Het grote raadsel Cary Grant in hilarische film

Het is de meest geciteerde zin uit Bringing Up Baby, de klassieke komedie uit 1938 van Howard Hawks. Wanneer Cary Grant, tegen zijn zin gehuld in een met bontrandjes afgezette damespeignoir, opnieuw moet uitleggen waarom hij er zo 'perfectly idiotic' bij loopt, schreeuwt hij het bijna uit: 'Because I just...

Pauline Kleijer

Die onbetwist dubbelzinnige opmerking bevatte voor sommigen de zoveelste aanwijzing dat Cary Grant niet alleen maar op dames viel. De populaire acteur zou biseksueel zijn. Keiharde bewijzen waren er niet, maar in een tijd dat Hollywood gebukt ging onder een strenge Production Code, die iedere directe zinspeling op seks uit de filmindustrie weerde, werden subtiele hints gretig geïnterpreteerd.

Het geheim van zijn geaardheid heeft Grant tot aan zijn dood in 1986 weten te bewaren, maar nog steeds wordt er volop over gespeculeerd. Binnenkort verschijnt er een nieuwe biografie waarin de auteurs trachten te bewijzen dat Grant toch echt heteroseksueel was.

De begaafde acteur schermde zijn privé-leven zo goed af, dat hij zelfs voor collega's en goede bekenden een raadsel bleef. Volgens velen speelde hij permanent een rol. Cary Grant, de charmante, knappe, verfijnde Amerikaanse filmster, was een geslaagde creatie van Archibald Leach, een jongen van nederige komaf, geboren in het Engelse Bristol.

Grant heeft zijn afkomst nooit verloochend, maar in Engeland heerst er pas sinds kort gepaste trots op de beroemde landgenoot. Eind dit jaar wordt er in Bristol een standbeeld van de acteur onthuld, en in Londen vindt vanaf september een groot Cary Grant-retrospectief plaats, met klassiekers als His Girl Friday, The Philadelphia Story en North by Northwest.

En Bringing Up Baby natuurlijk, nog altijd een hilarische film, gevatter en vlotter dan de meeste hedendaagse komedies. Het tempo ligt zo hoog, dat de verbale gevechten tussen Grant en zijn tegenspeelster Katherine Hepburn nauwelijks bij te houden zijn. Heel wat prachtige zinnen schieten voorbij, leuker en memorabeler nog dan die ene over de damespeignoir.

En stuk voor stuk dubbelzinnig, of in ieder geval zo uit te leggen. Bijna nog grappiger dan de film zelf zijn dan ook de vele theorieën, variërend van freudiaans tot darwiniaans, over de diepere betekenis van het tamelijk absurde verhaal. Zelfs de titel staat daarbij ter discussie. Terwijl het toch zo simpel is: 'Baby' is gewoon een ontsnapte tamme luipaard die toevallig dol is op het liedje I Can't Give You Anything but Love, Baby.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden