Het grut pikt de belangrijkste concertles mee: we want more!

Het hart bonkt, muziek o.l.v. Onno Krijn, De Kleine Komedie Amsterdam. Vanaf 6 jaar. Tournee...

PATRICK VAN DEN HANENBERG

Kinderen voor Kinderen was een grote stap in de goede richting: stevige muziek, en teksten die verder gaan dan het verzoek aan de schipper of men mag overvaren. Maar Leonie Jansen vindt dat kinderen van zes tot twaalf jaar vervolgens ingewijd moeten worden in de echte popmuziek. En die wordt, zo zal elke veertiger beamen, gemaakt door The Beatles en tijdgenoten.

Afgelopen zomer maakte Leonie Jansen voor het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch een Nederlandstalig popconcert voor kinderen, waar ook de ouders lol aan kunnen beleven. Het succes nodigde uit tot een langere tournee, met vooral concerten op woensdag- en zondagmiddag. Het hart bonkt is een vorm van pedagogisch ontwikkelingswerk, onderdeel van een muzikaal-historisch verantwoorde opvoeding. Maar dan moet wel wat zorgvuldiger met de namen worden omgesprongen. Waar in het programmablaadje Jimi Hendrix staat worden The Troggs bedoeld, en waar Crosby, Stills, Nash & Young worden genoemd, behoort alleen Graham Nash te staan.

House, rap en andere disco- en Top-40-muziek komen net zo min aan de orde als Schuitje varen. Wel mogen de kinderen even laten horen hoe vals zij Altijd is Kortjakje ziek kunnen zingen. The Troggs zongen in 1966 Wild thing, you make my heart sing. Op het schoolplein werd het toen Wild thing, you make my thing swing. En Leonie Jansen, Lucretia van der Vloot, Jeroen Kramer (van het kinder-televisieprogramma Klokhuis) en Rob Wiedijk (van de popgroep The Bob Color) zingen nu Wild ding, jij maakt dat ik ik zing. Verder is er vertaald werk van Lennon & McCartney, Harry Nillsson en Graham Nash. Nummers van Bram Vermeulen blijken probleemloos voor een aanzienlijk jonger publiek te kunnen worden gebracht dan waarvoor ze bedoeld waren.

Leonie Jansen en de haren slaan de juiste toon aan. In de verbindende verhaaltjes gaat het gezelschap iets door de knieën: 'Weten jullie wie nog ouder zijn dan dinosaurussen? The Beatles.' Maar als er muziek wordt gemaakt, blijft men rechtop staan. En het grut pikt de belangrijkste concertles mee. 'Wij zeggen. . . het is afgelopen, dan roepen jullie. . . we want more. En dan zingen we nog een liedje.'

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden