zijn door de aardbeving met de grond gelijk gemaakt of beschadigd. Zeven tempel- en paleiscomplexen staan op de Unesco-werelderfgoedlijst en het is nog onduidelijk of er ook maar één onbeschadigd is gebleven.

Unesco

De drie Durbar-pleinen zijn in elk geval verwoest. Rond de pleinen bouwden Nepalese koningen complexen van tempels, paleizen en binnenplaatsen - durbar betekent hof. Het plein in de hoofdstad - door Unesco 'het sociale, religieuze en stedelijke hart van Kathmandu' genoemd - heeft volgens de Nepalese nieuwssite Ekantipur 80 procent van zijn tempels verloren. Naast de Kasthamandap-tempel is ook de 17de-eeuwse Maju Deval-tempel zijn verwoest.

'Unesco staat klaar om Nepal te helpen met zijn wederopbouw en om zijn veerkracht te versterken', zei directeur-generaal Irina Bokova van Unesco zaterdag. Maar de vraag is of het erfgoed wel te herstellen is, meent de Nepalese historicus Prushottam Lochan Shrestha van de Tribhuvan Universiteit. De wederopbouw is duur en technisch ingewikkeld. 'We zijn alle als werelderfgoed aangemerkte monumenten in Kathmandu, Bhaktapur en Lalitpur kwijt', zei hij zondag tegen Ekantipur. 'Die kunnen nooit meer in hun oorspronkelijke staat worden hersteld.'

De Maju Deval-tempel na de aardbeving.Beeld .
De Maju Deval-tempel voor de aardbeving.Beeld .

Beelden

Het uitgestrekte Durbarplein in Bhaktapur, 13 kilometer ten oosten van Kathmandu, herbergde oorspronkelijk 99 rijkelijk gedecoreerde binnenplaatsen. Na de zware aardbeving van 1934 was dat aantal al gereduceerd, maar na de klap van zaterdag zijn er nog maar zes over. Meerdere monumenten zijn er geheel of gedeeltelijk in ruïnes veranderd. Een hoop stof en stenen is alles wat rest van de grotendeels uit zandsteen opgetrokken Vatsala Durga-tempel, afkomstig uit de 16de eeuw.

Ook de boeddhistische en hindoeïstische monumenten aan het uit de 3de eeuw stammende Durbarplein in Lalitpur zijn zwaar getroffen. Her en der liggen de beroemde uit steen gehouwen beelden tussen de restanten van de ingestorte tempels waar ze ooit deel van uitmaakten.

De Vatsala Durga-tempel op het Durbar-plein in Bhaktapur voor de aardbeving.Beeld Corbis
Een vrouw loopt langs een ingestorte tempel op het Durbar plein in Bhaktapur.Beeld AP

Dharahara-toren

De iconische stoepa (een boeddhistisch heiligdom) van Swayambhunath bleef volgens de Indiase krant The Indian Express vrijwel ongedeerd, maar de bevingen verwoestten wel de oude huizen en kleinere tempels op en nabij het 5de-eeuwse complex ten westen van Kathmandu. Een andere beroemde stoepa, Boudhanath, raakte wel ernstig beschadigd. Beide staan ook weer op de Unesco- werelderfgoedlijst.

Het meest in het oog springende gebouw van Kathmandu had geen erfgoedstatus, maar de 62 meter hoge Dharahara-toren is wel ingestort. De witte toren uit 1832 is na twee eerdere aardbevingen weer opgebouwd en domineerde de skyline van Kathmandu. De vele toeristen die de 213 treden tellende wenteltrap trotseerden, kregen van boven een weids uitzicht over de hoofdstad. Het iconische gebouw is door de beving gereduceerd tot een afgebrokkelde stomp en een zee van puin, waar volgens de politie al zeker 180 doden tevoorschijn zijn gehaald.

Een man maakt een selfie bij de ingestorte Dharahara-toren in Kathmandu.Beeld ap
De Dharahara-toren voor de aardbeving.Beeld Bal Krishna Thapa Chhetri

Drone filmt historische verwoesting

Een man in Kathmandu heeft met zijn drone beelden gemaakt van de verwoesting die de zware aardbeving heeft aangericht. Op de beelden die wordt vooral duidelijk hoe zwaar de historische gebouwen getroffen zijn:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden