Het gaat Trump om het winnen, ook al moet zijn achterban daarvoor verliezen

Gevaar van de belastinghervorming in de VS is dat ze leidt tot een aanslag op de sociale voorzieningen.

Trump zwaait naar aanhangers Beeld epa
Trump zwaait naar aanhangersBeeld epa

Eindelijk heeft president Trump een overwinning weten te behalen in het Congres. Onder zware druk van het Witte Huis stemden beide huizen van het Congres in met zijn plan voor een radicale hervorming van het Amerikaanse belastingstelsel. Maar een slecht teken is dat geen enkele Democraat voor stemde.

Voor de meeste Amerikanen gaan de belastingen iets omlaag als gevolg van het nieuwe belastingstelsel, maar veruit het meest profiteren de grote ondernemingen en de rijkste Amerikanen.

De Republikeinen rekenen erop dat de enorme belastingverlagingen zich zullen terugverdienen doordat bedrijven meer gaan investeren en de economie aantrekt. Maar dat wordt door onafhankelijke experts betwijfeld. Volgens hen dreigt de overheidsschuld de komende tien jaar met misschien wel duizend miljard dollar toe te nemen.

Trump was erop gebrand de belastinghervorming nog dit jaar erdoor te krijgen in de hoop dat de kiezers de Republikeinen bij de Congresverkiezingen van volgend jaar zullen belonen. Vandaar de enorme haast waarmee de Republikeinse leiders het pakket door beide huizen van het Congres joegen: veel Congresleden hadden nauwelijks de tijd om de honderden pagina's te lezen, laat staan te begrijpen.

Belastingexperts waarschuwen voor een chaos bij de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, nu het nieuwe stelsel over nog geen twee weken ingaat. Maar het grootste gevaar is dat de belastinghervorming automatisch tot een grootscheepse aanslag op de toch al niet erg royale sociale voorzieningen in de VS zal leiden.

Als de tekorten oplopen door tegenvallende belastinginkomsten, zullen Republikeinen ongetwijfeld eisen dat het mes wordt gezet in Medicaid en andere programma's voor de laagstbetaalden. Dat is iets waar fiscale scherpslijpers in de Republikeinse partij al lange tijd op uit zijn, ook al zou dat rechtstreeks ingaan tegen de verkiezingsbeloften die Trump aan de 'vergeten' Amerikanen heeft gedaan. Maar het gaat Trump om het winnen, ook al moet zijn achterban daarvoor verliezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden