HET GEHEIM VAN STUDIO SPORT

Een weekje vol voetbal, met als hoogtepunt het behalen van het trainersdiploma in Duitsland. Een leven met Jack, Tom en Hugo, of met Ronaldinho, Ballack en Robben?...

YOURI MULDER

MAANDAG 12 SEPTEMBER

Ik heb het afgelopen weekeinde meer boven de boeken gehangen danvoetbalwedstrijden gezien. Vanochtend om negen uur met Alfred Nijhuis inde auto gestapt. Alfred heeft net als ik een verleden bij FC Twente en bijeen een Duitse club. Hij bij MSV Duisburg en ik bij Schalke'04. We moeten examen doen voor de trainerscursus Lehrgang A, zoals ze dat in Duitslandnoemen. Ik ben altijd al een coach geweest, ook als speler. In het veld praatte ik volop. Misschien soms wel eens wat te veel.

Als ik dat diploma haal, kan ik straks overal trainer/coach zijn, alleennog geen hoofdtrainer bij een betaald-voetbalclub. Ik doe die cursus inDuitsland, omdat het daar allemaal veel sneller gaat. De cursus is compact,je bent twee weken geconcentreerd bezig en kunt dan examen doen. InNederland duurt het allemaal veel langer.

Het is wel gek dat ik zaterdag en zondag geen wedstrijd heb gezien. Ikmoest het doen met de samenvattingen op Talpa. Ik heb wel een abonnementop Versatel aangevraagd, maar ik ben nog niet aan de beurt. Zondagavond zatik wel in Studio Voetbal van de NOS. Het is voor ons lastiger geworden,omdat we nu geen beelden van wedstrijden meer kunnen laten zien. Nu kun jealleen proberen ergens aan te refereren.

Hugo Borst moet met een camera de stadions in en stiekem opnamen maken.We moeten 'de elleboog' weer terug in het programma. Vorig seizoen lietenwe zien dat er op de velden veel dingen gebeuren die de scheidsrechtersontgaan. Met De Elleboog van de Week konden we dat duidelijk maken. BijTalpa heb ik nog geen elleboog gezien, maar ze worden nog steeds volopgegeven.

Maandag 12 september, 15.05 uur.

DINSDAG 13 SEPTEMBER

Dankuwel, ik heb het gehaald. Vanaf vandaag mag ik me officieelvoetbaltrainer noemen. Ik kan nu bij een amateurclub aan de slag of alsassistent bij de profs. Maandag ging het om de theorie en vandaag dus depraktijk. Ik moet zeggen dat ik toch best zenuwachtig was. Eerst moest ikmijn onderwerp, Mannschaftsfacilitäten, Abwehrverhalten gegen dreiStürmer verdedigen. Dat gaat op zo'n schoolbord met magneetjes. Het gingom een voordracht van een half uur. En alles moet natuurlijk wel kloppen.Er was een jongen voor me, die elf veldspelers gebruikte. Die werd er evenfijntjes op gewezen dat hij elf in plaats van tien spelers op het bord hadstaan.

's Middag moest ik mijn stelling op het veld in praktijk brengen. Dansta je gewoon voor een groep voetballers. In dit geval waren datmedecursisten. We zijn met 33 man opgegaan voor het examen en die jongensvoeren dan jouw opdrachten uit. Je moet er een beetje een show van maken,maar spelers ook echt aanwijzingen geven.

Ik ga als trainer meer de kant van Van Basten op. En dat heb ik in mijntoespraakje ook gezegd: jullie zijn hier vandaag getuige van een historischfeit in de voetbalwereld. Dit is mijn eerste dag als trainer. Wat metijdens de cursus ook is opgevallen, is dat Duitsland afscheid heeftgenomen van de libero. Duitsland is toch altijd het land van de liberogeweest, met Beckenbauer als grote voorbeeld. Maar ze hebben nu ook gekozenvoor modern verdedigen, dat is echt een geweldige omslag.

Dinsdag 13 september, 19.09 uur.

WOENSDAG 14 SEPTEMBER

Vandaag was de dag van de oorkondes. Zij werden uitgereikt aan allegeslaagden van de voetbaltrainerscursus in Kaiserau. Ook Alfred Nijhuis waseen van de gelukkigen, hoewel hij het woord 'wodka' gebruikte. Er zit ookeen Rus op onze cursus, Kiriakov, nog steeds een ongenaakbare technicus.Vijfendertig. Kan zo aan de gang bij welke club dan ook in Nederland.

Het enige probleem is wel dat als je het woord wodka laat vallen, hijzijn virtuositeit op een heel ander terrein tentoonspreidt en daarmee zijnhele omgeving in zijn val meesleurt. Dat was deze ochtend goed te merken.Wat een uitstekende lichting nieuwe toptrainers! Maar het was wel gezellig.

De voorzitter van de Duitse trainersbond hield een toespraak waarin hijons plechtig meedeelde dat we nu verantwoordelijkheid dragen op onzeschouders: 'Want je bent vanaf nu wel met mensen aan het werk.' Hij droegons ook op dat we haast verplicht lid moesten worden van zijn BDS (BundDeutsche Trainers), tegen een contributie van 130 euro per jaar.

