Het gaat vaker mis met Feyenoord in het buitenland
Feyenoord-hooligans veranderden de historische binnenstad van Rome gisteren in een slagveld. De inval wordt door Italiaanse media vergeleken met de plundering van Rome in 1527. Het is niet de eerste keer dat Feyenoord-aanhangers een stad op de kop zetten rond een Europees uitduel van hun club.
1994, Werder Bremen - Feyenoord
Op de wedstrijddag van het Europa Cup II-duel tegen Werder Bremen worden honderden Feyenoord-fans opgepakt na rellen in de Duitse stad. Hooligans wisten massaal hun weg naar Bremen te vinden, ondanks strenge veiligheidsmaatregelen.
De toch al niet goede naam van Feyenoord bij de Europese voetbalbond UEFA, onder meer door incidenten in Rotterdam rond duels met de Engelse club Tottenham Hotspur in de jaren zeventig en tachtig, verslechterde flink door de rellen in Bremen.
1996, Borussia Mönchengladbach - Feyenoord
Een jaar na de wedstrijd tegen Werder Bremen gaat het weer mis met Feyenoord in Duitsland. Als voorzorgsmaatregel werd het Europa Cup II-duel tegen Mönchengladbach niet in het thuisstadion van de club gespeeld, maar in Düsseldorf: in 1986 richtten Feyenoord-hooligans namelijk al eens een enorme ravage aan in het centrum van Mönchengladbach.
De verhuizing naar een andere speelstad kon het rellen van fans niet voorkomen. De UEFA dreigde met uitsluiting uit het toernooi vanwege het wangedrag van de fans, maar het bleef bij een verbod op uitsupporters bij het volgende duel: de halve finale van het toernooi tegen Rapid Wien.
1999, Bayer Leverkusen - Feyenoord
Weer een uitwedstrijd van Feyenoord in Duitsland, en weer zijn er rellen. Er komt een groot aantal fans van Feyenoord af op een vriendschappelijk duel van de Rotterdamse club in en tegen Leverkusen. De Duitse politie schatte het aantal relschoppers op duizend en was 'volkomen verrast'.
Het bestuur van Feyenoord besloot na dit duel haar supporters voortaan te weren bij buitenlandse duels tot en met de zomer van 2001. Toenmalig Feyenoord-voorzitter Van den Herik reageerde woest op de incidenten in Leverkusen. Hij vond dat de naam van zijn club was besmeurd. 'De foute supporters hebben met hun wangedrag de toekomst van Feyenoord op het spel gezet.'
2004, Basel - Feyenoord
Tijdens het UEFA Cup-duel van Feyenoord in Basel zijn het vooral de lokale Zwitserse horeca en ondernemers die het moeten ontgelden. Feyenoord-fans moeten vroegtijdig een café verlaten in het oude centrum van Basel vanwege kortsluiting, waarna ze aan een slooptocht beginnen door een winkelstraat. Winkelruiten sneuvelen, spullen worden op straat gegooid en een confrontatie met de politie volgt.
Toenmalig financieel directeur Jan-Willem van Dop reageerde geschokt op de rellen in de Zwitserse stad. 'De naam van onze club is weer geschaad.' De UEFA nam geen maatregelen na het incident, omdat de rellen buiten het stadion van FC Basel plaatsvonden.
2006, AS Nancy - Feyenoord
Voor aanvang van het UEFA Cup-duel tegen Nancy wilden supporters van Feyenoord in een stoet naar het stadion van de club trekken. De groep werd tegengehouden door de politie, waarna rellen ontstonden. Trams werden vernield en zelfs uit de rails getild. Om de supporters zo snel mogelijk in het stadion te krijgen, begeleidde de politie de colonne naar de tribunes. Door de chaotische situatie kwamen ook Feyenoord-fans zonder kaartje in het stadion.
Tijdens het duel ontbrandde het geweld opnieuw toen Feyenoord op achterstand kwam en fans van de Rotterdamse club door de hekken van het uitvak braken. De Franse politie gebruikte traangas en de wedstrijd werd tijdelijk gestaakt. Ook na het duel was het nog lang onrustig in Nancy. De UEFA strafte Feyenoord en sloot de club onder meer uit voor de rest van het UEFA Cup-seizoen.
2015, AS Roma - Feyenoord
In aanloop naar het uitduel van Feyenoord in de Europa League tegen AS Roma is het al dagen onrustig in de binnenstad van de Italiaanse hoofdstad. Vernielingen werden aangericht door Feyenoord-hooligans en onder meer de bekende, en recent gerenoveerde, fontein Fontana della Baraccia bij de Spaanse trappen wordt beschadigd. Relschoppers raakten slaags met politie en tientallen supporters werden gearresteerd. 'Rome is verbijsterd en vernietigd', zei een geschokte Romeinse burgemeester Ignazio Marino.
De UEFA kondigde aan geen actie te ondernemen tegen Feyenoord. De rellen vonden buiten het stadion van AS Roma plaats, en daarmee ook buiten de autoriteit van de Europese voetbalbond.