Het gaat niet om het redden van dit 'mooie Nederland'

De ingezonden brieven van donderdag 26 januari.

Mark Rutte en Geert Wilders moedigen elkaar aan 'normaal' te doenBeeld Martijn Beekman

Brief van de dag: normaal?

Het is toch wel erg dat de minister-president van Nederland zich pas aan het eind van zijn loopbaan geroepen voelt om 'ons mooie Nederland' te redden. En dat met woorden die geleend lijken te zijn van Wilders, woorden die Wilders niet zouden misstaan... Zei Rutte een paar jaar geleden niet tegen Wilders 'doe zelf effe normaal' in antwoord op woorden van dezelfde strekking? Mijns inziens gaat het hier helemaal niet om het redden van dit 'mooie Nederland'. Deze brief, die bol staat van het woord normaal, dient slechts één doel, namelijk meer stemmen voor de VVD. Maar zolang Rutte, als zogenaamd leider van Nederland, het woord normaal slechts normatief gebruikt en niet weet welke inhoud dat woord eigenlijk heeft, begrijpt hij er zelf ook maar weinig van! Hij ventileert hier slechts zijn mening zoals elke persoon een mening heeft. En zoveel mensen, zoveel meningen. In een multiculturele samenleving leidt dit slechts tot multiculturele meningen. Rutte zou moeten kunnen begrijpen dat dit niet tot eenheid voert. Het enige wat tot eenheid kan leiden, is dat we ons richten op wat alle verschillende mensen overeenkomstig hebben. Dat is, heel simpel, ons mens-zijn. Het gaat erom deze overeenkomst prioriteit te geven en van daaruit te handelen. Dat ís niet moeilijk, wij máken het moeilijk. In de voorbeeldfunctie die Rutte heeft zou hij er beter aan doen dat te laten zien in plaats van een brief met loze kreten!

Carla van Hooff, Haarlem

Ramp voor vluchtelingen

De EU wil de vluchtelingenstroom uit Libië indammen, door dicht bij de kust te patrouilleren (Ten eerste, 25 januari). Dat belooft een ramp te worden voor de vluchtelingen in Libië. Van het gezin statushouders dat ik als taalcoach begeleid, heb ik geleerd dat, eenmaal in Libië, de vluchtelingen worden opgevangen en de facto worden opgesloten door de mensenhandelaars aldaar. Ze moeten betalen voor drinken, eten en huisvesting, mogen niet naar huis bellen behalve om geld over te laten maken, en ze mogen ook niet terug naar Syrië.

Als ze zo helemaal uitgekleed zijn, eventueel nog geld geleend hebben, gaan ze op hun overvolle boot, in veel gevallen letterlijk met een pistool op ze gericht. Als deze boten dan worden teruggestuurd, durf ik niet na te denken over wat er dan met de vluchtelingen gebeurt.

Wat dan wel? Opvang in de regio? In Libanon mochten ze niet blijven en werden ze uitgezet terug naar Syrië. Dat was waarom ze doorgingen naar Europa. Daarover afspraken maken moet mogelijk zijn.

Gertien Smits, Diemen

Rechtspopulisten

Om de migrantenstroom naar Italië te stoppen, moet de EU de Libische kust versterken. En wel vóór de zomer, zegt de Europese Commissie vandaag. 'Anders winnen rechtspopulisten de verkiezingen in Nederland en Frankrijk.'

Deze uitspraak maakt duidelijk dat de rechtspopulisten dus nu al vóór de verkiezingen hebben gewonnen!

Herman ten Buuren, Oldenzaal

Oude garde

Zouden er zwevende kiezers zijn die over Rutte denken: 'Eindelijk vertoont hij ruggegraat, hij herhaalt zelfs zijn pleurop-uitspraken?' De kiezer die behoefte heeft aan een krachtige leider (of een leider met krachtige uitspraken) heeft zijn keuze al gemaakt. Wat moet de man dan?

Rutte behoort inmiddels tot de oude garde afkomstig uit een tijdperk waarin het volk nog luisterde en de elite comfortabel achteroverleunde in het pluche, de kaviaar binnen handbereik. Die tijd is geweest. De gevestigde elite dient op te stappen. De kiezer snakt naar echtheid, bevlogenheid, ruggegraat en daadkracht. Een troostende gedachte is dat dit echt niet alleen geldt voor populistisch rechts.

Maaike van der Horst, Haarlem

Waar zijn de antiglobalisten?

Tot voor kort had je de antiglobalisten die zich tegen het establishment keerden en verdragen als het TPP afwezen. Wat is er van hen geworden? Ze moeten zich toch in de handen wrijven met president Trump aan het roer? Wanneer gaan we weer van ze horen? Of schamen ze zich en zijn ze ondergedoken?

Peter Scherpenisse, Terneuzen

Jan Wolkers

Ik ben een liefhebber van de stukjes van Wolkers-biograaf Onno Blom, niet zozeer van het werk van Jan Wolkers zelf. Anders dan Blom was ik dan ook niet onder de indruk van Wolkers' seksscenes, die ik ook als jongen eerder plat dan inspirerend vond. De passage uit Kort Amerikaans die Blom aanhaalt (de Volkskrant, 24 januari) vind ik dan ook niet opwindend, maar een nogal akelige beschrijving van de verkrachting van een minderjarige, al dan niet gefantaseerd.

E.J. van Ginkel, Leiden

Doe normaal VVD

De steeds langer wordende lijst van niet integere of frauduleuze VVD'ers is indrukwekkend. