Column

Het heelal is één groot Sterren springen

Belangstellenden kijken met een eclipsbrilletje naar een zonsverduistering. Bij de verduistering schuift de maan, vanaf de aarde gezien, precies voor de zon. Beeld ANP / Lex van Lieshout
Belangstellenden kijken met een eclipsbrilletje naar een zonsverduistering. Bij de verduistering schuift de maan, vanaf de aarde gezien, precies voor de zon.Beeld ANP / Lex van Lieshout

 

Jean-Pierre Geelen

Weervrouw Willemijn Hoebert zei het zelf in het NOS-Journaal: 'Ik denk dat wij wel aardig wat mazzel hebben.'

Mazzel: dat Nederland vanmorgen dankzij lichte bewolking een glimp zal kunnen opvangen van de zonsverduistering rond IJsland. Een natuurfenomeen dat op het ondermaanse zoveel eeuwen na de Germanen nog altijd de harten op hol doet slaan. 200 duizend eclipsbrilletjes deelde een opticienketen al uit, duizenden eclipstoeristen vertrokken naar de Faeröer-eilanden, waar de verduistering totaal zal zijn.

De kans dat zij thuis een beter zicht hadden gehad is aanzienlijk, want het regent nogal op de eilanden. Dat vertelde verslaggeefster Liz Bonnin vanuit een havenplaatsje op BBC 2, in het sterrenkundige programma Stargazing Live. Die zender maakt zich al twee dagen op voor 'The big countdown', met een apotheose vandaag, de dag van de duisternis.

Dat is nog eens andere koek dan het minieme halve uurtje dat de NOS morgenochtend zal besteden aan het zeldzame verschijnsel. De BBC pakt drie dagen uit met voorbeschouwingen en achtergronden, inclusief het live verslag van de tweeënhalve uur die de eclips in beslag zal nemen.

Wel een wonderlijke reflex trouwens: live televisie over een natuurfenomeen net op het moment dat de geïnteresseerde alleen maar even naar buiten hoeft te kijken om de beschreven werkelijkheid met eigen ogen te aanschouwen. Het is als kijken naar het tv-scherm om te zien of het buiten regent. Maar in het universum van televisie wordt dat bijzondere fenomeen wel vaker waargenomen.

Eind december vorig jaar deed omroep MAX met Jeroen Latijnhouwers en wetenschapsjournalist Govert Schilling een aardige, maar eenmalige poging tot sterrentelevisie in Heel Holland kijkt sterren, een versie van Stargazing Live, maar de jongste actuele aanleiding - die zich al enige eeuwen liet voorspellen - was voor heel Holland kennelijk te weinig urgent.

In Stargazing Live bleek donderdag de eclips slechts een aanleiding om uit te dijen over het hele sterrenstelsel. Het concept: twee mannen (Brian Cox en Dara O Brian) in een studio, wat schermen en meetkundige apparatuur om zich heen, een deskundige en wat live schakelingen naar verslaggevers onder de sterrenhemel. Zo kwamen prangende kwesties aan de orde.

Is het mogelijk dat er nog een planeet in ons zonnestelsel ligt die nog niet is ontdekt? Is er een oceaan op Pluto?

Spannende actualiteit was er ook. Zojuist waren nieuwe explosies gezien in een supernova.

Tussen de lichtpuntjes was een komeet gezien. De verslaggeefster sprak erover met 'komeetjagers'.

Vanaf een open veld onder een onbewolkte hemel deed verslaggeefster Lucie Green opgetogen verslag van weer een ander fenomeen: de 67 manen van Jupiter. De hele week waren er al vier te zien geweest, steeds rechts van de planeet. Je verwacht het niet. Morgenavond volgen nieuwe onthullingen, 'en het is niet wat u verwacht', sprak Green tot de kijker met de opwinding van een sportverslaggeefster.

Hoezeer de mannen (en enkele vrouwen) ook hun best deden, erg spannend wilde Stargazing Live donderdag nog niet worden. Toch is hun enthousiasme aanstekelijk. Het is aandoenlijke en soms fascinerende nerd-tv, die je zowaar even deed geloven dat er vandaag iets fenomenaals te gebeuren staat. Dat klopt: als het niet regent en wij mazzel hebben, is de kijker vandaag getuige van iets bijzonders. De ontdekking van de televisiehemel: het heelal is één groot Sterren springen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden