Het geweld is overal, tot diep in de provincie

Kees is voetbal. Bijna nooit heeft hij genoeg van het spel. Perschef van Oranje, presentator bij Eredivisie Live, bekende Nederlander, 34 jaar lid van Alphense Boys. Erelid. Eindeloos kan hij anekdotes vertellen, over voetbal in alle regionen. Kees Jansma, wie kent hem niet?


Maandag staat hij op een fotootje in een ochtendkrant. Zijn mond hangt open, met zijn rechterarm lijkt hij een voetballer tegen te houden. Wijst hij? Hij draagt een roze trui, zijn hoofd is lekker bruin.


Aan de zijlijn wilde hij Haaglandia feliciteren. De club uit Den Haag won vlak voor het fotomoment met 1-0 bij Alphense Boys en blijft behouden voor de Topklasse. Op en langs het veld brak daarop een vechtpartij uit. Slaan, schoppen, schreeuwen. Mannen renden het veld op, veelal onbekenden. Veelal allochtonen. Waarom ze dat deden, wordt onderzocht. Kees is ertussen gesprongen om te sussen wat te sussen viel.


Er volgden drie aanhoudingen, één persoon raakte gewond. Het bestuur uitte zijn machteloosheid in een verklaring op internet en hield maandag een bijeenkomst waar leden hun versie van de gebeurtenissen mochten geven.


Het houdt nooit op, dat geweld om en op de velden. Het was een sportieve wedstrijd, vertelt Jansma, met één gele kaart in 120 minuten. Zijn zoons waren mee. Jongens nog, wat zullen zij denken? Is dit lekker voetballen? Ja, het was druk. Normaal komen honderd of tweehonderd man kijken, nu waren het er zeker duizend.


Kees voelt zich verslagen. Vandaag vliegt hij naar Azië voor een reis met het Nederlands elftal. In het vliegtuig zit ook Jens Toornstra, oud-speler van Alphense Boys. Kees zei altijd dat Jens talent had. Jens tekende voor ADO, daarna bij FC Utrecht en nu mag hij zowaar met Oranje mee.


Daarop is Kees trots. Ook heeft hij zich beijverd om allochtonen - als dat woord nog mag bestaan van de geleerden - te laten integreren bij Alphense Boys, de oude, van oorsprong witte, katholieke club met 1.300 leden. Voetbal is een bakermat van integratie.


Maar nu wil hij dat de daders kleur bekennen. Samen sporten is schitterend, maar draag dan ook samen verantwoordelijkheid. Hij wil dat ook de allochtonen binnen zijn club zich uitspreken tegen het geweld.


Vorige week was de rechtszaak over Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter uit Almere die in december de dood vond na molestatie. De verdachten van Marokkaanse afkomst ontkenden, deden vaag of hielden hun mond. Hun advocaten opperden dat de dood misschien was ingetreden door een 'natuurlijke' bloeding.


Het geweld is overal, tot diep in de uithoeken van de provincie. Op de site van VV Meedhuizen, een stipje op het platteland van Groningen, staat ook zo'n schuldbekentenis van het bestuur, dat de B1 schorste na een uit de hand gelopen duel tegen WEO tijdens een toernooi, dit weekeinde. Een jeugdspeler van WEO belandde in het ziekenhuis.


Vandaag, in het vliegtuig naar Azië, loopt het hoofd van Jansma om.


Reageren?

ruimteoplinks@volkskrant.nl

Twitter @vkwillemvissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden