Het gas kan weer stromen

MOSKOU Rusland mag zijn Zwarte Zeevloot na 2017 nog ten minste 25 jaar in de haven van Sevastopol houden. In ruil daarvoor verlaagt Moskou de gasprijs, een cruciale stap voor Oekraïne dat hoopt hiermee de kredietverlening door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weer op gang te brengen....

De afspraak betekent een radicale breuk met het beleid van de pro-westerse president Joesjenko, die begin dit jaar door Viktor Janoekovitsj werd opgevolgd. Joesjenko zocht het lidmaatschap van de NAVO en dreigde herhaaldelijk dat de Zwarte Zeevloot – die volgens een akkoord uit 1997 tot 2017 mocht blijven – zou moeten vertrekken.

Janoekovitsj maakte na zijn verkiezing direct duidelijk dat Oekraïne een neutrale koers zou aanhouden en beëindigde de jarenlange flirt van zijn voorganger met de NAVO. Met het gisteren bereikte akkoord ligt het zwaartepunt van de Oekraïense oriëntatie weer in Moskou.

President Medvedev noemde het een stap in de richting van een partnerschap, en van ‘strategische relaties tussen twee nauw verwante naties’. Janoekovitsj sprak zijn voornemen uit de relaties te verdiepen tot ‘lang durende strategische relatie’.

De conclusie lijkt onvermijdelijk: Oost-Europa is gisteren weer fors groter geworden. De oppositie heeft al aangekondigd alles te zullen doen om het akkoord, dat door beide parlementen geratificeerd moet worden, te torpederen.

Janoekovitsj zei dat de grote economische noden van het land voorop hebben gestaan in de besprekingen. De Russische energiegigant Gazprom, een van de belangrijkste instrumenten van het Russische buitenlands beleid, zal Oekraïne honderd dollar minder gaan rekenen voor elke duizend kubieke meter die het levert – een prijs van 230 dollar in plaats van 330. Als de internationale gasprijzen zakken, wordt een korting berekend van 30 procent op de dan geldende prijzen.

Onder Joesjenko’s bewind verhoogde Rusland herhaaldelijk de gasprijzen om deze ‘marktconform’ te maken. Een politieke motivatie werd altijd stelligst ontkend. De jaarlijkse ruzies om de gasprijzen leidden meermaals tot het dichtdraaien van de kraan, wat miljoenen overige Europeanen in de kou zette.

Volgens Janoekovitsj levert de deal zijn land veertig miljard dollar op in tien jaar. Oekraïne zegt dat de gasprijzen voor consumenten nu niet omhoog hoeven en dat het een budget kan indienen met een tekort van minder dan 6 procent van het bruto nationaal product – een van de IMF-eisen om de vorig jaar stopgezette kredietverlening aan Oekraïne te hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.