'Het ging niet goed, dat kon u niet weten'

Weinig mensen konden kwaad worden op de vrijdag overleden G. van Leijenhorst, ex-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs. Hij was daarvoor te aardig, al was hij soms wat traag in het nemen van besluiten....

DE laatste keer dat de vrijdag op 73-jarige leeftijd overleden Gerard van Leijenhorst, oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Onderwijs, in de Volkskrant stond, was op 20 februari 1999. Bisschop Wiertz van Roermond had laten weten het af te keuren dat stervenden die euthanasie willen laten plegen, het sacrament der zieken kregen toegediend.

Een van de mensen aan wie een reactie werd gevraagd was de voorzitter van de stichting Levenswens. Die voorzitter bleek Van Leijenhorst te zijn, die vertelde dat er anderhalf jaar eerder bij hem darmkanker met uitzaaiingen was ontdekt. De redacteur schrok. Zo persoonlijk had hij de reactie niet verwacht.

Gelukkig stelde Van Leijenhorst met de hem kenmerkende aardigheid meteen gerust. 'Dat kon u niet weten, maar het is waar dat het afgelopen zomer niet goed met mij ging. Mijn vrouw heeft toen de internist een verklaring gegeven, waarin euthanasie uitdrukkelijk wordt verboden.'

Aardigheid was de meest opvallende eigenschap van de oorspronkelijk CHU'er. Er konden maar weinig mensen kwaad worden op de man, die in 1971 lid werd van de Tweede Kamer en dat achttien jaar zou blijven. Tussendoor was hij nog vijf jaar staatssecretaris. Hoogstens kon men wel eens ongeduldig worden, want zijn op één na opvallendste eigenschap was zijn wik-en-weeguithoudingsvermogen. Van Leijenhorst nam nooit zomaar een besluit. Wel kon het soms lang duren.

Van Leijenhorst was degene die Wim Deetman de landelijke politiek binnenhaalde, en die zonder morren ónder Deetman staatssecretaris werd. Dat heeft hem overigens niet meegezeten. Tot zijn takenpakket behoorde de basisschool, waarvoor een nieuw bekostigingssysteem werd bedacht, het zogenoemde Londo-systeem. Daaruit vloeide later een tekort voort van 600 miljoen gulden. Daarvoor zijn Deetman en Van Leijenhorst door de Kamer nog op het matje geroepen. Het liep met een sisser af. De aardige man had hoogstens de signalen van zijn ambtenaren verkeerd begrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden