Het hele vliegtuig met elkaar op de vuist

De moderne burger is kortaangebonden. We hebben een kort lontje, blijkt uit onderzoek, en er was in Nederland een campagne voor nodig om dat onder ogen te zien....

De situatie aan boord van het Turkse vliegtuig, afgelopen zondag op Schiphol, kan volgens een ooggetuige het beste als volgt worden samengevat: ‘Stelt u zich een saloon voor uit zo'n klassieke cowboyfilm. Eentje maakt een opmerking en krijgt van de ander een glas whisky in z'n gezicht. Vervolgens zie je dat in no time de hele bar met elkaar op de vuist gaat, ook diegenen die helemaal niet weten waar de ruzie over gaat.’

Dat het korte lontje niet een specifiek Nederlandse eigenschap is, bewezen de overwegend Turkse passagiers in het toestel van de chartermaatschappij Corendon, afkomstig uit Istanbul, op weg naar Parijs en voor een tussenlanding afgelopen weekeinde op Schiphol.

Uit de aantekeningen en mondelinge toelichting van de marechaussee ontstaat het beeld van een grote vechtende kluwen, waarbij lang onduidelijk blijft wie precies kwaad is op wie. Vandaar dat de aangerukte marechaussee (twintig man!) besluit het complete toestel te ontruimen. Iedereen moet mee naar een grote zaal, waar het handgemeen onverminderd wordt voortgezet. De gezagsvoerder heeft inmiddels laten weten onder geen beding wie dan ook nog mee te nemen. Hij is dusdanig van de kaart dat hij met een leeg toestel wil doorvliegen naar Parijs.

De marechaussees slagen er niet in de gemoederen tot bedaren te brengen. Pas als zij op tafels klimmen en het gezelschap uit elkaar halen door ze in aparte groepen te verdelen, wordt met behulp van tolken duidelijk wat de aanleiding was voor de eerste schermutselingen.

Aanvankelijk vliegt het toestel via Parijs naar Amsterdam. Om organisatorische reden wordt de route omgelegd met Amsterdam als tussenstop en Parijs als nieuwe eindbestemming. Verscheidene passagiers geven luidkeels blijk van hun ongenoegen.

Tijdens de tussenlanding – sommige passagiers stappen uit, nieuwe reizigers voor Parijs stappen in – moeten enkele stoelen tijdelijk vrij zijn in verband met het bijtanken van het vliegtuig; een internationaal veiligheidsvoorschrift.

De passagiers die hun stoel tijdelijk moeten verlaten, weigeren. Het eerste geduw en getrek begint. Uiteindelijk tonen deze passagiers zich bereid hun plaats te verlaten indien zij elders in het toestel een betere plek naar Parijs krijgen.

Het cabinepersoneel legt uit dat deze wens niet kan worden vervuld, waarna het serieus wordt. Stewardessen krijgen klappen en schoppen; reizigers schieten hen te hulp, maar worden weer aangepakt door passagiers die zich solidair voelen met hen die tijdelijk hun stoel moeten verlaten. Gevolg: zestig vechtende luchtreizigers; flessen, glazen en handbagage vliegen door de cabine.

De strijd in het vliegtuig en op de grond neemt een kleine vijf uur in beslag. Vier mannen blijven vervelend en mogen niet meer aan boord. Nog eens vijf reizigers hebben geen vertrouwen in de wapenstilstand en zoeken alternatief vervoer. Een marechaussee: ‘In het algemeen is er sprake van meer geweld in de luchtvaart, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden