Het goeie leven is ook knusse bijtanktelevisie

Fans van Heel Holland Bakt moeten dinsdagavond doorzappen naar Het goeie leven, ook knusse bijtanktelevisie.

Dat was 'm alweer bijna, het aangename André van Duin-seizoen van Heel Holland Bakt. Komend weekend wint Annemarie, Francis of Guido de finale en dan is het even klaar met bakken maar. Fans van deze knusse bijtanktelevisie - het zijn er nogal wat, zondag keken er 2,4 miljoen mensen - zouden dinsdagavond eens moeten doorzappen naar de Belg.

Die heeft geen Omroep MAX, maar wél een lekker loom hitprogramma waarin de beste eigenschappen van MAX-successen als Bed & Breakfast, We zijn er bijna! en Heel Holland Bakt samenkomen. Het goeie leven (Eén) rooit het met net zo weinig spektakel en opsmuk, en een even fijn arsenaal aan doodgewone en iets markantere persoonlijkheden in een groene biotoop waar vogels en opmerkingen als 'Dat een patat een mens zo blij kan maken' de rumoerige buitenwereld overstemmen.

Zes duo's, 'levensgenieters', bewerken een onontgonnen lap grond van 250 vierkante meter. Onder toeziend oog van presentator en bevlogen moestuinman Wim Lybaert maken ze van het weiland in Drongen 'een vruchtbaar paradijs'. Lybaert wroet gezellig mee, raakt soms ontroerd van vertroetelde groentjes en deelt zijn kennis over zaaien en oogsten.

'Tomaten geven veel, maar ze vragen ook veel', legde hij gisteren in de tomatenaflevering uit. Ja, kweken is als het leven zelf, weten de deelnemers steeds weer te vertellen. 'Ik ben altijd een grondmens geweest', zei grote Bart, die een down-to-earthteam vormt met kleine Bart. 'Ik ben een slechte luchtverkoper.'

Wat ze uit de aarde halen, moeten de duo's verwerken in gerechten die ze voorzetten aan topchefs als Sergio Herman. Ze koken op de ouderwetse manier: zonder elektriciteit, met vuur. De beste kweker van de week verdient een riek, de beste kok krijgt een vork. Wie aan het einde van de rit het beste heeft gekweekt en gekookt, mag zich meester van het goeie leven noemen.

Dat riekt naar een wedstrijd, maar meedoen is hier belangrijker dan winnen. Het 'spel met de natuur' gaat om de eer en meer nog om plezier. Niemand hoeft na de wekelijkse jurering naar huis.

Met Het goeie leven wil Lybaert laten zien dat goed en duurzaam eten niet per se bakken met geld hoeft te kosten: neem een moestuin. 'Je moet er wel tijd in steken', zei hij tegen De Morgen. 'Dat is ook een van de thema's van dit programma: het gaat over tijd en tijd nemen.'

Ga maar eens na wanneer je je gelukkig voelt, bedoelde hij te zeggen. 'Of dat nu is om op zondagochtend je auto te wassen - er zijn mensen die dat heel graag doen, zoals mijn vader -, of om te gaan fietsen of te tuinieren: pak uw tijd. Dat is het goeie leven. Hoe meer tijd je neemt, hoe langer dat gelukkige moment duurt. En dan is het genieten.'

Aan de grondmensen in Het goeie leven zal het niet liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden