Het goede hondenleven op de modieuze straten van New York, Milaan en Tokio

De Schotse fotograaf en hondenliefhebber Dougie Wallace ging in de duurdere winkelstraten van New York, Milaan en Tokio door de knieën voor de viervoeter. En deed een ontdekking.

Dat honden op hun baasjes lijken en baasjes op hun honden, weet elke wandelaar die ook een beetje voyeur is. De Schotse fotograaf en hondenliefhebber Dougie Wallace ontdekte dat de gelijkenissen tegenwoordig nog verder kunnen gaan dan vroeger: in de duurdere winkelstraten van New York, Milaan en Tokio delen baasjes en honden bijvoorbeeld óók hun modebewustzijn en hun voorkeur voor betere soorten edelmetaal. Baasjes die ver gaan in het verfraaien en versieren van zichzelf, gaan vaak vergezeld van honden met dezelfde neiging.

Noem het een understatement dat het budget van de honden die Wallace vastlegde in New York, Milaan en Tokio voor zijn serie Well Heeled verschilt van dat van de honden uit het Glasgow van zijn jeugd. Die Schotse honden droegen nooit kristallen hondenhalsbanden van Swarovski en konden lang zeuren om een andere haarkleur of nieuw permanentje. Die honden gingen nooit naar de hondenkapper, laat staan naar de hondenjuwelier. Als ze al mee mochten in de auto, zaten ze in de kofferruimte.

Voor honden die zweren bij spullen van Swarovski is een plek op de achterbank niet meer dan vanzelfsprekend. Je hebt cynici die menen dat fraai uitgedoste honden door hun baasjes worden gezien als een verfraaiing van henzelf dat die honden voor hen net zo'n functie hebben als hun tassen of hun schoenen. Dougie Wallace zag iets heel anders: niet die honden waren een verlengstuk , maar de baasjes. Zo gefascineerd raakte de fotograaf door hun status dat hij de straten van New York, Milaan en Tokio geheel vanuit hondenperspectief begon te zien. Zijn modellen lieten zich de aandacht welgevallen, en toonden zich, bij monde van hun baasjes, tevreden met het resultaat, een enkele uitzondering daargelaten.

Tekst: Olaf Tempelman
Foto's: Dougie Wallace

Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace
Dougie Wallace