Het goede nieuws is dat Trump geen jaar zal volmaken als president

null Beeld null

Het lijkt inmiddels alweer lichtjaren geleden, maar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde begin mei in met een nieuwe zorgwet. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde Trump als een rattenvanger van Hamelen om Obamacare af te schaffen en te vervangen zodat iedereen 'geweldige zorg' zou krijgen voor een 'fractie van de kosten'. In plaats daarvan stemde het Congres twee weken geleden in met een uitgeklede versie van Obamacare waarbij de premies voor lagere-inkomensgroepen en ouderen flink zullen stijgen en tot 24 miljoen Amerikanen hun ziektekostenverzekering zullen kwijtraken. Volgens onderzoek zal dit tot 28 duizend extra doden per jaar leiden.

Een eerdere poging om Obamacare af te schaffen sneefde omdat de Tea Party-leden in het Congres de voorstellen niet ver genoeg vonden gaan. Precies zoals hij in zijn bestseller Art of the Deal (1987) beschreef, had Trump de Republikeinse Congresleden in maart een ultimatum gesteld. Stem voor de nieuwe zorgwet of je moet leven met Obamacare. Take it or leave it. Volgens Politico kon het Trump niet schelen wat er in de wet stond zolang hij maar een succes kon claimen. Maar in plaats van weg te lopen, zoals Trump had gezegd te zullen doen, deed hij een nieuwe poging om een zorgwet door het Congres te krijgen. Met succes deze keer. Met 217 voor en 213 stemmen tegen werd op 4 mei de nieuwe zorgwet oftewel Trumpcare aangenomen.

Omringd door Republikeinse Congresleden op het gazon van het Witte Huis vierde president Trump euforisch de afschaffing van Obamacare hoewel de wet nog door de Amerikaanse Senaat moet worden goedgekeurd. Vanwaar zijn opgetogenheid? Met de afschaffing van Obamacare komt er ruimte op de Amerikaanse begroting om de belastingen permanent te verlagen.

Trumps belastingplan bestaat uit niet meer dan een armetierig A4'tje met bullet points. Niettemin is duidelijk dat Trump zelf op groteske wijze van de belastingverlagingen zal profiteren. Volgens The New York Times-columnist Nicholas Kristof is het niet minder dan een door Trump geleide roofoverval. Ik noemde het in januari de grootste straatroof in de moderne geschiedenis.

Het goede nieuws is dat Trump geen jaar zal volmaken als president. Het onwelvoeglijke ontslag van FBI-directeur Comey zal namelijk niet het einde betekenen van het onderzoek naar de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. De feiten zijn vele malen ernstiger dan de inbraak die president Nixon in de jaren '70 met Watergate probeerde toe te dekken. Volgens Harvard-professor Laurence Tribe maakt Trump zich schuldig aan obstructie van de rechtsgang, en moet hij daarom worden aangeklaagd. Niet alleen probeert Trump getuigen te intimideren, ook legt hij valse verklaringen af en probeert hij met het ontslag van Comey het lopende onderzoek te belemmeren.

Dit was nog voordat The Washington Post maandagavond onthulde dat Trump, daags na het ontslag van Comey, in een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur Sergei Kislyak geheime informatie heeft gedeeld over Islamitische Staat. Volgens Lawfare, een Amerikaans blog over binnenlandse veiligheid, is dit de ernstigste beschuldiging van presidentieel wangedrag in het toch al door schandalen geteisterde jonge presidentschap van Donald Trump. Het lijkt erop dat Trump de informatie niet zozeer met Lavrov en Kislyak deelde omdat hij een Russische agent is, maar omdat hij zijn eigen impulsen niet kan bedwingen en snakt naar de goedkeuring van degenen die hij bewondert. Volgens The New York Times-columnist David Brooks is Trump te incompetent om zijn eigen incompetentie te begrijpen.

Washington-insiders achten de kans op een afzettingsprocedure klein zolang de Republikeinen een meerderheid hebben in het Congres. Maar volgens Louise Mensch, het vroegere Britse Lagerhuislid dat zich heeft ontpopt als een van de fanatiekste Trump-jagers, is Trumps presidentschap op 9 mei, de dag na het ontslag van Comey, geëindigd. Naar verluidt is er een aanklacht tegen Trump uitgevaardigd die als basis moet dienen voor een afzettingsprocedure. Mensch wordt weliswaar door de mainstream media niet serieus genomen als bron, maar zij was wel de eerste die berichtte dat de FBI de rechter om toestemming had gevraagd om de medewerkers van de Trump-campagne af te luisteren. Ik kan niet wachten tot de dag dat we kunnen scanderen 'Lock him up'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden