Het grootste ingestuurde priemgetal was een gironummer: 2.649.851

Ionica zag een getal

Toen ik eind vorig jaar een prijsvraag uitschreef, verwachtte ik rond de driehonderd reacties. Dat bleek een fikse onderschatting. In het eerste weekend kreeg ik al bijna vierhonderd mails en de weken daarna kwamen er elke dag tientallen bij. De teller eindigde op 1.498 geldige inzendingen en mijn gloednieuwe assistente draaide overuren om alle reacties te verwerken.

De prijsvraag was in principe heel simpel: u mocht een priemgetal insturen (een getal dat alleen deelbaar is door één en zichzelf) en de vijf mensen die het kleinste getal instuurden dat niemand anders noemde, wonnen een gesigneerd boek. Toch ging er van alles mis. Zo stuurden verschillende mensen een getal in dat géén priemgetal was, bijvoorbeeld 791 dat deelbaar is door 7 en 113. Tip: als u nog eens een priemgetal nodig heeft, controleer het dan even op wolframalpha.com.

Ook waren er grapjassen die een negatief getal instuurden. Alleen is dat óók geen priemgetal, want die zijn per definitie positief. Ten slotte waren er nog inzenders die dachten slim te zijn door een heleboel getallen in te sturen, soms vanaf verschillende e-mailadressen. Eén malloot schreef zelfs een scriptje dat me elke seconde een nieuwe mail met een volgend priemgetal stuurde. Bedankt. U bent allemaal gediskwalificeerd.

Gelukkig waren de meeste reacties enorm leuk. Velen van u stuurden prachtige redeneringen waarom u zeker wist dat uw getal zou winnen. Zo mailde inzender nummer 877: 'Mijn priemgetal is 29, ik verwacht namelijk dat er niet meer dan elf inzendingen zullen zijn.' Ook ontving ik talrijke door u gemaakte grafieken, schema's en een gezellig plaatje van een locomotief met mijn lievelingsgetal erop 'omdat alleen een priemgetal zo mager is, zie het vooral niet als omkoping'.

In de grafiek op deze pagina staat hoe vaak de priemgetallen onder de duizend zijn gekozen. De pieken en dalen zijn soms mysterieus. Wat is er mis met 107? En waarom namen vier mensen 857, maar niemand de buren 853 en 859? Natuurlijk was het probleem bij elke doorwrochte redenering dat verschillende mensen precies dezelfde gedachtengang volgden. Eén lezer concludeerde zelfs: 'Ik wilde een strategie volgen, maar toen bedacht ik dat iedereen dat deed, dus koos ik een willekeurig getal.'

Uiteindelijk werd 2 het meest gekozen, liefst 38 inzenders gokten erop dat zij de enige waren die het lef hadden om dit allerkleinste priemgetal te nemen. Veel lezers zochten hun priemgetallen in geboortejaren, verjaardagen of het huisnummer van Samson & Gert. Het grootste ingestuurde priemgetal was een gironummer: 2.649.851. Alle priemgetallen onder de 547 werden minstens twee keer genoemd. De vijf winnende getallen zitten tussen de 547 en 647. Grappig genoeg koos niemand voor 613, waarmee u mooi had kunnen winnen.

De winnaars zijn: Sjoerd Wildschut (547), Bob Cabbolet (569), Paul Hermans (619), Andy de Bruin (641) en Kees van Beurden (647). Gefeliciteerd, de gesigneerde exemplaren van mijn boek Het exacte verhaal komen naar u toe! En een extra boek gaat naar verzorgingstehuis Samen Ondeelbaar, waar vrijwilligers de krant voorlazen en bedolven werden onder vragen van bewoners die geen e-mail hadden maar toch mee wilden doen aan de prijsvraag. Succes met het voorlezen van het boek aan al die mensen.

Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.