Dit klinkt misschien allemaal een beetje ironisch en cynisch, maar deoorkonde in mijn handen vervulde me toch met trots. Ik kan officieelassistent worden van Danny Blind. Ben ik dat ook van plan?

En hier doemt een probleem op: de tijd komt dat ik moet kiezen tusseneen leven met Jack, Tom en Hugo en Ronaldinho, Ballack en Robben. Ik bener nog niet uit.

Woensdag 14 september, 17:19 uur.

DONDERDAG 15 SEPTEMBER

Na de Champions League-uitzending woensdagavond nog een tijdje blijvenhangen in de studio. Altijd heel gezellig. Het geheim van Studio Sport isVriendschap en Bitterballen, rondgestrooid door sympathiek personeel, datwij volledig betrekken in onze werkzaamheden.

Tijdens de uitzending maakte Jack zich opvallend druk over de iPod vanRonaldinho. De trainers zouden er strenger tegen moeten optreden. Misschienis het de leeftijd.

Mobiele telefoons op de reservebank ga ik (eergisteren mijn Duitsetrainersdiploma gehaald) als coach ook wel verbieden, geloof ik. Of ik zelfop de bank ga bellen, weet ik nog niet. Je moet het goede voorbeeld gevenis een algemene regel, dus niet bellen, maar ik wil geen algemene trainerzijn. Roeien tegen de stroom in, heeft mijn oude vader me altijd geleerd!

Vlak voor een wedstrijd tegen Bayern München heb ik Stefan Effenbergtijdens de warming-up een appel zien eten. Even tussen een appel en eenpeer door Schalke aan de zegekar binden. Wat moet zijn trainer op zo'nmoment beslissen? De appel verbieden? Mijn uitgangspunt is: als je wint magalles.

Trainer Co Adriaanse van FC Porto schorste laatst Benny McCarthy nadatdie op zijn hotelkamer een kapster had laten komen om zijn haar te knippen.Ik snap Co's bezorgdheid wel, maar eigenlijk vind ik dat alles istoegestaan zolang je de wet niet overtreedt en de prestaties op het veldvoldoende zijn. Dat zal mijn nieuwe stijl van coaching zijn: met hetwetboek in de hand.

Nog dit. Zelfs als lichte dronkenschap leidt tot hattricks, zal ik mijnaangeschoten spits nog eentje inschenken wanneer hij dat vraagt. Grotevoorbeelden genoeg.

De donderdag voelt leeg aan. Ik bereid me voor op de Studio Sport-avondUEFA Cup met het grondig schoonmaken van de keuken.

Donderdag 15 september, 13.59 uur.

VRIJDAG 16 12 SEPTEMBER

Na de Europa-Cupdag van gisteren pas om een uur of één weer inEnschede aangekomen. Naar het huis van mijn broer gegaan om daar nog eenglas bier naar binnen te gooien. Hij is dan alijd nog wel wakker.Nachtmens.

De Nederlandse clubs deden het niet al te best. AZ viel nog wel mee inRusland. Maar dat weet je met AZ, altijd krijg je spectaculair voetbal tezien. De andere twee wedstrijden daarna van Heerenveen en Feyenoord warenniet om aan te zien. Gelukkig komen er bij de NOS meer wedstrijdenbinnenlopen.

Zo heb ik zitten kijken naar het HSV van Rafaël van der Vaart. Van derVaart doet het heel goed in Duitsland. Hij is in een sterke ploegterechtgekomen, waar zijn kwaliteiten helemaal tot uiting komen, omdat hijvan de trainer een vrije rol heeft gekregen. En dat had Van der Vaart nounet nodig: veel vertrouwen van trainer en publiek.

Hij ziet er flink afgetraind uit en maakt een echte Van der Vaart-goaldoor met zijn hak achter het standbeen langs doel te treffen. Ja, dat wordtnog wel wat met Raffie daar in Duitsland.

Vandaag eindelijk weer eens tijd om zelf iets sportiefs te doen. De heleweek nog niets uitgevoerd. Tijdens het ochtendgloren heb ik de atb-fietsgepakt en ben gaan rijden op de Sallandse Heuvelrug. Het is een van demooiste gebieden van Nederland. Het prachtige uitzicht op de Holterberggeeft je het gevoel dat je ergens in het buitenland zit.

Vooral toen ik me even later tussen een kudde grazende Schotsehooglanders bevond, kon ik mijn geluk niet op. Ik waande me in eenwildwestfilm. Imposante beesten met dikke vachten en huiden en enormehorens. De bizons lagen gezellig met de hele familie (een stuk of dertig)te grazen, precies op het pad waar ik langs moest. Dat was dan wel weer eenprobleem. Voorzichtig manoeuvreerde ik mezelf met mijn bike wandelend doorde kudde. Het ging, afgezien van een enkele afkeurende bries, goed. Zegraasden vredig verder en zagen de man die weer op zijn fiets was gestapt,langzaam verdwijnen.

Straks WK honkbal kijken. Leuk!

Vrijdag 16 september, 13.35 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden