Het gonst Geert in de Surinaamse gemeenschap

Wellicht werd u verrast door het nieuws dat de PVV de tweede partij is onder Surinaamse Nederlanders. Men zou misschien denken dat de gemiddelde Surinaamse Nederlander een uitgesproken emancipatoir politiek standpunt inneemt. Dat het antiracismegeluid van prof. Gloria Wekker breed gedragen wordt in kringen van 'gewoon' zwart Nederland. Maar wie haar oor te luister legt bij de volkse Surinaamse man of vrouw wist wel beter. Op de markt, na de kerk, op feestjes, op Surinaamse websites; het gonst Geert.

Beeld de Volkskrant

14 procent van de Surinamers en 10 procent van de Antillianen stemt Wilders, peilde Het Opiniehuis. Als slechts Surinaamse Nederlanders zouden stemmen dan zou de PVV ongeveer 24 zetels krijgen. Dat is nog niet de 35 zetels die nu soms dreigt in de peilingen, maar wel zeer aanzienlijk.

Vergeeft u mij mijn sarcasme. Terwijl deugend wit Nederland zich onder de bezielende leiding van Sunny Bergman schuldbewust poogt in te leven in de zwarte ervaring en doorleefd beseft dat ook wit een kleur is, blijkt een groot deel van de onderbuikgevoelens van de boze witte man overeen te komen met dat van evenzovele zwarte mannen en vrouwen. Men maakt zich zorgen over verdringing op de arbeidsmarkt en veiligheid, aldus het Opiniehuis. Vol is vol, is een van de slogans waar ook Surinaamse PVV-sympathisanten zich volmondig achter scharen. En wij zijn binnen. De mazzel, de rest bekijkt het maar.

Dat Hindoestanen met een hindoe-achtergrond (een kwart van de Hindoestanen is moslim) in groten getale op de PVV stemden was al langer bekend. Hierbij spelen anti-islamsentimenten die geworteld zijn in eeuwenoude conflicten tussen de twee godsdiensten. Maar het speelt ook in de creoolse gemeenschap.

Ik vind het een ongemakkelijk thema om over te schrijven. Omdat ik de PVV een gevaarlijke partij vind. Omdat ik op sociale media soms weerzinwekkende oproepen tot racistisch geweld voorbij zie komen van trollen die zich PVV-aanhang noemen en waar de PVV zich nooit van distantieert. Omdat ik vrienden en kennissen heb die zich nu al zo bedreigd voelen dat ze ervoor zorgen een toevluchtsoord te organiseren in Marokko, het herkomstland van hun ouders of grootouders. Omdat ik als oerhollandse halve tweedegeneratie-Surinamer niet eens een land heb om naar op te rotten.

Het is natuurlijk naÏef om te denken dat etnische groepen onderling altijd solidair met elkaar zouden zijn. Onderlinge spanningen, felle discriminatie, competitie en gebrek aan solidariteit zijn een kenmerk van multiculturele samenlevingen. Ook in Suriname, waar sch
eldwoorden als 'kaulo koelie' of 'domme neger' je dagelijks om de oren vliegen. Men trapt graag naar beneden. Solidariteit met nieuwkomers of vluchtelingen? Dat is iets voor rijke witte intellectuele mensen. En laten we er niet omheen draaien. In multiculturele volksbuurten ergert men zich kapot aan elkaars overlastgevende treiter- blow of hangjeugd. De eigen aso's neemt men tot op zekere hoogte in bescherming.

In 2010, voor 'minder, minder' maar na Fitna, stemde zelfs een groot deel van de Marokkanen uit de Amsterdamse Baarsjes op de PVV. Vlogger Salahedinne maakte er een op YouTube veel bekeken reportage over. Mocro's zijn helemaal klaar met de mocro's die het voor hen verpesten, staat er in een van de comments.

Aanvullingen en verbeteringen

In deze column wordt een reportage van vlogger Salahedinne uit 2010 aangehaald over ‘Marokkanen uit de Amsterdamse Baarsjes’ die op de PVV stemmen. Deze reportage betrof echter satire.

Ik ben voor het benoemen van integratieproblemen maar krabbel mij toch ernstig achter de oren wat allochtone kiezers te zoeken hebben bij de steeds extremer wordende PVV. Ik vind het walgelijk, omdat als je durft uit te spreken dat je van het Sinterklaasfeest houdt maar voor een zoete veegjespiet bent de radicalere PVV-aanhang je op sociale media met lugubere plaatjes van KKK-lynchpartijen belaagt. Bosma's lyrische gedweep met het ooit zo mooie en welvarende Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Of Wilders nieuwste oprisping: de islam is gevaarlijker dan het nazisme. Sang! De PVV komt echt op voor de blaka mang!

Op de Surinaamse website waterkant.net zegt een PVV-aanhanger: 'If you can't beat him, join him.' Een principe waarmee in het moederland ook de omstreden huidige president in het zadel geholpen is.

Ik put slechts hoop uit de wet van de omkering. De geruststellende gedachte dat vooralsnog 80 procent van de Nederlanders en 86 procent van de Nederlandse Surinamers niet op de PVV stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden