Het geduchte wapen van Macron: zijn vrouw Brigitte

Brigitte Trogneux speelt van het begin af aan een grote rol in het politieke avontuur van Macron. IJdelheid is de achilleshiel van het duo.

Brigitte Trogneux, met in de achtergrond haar man Emmanuel Macron Beeld reuters

'Brigitte! Brigitte!', scandeerden de aanhangers van Emmanuel Macron op zondagavond 23 april, toen hun kandidaat de meeste stemmen had gekregen in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Brigitte Trogneux stond op het podium als een ster, met evenveel glamour als haar echtgenoot, de jonge politicus.

Brigitte Trogneux (64) is alomtegenwoordig in de campagne van Macron. Ze is een geducht wapen. Het uitgekauwde feit dat ze 24 jaar ouder is dan haar echtgenoot bevestigt het imago van Macron als een eigenzinnige kandidaat. Een man die niet in een hokje van links of rechts valt te plaatsen, iemand die afwijkende keuzes durft te maken.

Trogneux is Macrons steun en toeverlaat, zijn mentor en coach. In de documentaire Macron, la stratégie d'un météor is te zien hoe ze met haar echtgenoot een belangrijke toespraak oefent: 'Schatje, die passage is te lang. Je stem zakt, terwijl je daar juist harder moet gaan spreken.' De rol is haar toevertrouwd, als voormalig lerares Franse literatuur, klassieke talen en drama. 'Soms is Macron net een kleine jongen die een uitbrander van zijn lerares krijgt', zei een fotograaf die het duo gevolgd heeft.

'Samen op weg naar de macht'

Macron en Trogneux komen allebei uit Amiens. Macron is zoon van een neuroloog en een kinderarts, Trogneux komt uit een familie van chocoladefabrikanten. Ze geeft les op een prestigieuze school - oorspronkelijk van de jezuïeten - en trouwt met de bankier André-Louis Auzière, met wie ze drie kinderen krijgt. Haar middelste dochter zit bij Macron in de klas, als ze hem leert kennen. 'Ik heb hem nooit als een leerling beschouwd', zei Trogneux achteraf. 'Hij was slimmer dan de leraren.'

In 2007 trouwen Macron en Trogneux. Hij is zakenbankier bij De Rothschild, laat miljoenen liggen om adjunct-secretaris-generaal van het Elysée te worden en daarna minister. Als hij in het voorjaar van 2016 zijn politieke avontuur met En Marche! begint, maakt Brigitte daar meteen deel van uit.

In april verschijnen ze op de voorpagina van Paris Match, Emmanuel in een klassiek donkerblauw pak, Brigitte in een elegante jurk. Ze zijn op weg naar een staatsdiner in het Elysée met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 'Samen op weg naar de macht', luidt de kop. Binnenin bezingt Brigitte haar echtgenoot: 'Hij is een ridder, een personage van een andere planeet die een zeldzame intelligentie aan een uitzonderlijke menselijkheid paart', zegt Trogneux.

Toenadering tot Carla Bruni

Hoe serieus Brigitte Trogneux haar mogelijke toekomst als première dame neemt, blijkt wel uit het feit dat ze toenadering heeft gezocht tot Carla Bruni, de echtgenote van Nicolas Sarkozy. 'Ze heeft het goed gedaan. Men heeft haar zwaar bekritiseerd, maar dat heeft ze met veel klasse doorstaan', zei Trogneux. Tot een ontmoeting met Bruni is het overigens niet gekomen.

Societypaar

Op slag zijn Macron en Trogneux een societypaar. Paris Match zet ze graag op de voorpagina, dan wordt het tijdschrift goed verkocht. In de zomer van 2016 staan ze er weer in. Trogneux in badpak, Macron in poloshirt en shorts. We zien hoe Macron in zijn vakantiehuis in Biarritz de laatste hand legt aan zijn boek Révolution, terwijl Brigitte teder een hand op zijn schouder legt. Spontane vakantiefoto's zijn het niet, daarvoor is Brigitte te mooi opgemaakt en Emmanuel te zorgvuldig gekapt. Het huwelijk van Trogneux en Macron is een wapen geworden in de strijd die Macron naar het Elysée moet voeren.

Hun quasispontane, maar zorgvuldig uitgedachte mediastrategie wekt ook ergernis. Er duiken bijtende commentaren op. 'De politiek is niet bedoeld om iemand van zijn narcistische verwondingen te genezen', zegt een anonieme politicus. 'Mensen zeggen tegen Macron dat hij de Franse Kennedy is, en daar is hij in gaan geloven', verklaart een andere.

IJdelheid is de achilleshiel van het duo Macron-Trogneux. Ze nemen het applaus wel erg gretig in ontvangst, ze zijn soms een beetje te zeker van hun zaak. Nadat hij in de eerste ronde op kop was geëindigd, vierde Macron feest in brasserie La Rotonde in Montparnasse. De commentaren waren vernietigend. Als een echte Franse politicus trok hij zich terug in een gerenommeerd restaurant met zijn getrouwen uit de Parijse microkosmos, ver weg van het gewone volk. Met al haar kwaliteiten lijkt Brigitte Trogneux, die zichzelf schertsend omschrijft als 'de voorzitter van de Macron-fanclub', niet de meest aangewezen persoon om haar echtgenoot met beide benen op de grond te houden.

Meneer Le Pen schittert door afwezigheid

Hoewel langdurig actief in het Front National, houdt Louis Aliot zich afzijdig en zal hij Marine Le Pen niet volgen naar het Elysée.(+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden