Het 'gemoedelijke schooltje' dat ontsierd werd met anti-islamkreten

Een islamitische basisschool vond op de eerste dag na de vakantie de toegang grimmig afgesloten en ontsierd met anti-islamkreten.

Islamitische basisschool Er Risèlèh in Leiden. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'We hebben geen protocol voor zulke incidenten, want je gaat er gewoon van uit dat zoiets niet zal gebeuren' zegt directeur Gulsüm Dogan van de islamitische basisschool Er Risèlèh in Leiden. 'Dit is de eerste keer dat we het slachtoffer zijn van een anti-moslimactie.'

Ruim 24 jaar lang wist Er Risèlèh gevrijwaard te blijven van racistische incidenten. Zelfs een scheldmailtje - vaste kost bij veel islamitische instellingen - heeft de school nooit mogen ontvangen. Tot afgelopen maandagochtend, toen onderwijspersoneel twee fietssloten met een begeleidend schrijven om de toegangshek van de school aantrof.

'Nederlanders kom in verzet tegen islamitische scholen!' stond in hoofdletters op het papiertje geschreven, met daaronder de afbeelding van een doodshoofd. Om de leerlingen een akelige opening van het nieuwe schooljaar te besparen, werd iedereen via de achteruitgang naar binnen geleid. Politieagenten moesten de sloten met een betonschaar openknippen.

Lees ook het nieuwsbericht:

Pegida eist actie bij islamitische basisschool in Leiden op: 'Nieuw fascisme is ongewenst'

Een of meer sympathisanten van de anti-islamgroep Pegida hebben maandag op de eerste schooldag de toegang tot een islamitische basisschool in Leiden met een kettingslot geblokkeerd. Er werd een briefje met een bedreigende tekst achtergelaten, inclusief afbeelding van een doodshoofd. Pegida eiste de actie maandag op via meldingen op sociale media.

Pegida Nederland

'Het is de eerste schooldag, iedereen is terug van vakantie, dit is geen fijn begin van het nieuwe schooljaar' zegt Dogan die kantoor houdt vlak boven de hoofdingang van de school.

Op zijn bureau ligt een mapje met aangifteformulieren van de politie. Er Risèlèh heeft ook een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Wie zich voor de sloten-actie moet verantwoorden is nog geen uitgemaakte zaak, maar enkele vingers wijzen naar Pegida Nederland, een organisatie die zich zegt in te zetten tegen de 'islamisering' van Nederland.

Maandagochtend plaatste Pegida Nederland op zijn Facebook-pagina foto's van de sloten om het hek van Er Risèlèh. Verantwoordelijkheid voor de actie neemt Pegida Nederland niet - het beeldmateriaal zou per mail zijn binnengekomen - maar de boodschap die er mee afgegeven moet worden onderschrijft de organisatie volledig.

Een dag na het incident heeft het normale schoolleven op Er Risèlèh weer zijn beloop gekregen. Dogan zegt dat de grootste schrik bij de leerlingen wel weer is verdwenen. Op de gangen van het schoolgebouw klinkt het geroezemoes van kinderen die zingen en lesjes opdreunen. Voor de ingang van het schoolgebouw staat een grote mobiele bibliotheek geparkeerd waar leerlingen uit de bovenbouw met stapels boeken in hun handen in- en uitlopen. Volgens Dogan wordt de schooldirectie door de ouders geprezen voor de goede zorgen en informatieverstrekking.

Steun buurtbewoners

'We hebben goed contact met de politie' zegt Dogan. 'De wijkagent surveilleert net iets vaker. En wij houden ook wat meer toezicht als de kinderen buiten spelen, want je weet maar nooit.'

Hartverwarmend vond Dogan het handjevol e-mails dat Er Risèlèh ontving van buurtbewoners die hun steun wilden uitspreken. De school staat in de Tuinstadwijk, een kalm woongebied met oude arbeidershuisjes die nu bewoond worden door jonge tweeverdieners met een bakfiets voor de deur. Niet bepaald het gebied waar je een anti-islamactie zou verwachten. Buurtbewoners kunnen dan ook geen enkele keer bedenken waarin kwaad werd gesproken over Er Risèlèh, laat staat tot verregaande acties werd opgeroepen.

'Het is gewoon een gemoedelijk schooltje', zegt Mark, die niet met zijn volledige naam in de krant wil - 'je weet maar nooit wie er meeleest' - en een paar deuren van Er Risèlèh vandaan woont. 'Dat hele Pegida ken ik niet eens. Ik zou niet weten wat je tegen de school kunt hebben. Ik heb alleen last van ze als de kinderen wel eens luidruchtig zijn.'

Op hun Facebook-pagina suggereert Pegida Nederland dat de daders van de slotenactie niet in deze buurt zelf gezocht moeten worden, maar 'uit de omgeving van Leiden.'

In de regel zijn vooral moskeeën het slachtoffer van anti-moslimvandalisme. De islamitische gebedshuizen hebben te maken met brandstichting of met varkenskoppen die voor de ingang worden geworpen. Islamitische scholen zijn minder vaak het mikpunt van zulk geweld. De ernstigste incidenten vonden plaats in de nasleep van de moord door een moslimradicaal op cineast Theo van Gogh in 2004. Toen gingen er bij wraakacties enkele islamitische scholen in vlammen op.

Maandag vertelde Yusuf Altuntas, voorzitter van de koepel van islamitische basisscholen ISBO, in de Volkskrant dat islamitische scholen de afgelopen twee jaar weer 'af en toe last van anti-islamacties hebben'. Meestal blijft dat beperkt tot 'rare e-mailtjes'.

'Het is allemaal zo absurd' zegt Dogan. 'Ik kan er gewoon geen wijs uit worden.'

Dogan wil het incident eigenlijk zo snel mogelijk achter zich laten. Het is gebeurd. Het heeft geen zin om er in te blijven hangen. Er is een nieuw schooljaar aangebroken. Dat moet net zo vredig verlopen als de voorgaande schooljaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.