Het grootste mirakel is dat Roda nog een kans heeft

Roda JC leeft nog. Ondanks een wanvertoning tegen FC Groningen kan de ploeg ontsnappen aan degradatie. Nog een keer een zwartgeel-sjaaltje om het Jezus-beeld.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IWAN TOL

KERKRADE - Roda JC 1

FC Groningen 2

Om het geluk een beetje de kant van Roda JC op te krijgen, staat op de toonbank van de fanshop een Jezus-beeld. Hij heeft deze middag een zwartgeel-sjaaltje om. 'Het is hier net Lourdes', lacht Pierre Vermeulen, terwijl hij twee kaarsjes aansteekt. 'We rekenen op een wonder. En dan hebben we ook nog Toverland als sponsor. Dat kan toch niet verkeerd gaan?'

Vermeulen speelde halverwege de jaren '70 voor Roda. Na de dood van zijn vrouw leerde hij Lonny kennen. Zij bestiert de fanshop van de club. Sindsdien verkoopt de voormalige linksbuiten Roda-spullen, al komt daar deze middag weinig van. Behalve verkoper is Vermeulen namelijk ook een praatpaal voor ongeruste supporters.

'Kump got, jong, kump got', klinkt het bijna onophoudelijk uit zijn mond. In werkelijkheid heeft Vermeulen niet ontbeten van de zenuwen, maar dat hoeft niemand te weten. 'Want als wij er hier, in de fanshop, al geen vertrouwen in hebben, op wie kunnen de mensen dan nog rekenen?'

'Bloed, zweet en tranen' klinkt het dan opeens op het stadionplein, waar een groep supporters de spelersbus opwacht. Met stuurse blikken lopen de voetballers naar de kleedkamer. Misschien horen ze de smeekbede van de fans niet, vanwege hun koptelefoons zo groot als oorwarmers.

'Deze club zit zo diep bij de mensen', weet Vermeulen. Achter de toonbank hangen rouw- en geboortekaarten van fans. En deze morgen kreeg hij nog een sms vanuit Amerika van oud-speler Pa-Modou Kah, die nu bij Portland Timbers speelt. 'Niet teveel roken hè, Pierre. Da's niet goed voor je.' Vermeulen kan er wel om lachen. 'Alsof er niets anders is om ons druk over te maken.'

Inderdaad, want de toekomst van Roda JC is in gevaar. Met nog twee wedstrijden te gaan staat de ploeg laatste met drie punten achterstand op NEC. Het doelsaldo van beide ploegen is gelijk. De speaker roept de 15 duizend Roda-fans bij het begin van het duel daarom op de ploeg positief te steunen. 'U weet waar het vandaag om gaat.'

Verrassend genoeg staat 3 minuten later al de 1-0 op het scorebord, als FC Groningen-verdediger Hans Hateboer besluit de bal maar eens achter zijn eigen doelman te schieten. NEC is dan al ook op voorsprong gekomen tegen Twente, maar dat krijgen alleen de mensen met een radio door. Mobiel internet werkt nauwelijks in het stadion en de spelers willen niets weten.

De vreemde manier waarop Roda JC op voorsprong komt, blijkt de inleiding te zijn voor een slapstick-duel. Alleen Berry Powel en Timo Letschert vormen een uitzondering op het schutterende gezelschap. Goed is het niet wat ze laten zien, maar ze tonen in elk geval nog strijdlust. Pas in de 37e minuut gebeurt er weer iets belangwekkends: Filip Kostic schiet namens Groningen op doel. Voor de verandering grijpt doelman Kurto nu wel overtuigend in.

undefined

Uit handen

Na de rust, als FC Twente inmiddels ruim op voorsprong is gekomen in Nijmegen, geeft Roda om onverklaarbare redenen de wedstrijd volledig uit handen. Spits Zivkovic mag bij de achterlijn de bal rustig nog even terugkappen van Bart Biemans. Daarna schiet hij de gelijkmaker in. Tien minuten later maakt Kostic er 1-2 van.

De laatste hoop voor Roda JC is Frank Demouge. Hij komt in het veld voor Krisztián Németh. Het is de eerste keer die middag dat de Hongaar een sprint trekt. Zeven minuten later komt Roda met een man meer te staan, omdat Maikel Kieftenbeld met twee benen op Anouar Kali inglijdt. Maar de spelers van Roda zijn zo geconditioneerd om Powel en Demouge te bedienen dat ze vergeten het overzicht te bewaren en de ruimte aan de zijkant te benutten.

Zo blijft het hopen op een toevalstreffer. Die komt er nog bijna ook als Powel in kansrijke positie komt. Het lukt hem echter niet de bal tussen de palen te mikken. NEC verliest met 2-5, maar dat weet Mark-Jan Fledderus niet als hij het veld afgaat. Hij denkt dat Roda gedegradeerd is, maar al snel komt hij er achter dat er nog steeds een ontsnapping mogelijk is.

Sterker nog: Roda staat er eigenlijk beter voor dan vóór half drie. Toen had het drie punten achterstand op NEC en een slechter doelsaldo. Nu is in elk geval het doelsaldo beter. En met Go Ahead-uit heeft Roda op papier een makkelijkere tegenstander dan NEC, dat uit moet naar Ajax.

'We leven dus nog', zegt Fledderus, nauwelijks nog bekomen van de nederlaag. Hij heeft geen idee hoe dat nou volgende week moet tegen Go Ahead Eagles. 'Daar moeten we het komende week maar eens over gaan hebben.' Even verderop staat trainer Jon Dahl Tomasson. Hij beweert met droge ogen dat hij een goed Roda heeft gezien. Maar ja, wat moet hij anders zeggen?

Roda JC heeft ondanks de wanvertoning toch nog een laatste kans gekregen en zal die moeten gaan pakken. Dat het inmiddels al lang niet meer verdiend zou zijn als het directe degradatie ontloopt, maakt Fledderus niets uit. Gaat hij nog iemand bellen van Ajax om te zeggen dat ze hun best moeten doen tegen NEC? 'Eh, ik zou niet weten wie eigenlijk.'

Buiten heeft zich een boze aanhang voor de hoofdingang verzamelt. Die eist maar weer eens het vertrek van algemeen directeur Marcel van den Bunder. Als het iets te dreigend wordt, grijpt de ME in. Door het politieoptreden heeft Vermeulen zijn fanshop uit voorzorg dicht gedaan. In die sfeer werkt Roda naar de allesbeslissende wedstrijd in Deventer toe.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden