Het grote wonder

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Nu: de Vinex-wijk...

Demografisch gezien verricht deze buurt een Hollands wonder. Terwijl hetland wordt bedreigd door historisch lage bevolkingsgroei, bestaat hier eenvrijwel onbeheersbaar baby-overschot.

Het leger kinderen dat opgroeit tussen heipalen en zandwagens is zogroot, dat je een verband vermoeden zou. Laatste stand: van de 2.286dorpsbewoners is bijna eenvijfde jonger dan 4 jaar - de grootstebevolkingsgroep van allemaal.

Dat levert een bijzonder straatbeeld op. Dagelijks wandelen de familiesvoorbij, als figuranten in een film over de jaren vijftig. Vader bestuurtde kinderwagen of heeft twee kleuters op de nek, moeder wandelt traag enzwanger mee, of reikt in haar tas naar koek en appelsap. Het zou raadzaamzijn de marketeers van Prenatal, Zwitsal en de Hema onmiddellijk naarIJburg te laten verhuizen: nieuwe trends pik je hier zo van de straat. Debeginnende dominantie bijvoorbeeld van de Stokke-kinderwagen, die het lijktte gaan winnen van de Bugaboo, is live te volgen.

Dat zo'n wijk gezinnen zou aantrekken, hadden ze wel verwacht, deplanners van het nieuwe land. Maar deze stormvloed was een verrassing.Ach, werd eerst gezegd: dat trekt wel bij als straks de kleinereappartementen worden opgeleverd. Maar nu de kleinere appartementen zijnopgeleverd, blijven de cijfers bikkelhard en blijkt de geboortegolfaanhoudend.

Dat heeft gevolgen. 'Je kunt je hier eenzaam voelen tussen al diegelukkige pappa's en mamma's', zei een oudere Vinex-man onlangs. Hijbeklaagde zich vooral over de blik van de jonge vaders: ze lopen je straalvoorbij. En waar laat je in godsnaam al dat kroost, op een eiland dat erniet voor werd ingericht? Twee crèches en één peuterspeelzaal zijn dewijk tot dusver toebedacht; hun wachtlijsten puilen uit.

Wachten maar tot het hangjeugd wordt.

Toine Heijmans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden