Het ging de afgelopen maanden geheel niet over politiek

Over de LPF kunnen we - al voor de verkiezingen - kort zijn: we zullen dat wonderlijke gezelschap van goedwillende amateurs, vrije jongens, ongerichte projectielen, overmaatse ego's, vechtersbazen en gepensioneerde intriganten geen dag missen....

De puinhoop was puur een botsing tussen persoonlijkheden. Waar een formateur niet gaat over wie er in de Kamer komen te zitten (dat hebben wij als kiezers aangericht), heeft hij wel invloed op wie er in een kabinet zitting nemen. In dit opzicht treft de minister-president blaam: bij het smeden van dit verstandshuwelijk heeft hij geen veto uitgesproken over aspirant-bewindslieden die wat betreft karakter ongeschikt waren om deel uit te maken van een team. Hoewel Bomhoff op grond van ervaring en visie de noodzakelijke veranderingsprocessen in de gezondheidszorg had kunnen uitstippelen, is het een psychologische fout van de formateur geweest om iemand vice-premier te maken die vanaf dag nul het conflict met personeel zoekt, zijn functie gebruikt voor een persoonlijke vendetta tegen het Centraal Planbureau, niet van weerwoord of tegenspel houdt, minachting heeft voor het politieke bedrijf en een diepgewortelde afkeer heeft van elke vorm van samenwerking. Was het niet de rol van een vice-premier om mede leiding te geven aan een kabinet en cohesie en collegialiteit te bevorderen? Zou daarom de formateur in plaats van dat grappige ritueel van een antecedentenonderzoek niet eens referenties kunnen inwinnen om te toetsen of een kandidaat in psychologische zin geschikt is om met andere mensen om te gaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden