Het gevaar van het water loert nog steeds

Veiligheid is een prominent onderdeel van veel verkiezingsprogramma’s. Criminaliteit en de terrorismedreiging krijgen veel aandacht. Gek genoeg is onze oudste vijand, het water, uit het zicht verdwenen....

Ook bezuinigingen en investeringen krijgen in deze crisistijd veel letters in de partijprogramma’s, inclusief de stoere taal over het opheffen van waterschappen, onze oudste democratische instelling. Met de focus op veiligheid op straat en in het openbaar vervoer, raakt het gevaar van zee-, rivier- en zelfs regenwater compleet uit het zicht. Niet sexy, heet dat tegenwoordig. Maar studie (RIVM) wijst uit dat het ‘natte gevaar’ vele malen groter is dan lpg-tanks of chloortreinen. We voelen ons veilig achter de dijken en slapen verder. Maar die luchthartigheid kan ons duur komen te staan.

Zo doet de PvdA opnieuw een poging de waterschappen om zeep te helpen. Maar niet alleen de PvdA ziet het gevaar van het water over het hoofd. Waterveiligheid is van een logische vanzelfsprekendheid voor de leek, maar zou dat absoluut niet moeten zijn voor verantwoordelijke politici. Richt de blik eens naar de jongste overstromingen in Engeland, Schotland en Ierland, waar mensen met bootjes moesten worden geëvacueerd omdat water en modder bezit hadden genomen van hun huizen. En wat te denken onlangs van de doden in Frankrijk omdat de dijken het begaven en het zoute water van de Atlantische Oceaan het achterland overstroomde? Het zou van onnozelheid getuigen te denken dat Nederland hiervan ‘zomaar’ verschoond blijft. Waterschappen doen hun werk in relatieve stilte, maar verspelen daarmee kennelijk het vertrouwen en de aandacht van politieke partijen. In het besef dat we in Nederland in de laagst gelegen delta van Europa leven, zou wat meer interesse in waterveiligheid en het terugdringen van overstromingsrisico’s op zijn plaats zijn.

Van heinde en ver komt men kijken hoe in Nederland het waterbeheer is geregeld. Vol bewondering constateren deze buitenlanders hoe goed wij dit in Nederland hebben geregeld met een functioneel bestuur, dat zich uitsluitend bezighoudt met water. Sinds 1953 zijn er geen slachtoffers meer gevallen vanwege overstromingen in deze gevaarlijke delta van vier rivieren. Laat de waterschappen gewoon hun werk doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden