Het Groot Dictee is als V&D: sympathiek, maar het grote publiek loopt weg

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: BN'ers die niet per se met hun reactie in de krant hoeven en programma's die hun langste tijd hebben gehad.

Haro Kraak en Paul Onkenhout
null Beeld anp
Beeld anp

Top

Wat kwam het weer dichtbij, hè. Ja, het nieuws van de aanslag in Manchester kwam vast hard binnen bij u, maar wat denkt u van Kluun? Die was nota bene vorige week nog bij een concert in de Ziggo Dome van Ariane Grande. Vorige week! Over hard binnenkomen gesproken.

'Ik ben nu eerst even aan het bijkomen', ontlokte De Telegraaf uit de mond van schrijver Kluun, nadat hij over zijn concertbezoek had getwitterd.

'BN'ers reageren geschokt op aanslag', kopte Shownieuws - al was het nieuwswaardiger geweest als dat niet zo was. De societyrubriek had het vaste rondje langs de sociale kanalen van hun ijkpersonen gemaakt, want hoe weet je anders wat je van een aanslag moet vinden?

Het nichtje van Wendy van Dijk was kennelijk ook al bij Ariane Grande geweest. En Nicolette van Dam deelde het roze plaatje met een zwarte 'ribbon', plus sexy konijnenoren - het handelsmerk van Grande. Ex-vj Sonja Silva postte een filmpje waarin ze huilend haar onbegrip uitte: 'Een meisje van 8! Waar gaat het in hemelsnaam heen met deze wereld?'

Georgina Verbaan begrijpt dat zij niet per se de aangewezen persoon is om die vraag van een antwoord te voorzien. 'Ik reageer niet meer omdat ik me niet vies wil voelen wanneer de reactie daarna op telegraaf.nl staat. Bovendien ben ik geen staatshoofd.'

Nee, geen staatshoofd, maar wel soeverein.

Haro Kraak

Flop

Wéér een mokerslag voor de Nederlandse cultuur: na maar liefst 26 jaar houdt het Groot Dictee der Nederlandse Taal ermee op.

De aankondiging van de NTR bracht woensdag de gemoederen danig in beroering; op sociale media dan. 'NTR zet Groot Dictee pardoes bij grof vuil, Freriks geërgerd', kopte Joop.nl verontwaardigd. (Grofvuil is zonder spatie, trouwens.)

Diederik Smit, beroepsgrappenmaker en medewerker van De Speld, concludeerde op Twitter: 'Alles wat met de eigen cultuur te maken heeft, moet kennelijk weg.' Het was geen grap.

In de rest van de wereld werd geconcludeerd dat het programma zijn beste tijd had gehad en ging men over tot de orde van de dag, Ajax - Manchester United vooral.

Het Groot Dictee is als V&D: sympathiek, maar als het op kopen/kijken aankomt, geeft het grote publiek niet thuis. De kijkcijfers daalden de afgelopen jaren van 722 duizend naar 368 duizend.

Dat is niet zo vreemd. De formule is versleten, dat gebeurt soms met tv-programma's. Wie przewalskipaard, dedaigneuze of geüpgraded correct wil spellen, kijkt maar in een woordenboek. Een dictee is een liefdeloze overhoring, meer niet.

Voor de opstandelingen: luister op zaterdagochtend op Radio 1 eens naar De Taalstaat, met Frits Spits. Leuk programma, vol échte liefde voor de Nederlandse taal.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden