Het gevaar van Egyptes 'megalomane' nieuwe hoofdstad

De regering van Egypte wil een geheel nieuwe hoofdstad bouwen, met de werknaam 'Capital Cairo'. De stad moet ruim 5 miljoen inwoners gaan tellen en ten oosten liggen van de huidige hoofdstad, die te druk is geworden. Met de verhuizing, die in zeven jaar tijd moet worden gerealiseerd, is ruim 45 miljard euro gemoeid. De bouw van het ingrijpende project is al gestart, maar de beslissing roept veel weerstand op.

Een model van de nieuwe Egyptische hoofdstad. Beeld reuters
Een model van de nieuwe Egyptische hoofdstad.Beeld reuters

De minister voor Volkshuisvesting Mustafa Madlubi kondigde de bouwplannen dit weekend aan tijdens een conferentie in de badplaats Sharm el-Sjeik. De nieuwe stad moet ongeveer op de helft van de route tussen het Suezkanaal en Caïro komen en zo een verbinding vormen tussen de huidige hoofdstad en het gebied rond het kanaal.

In Caïro wonen op dit moment ongeveer 18 miljoen mensen. De stad kampt onder andere met ernstige verkeersproblemen en luchtvervuiling. Capital Cairo moet op een oppervlakte van zo'n 700 vierkante kilometer verrijzen en een thuis worden voor 5 tot 7 miljoen mensen. In dit gebied moet een nieuw bestuurscentrum komen, compleet met overheidskantoren, woningen, universiteiten, faciliteiten voor toeristen, een technologisch innovatiepark, een nieuw internationaal vliegveld en tienduizend kilometer aan wegen.

Voor het project is 12 miljard dollar opgehaald bij bevriende Golfstaten. In ruil daarvoor zouden vooral bouwbedrijven uit de Verenigde Arabische Emiraten in aanmerking komen om de gebouwen uit de grond te stampen en zal een groot deel van de nieuwe stad worden vernoemd naar de leiders van de Verenigde Arabische Emiraten. Op dit moment wordt de stad in wording spottend 'Sisi City' genoemd, omdat de hoofdstad waarschijnlijk 'Capital Cairo 'gaat heten en 'CC' wordt gebruikt om president Abdel Fattah Al-Sisi aan te duiden.

null Beeld reuters
Beeld reuters

'Megalomaan project'

Zeker is in ieder geval dat de stad er zal komen - het leger is zelfs al begonnen aan een weg naar het nieuwe bestuurscentrum - maar het project roept ook veel weerstand op. Khaled Fahmy, een bekend historicus en inwoner van Caïro betoogt in de Egyptian Observer dat het geld voor dit project beter kan worden besteed aan de problemen in de binnensteden van Caïro, waar 63 procent van de inwoners van de stad woont. 'Met dit bedrag kunnen we hen voorzien van alle basisbehoeften waar ze de afgelopen vijftig jaar van zijn beroofd: drinkwater, gezondheidszorg, schone lucht, recreatieve voorzieningen en nog veel meer.' Volgens Fahmy laat de Egyptische elite 'de armen aan hun lot over om zelf groenere oorden op te zoeken'.

Ook zijn er veel zorgen over het uiteindelijke succes van het project. Ivoorkust, Brazilië, Birma en Nigeria verplaatsten eerder hun (administratieve) hoofdsteden vanwege overbevolking, maar behaalden daarmee wisselend succes. In 2005 verhuisde het regime in Birma bijvoorbeeld de regering van Rangoon naar een onbewoond stuk grond in het centrum van het land (volgens geruchten op basis van advies van de astroloog van de Birmese president Than Shwe). Een decennium later is de nieuwe hoofdstad Naypyidaw verworden tot een spookstad, met verlaten boulevards en achtbaanswegen waar slechts enkele auto's op rijden.

Ook urbanist David Sims, schrijver van het boek Egypts Desert Dreams, vindt het project megalomaan en risicovol. Sims wijst erop dat bestaande satelietsteden rond Caïro na 35 jaar nog altijd minder dan een miljoen inwoners tellen. 'Niet alleen komen dit soort steden alleen de rijke elite ten goede, ze zijn ook nog eens een mislukking.'

Tot slot is er ook veel kritiek op de manier waarop het besluit voor de nieuwe hoofdstad tot stand kwam. In Egypte moeten beslissingen niet aan het parlement worden getoetst en wordt de media zwaar beknot. 'De wijze waarop het besluit om de hoofdstad te verplaatsen is genomen', aldus Fahmy, 'is de beste illustratie van de manier waarop onze regering de bevolking blijft negeren'.

Zie in de video hieronder hoe de nieuwe hoofdstad eruit moet komen te zien.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi (rechts) legt aan de leider van Dubai uit hoe de nieuwe Egyptische hoofdstad vorm gaat krijgen. Beeld afp
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi (rechts) legt aan de leider van Dubai uit hoe de nieuwe Egyptische hoofdstad vorm gaat krijgen.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden