'Het gat met een marktconform salaris is wel erg groot'

Deze week in: verdien ik wel genoeg? Junior belastingadviseur: 2.250 euro bruto (40 uur).

Joris Zwetsloot
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Dilemma

Steffy had meer verwacht van haar eerste baan. Sinds een jaar mag zij zich master fiscaal recht noemen, maar ook als universitair afgestudeerde begint Steffy bij het accountantskantoor onder aan de ladder, als junior. Hoort erbij, weet Steffy. Dus toen zij een jaar geleden begon als junior belastingadviseur had zij geen reden te twijfelen aan haar maandsalaris van 2.250 euro bruto. Maar nu wil zij toch weleens weten of haar salaris strookt met haar functie en opleiding.

Steffy doet 'standaard werkzaamheden voor een junior belastingadviseur'. Dat houdt in dat zij voorbereidend onderzoek doet voor persoonlijk en bedrijfsmatig belastingadvies, aangiften opstelt en contact heeft met de Belastingdienst.

Als junior wordt Steffy intern opgeleid. Het bedrijf volgt geen cao en Steffy krijgt geen pensioen en geen secundaire arbeidsvoorwaarden als een leaseauto of telefoon. Wel krijgt ze een jaarlijkse bonus van 2 procent.

Het hele advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voorstaat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Advies

Steffy mag een wetenschappelijke opleiding hebben, haar functie vereist die kennis niet. 'De voorbereidende en uitvoerende taken zijn op hbo-niveau', zegt Ron Peters van de FNV. 'Naarmate ze meer een seniorrol vervult, zal het niveau van de functie stijgen.'

Dat wil niet zeggen dat Steffy genoegen moet nemen met haar loon. Haar jaarsalaris, inclusief 8 procent vakantietoeslag en 2 procent bonus, is bijna 30 duizend euro bruto per jaar, rekent Peters voor. Dat is te weinig, vindt iedereen. Vergeleken met alle hbo-afgestudeerden verdient Steffy jaarlijks zo'n 10 duizend euro minder, zegt Peters. Afgezet tegen het gemiddelde loon van belastingadviseurs moet Steffy tussen de 100 en 1.000 euro bruto per maand meer verdienen.

Wat Steffy exact hoort te krijgen is afhankelijk van de 'zwaarte van haar functie en het totaalpakket aan salarisvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden', zegt Leonie Mutsaers van Berenschot. Als de werkgever veel investeert in training en opleiding, is het logisch dat minder wordt betaald, zegt Mutsaers, die Steffy's salaris desondanks zo'n 200 euro te laag vindt.

Overigens zijn ook de secundaire arbeidsvoorwaarden onder de maat. Het is volgens trainer Jacco van den Berg 'niet van deze tijd' helemaal geen pensioen aan te bieden. Steffy kan hierom vragen in een gesprek met haar leidinggevende. Tevens een kans te vragen om meer salaris en een promotie- of leerplan - mits zij kan beargumenteren wat haar toegevoegde waarde is, zegt Van den Berg. Maar misschien is een andere baan wel een betere optie. Want, zegt Peters, het gat met een marktconform salaris is wel erg groot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden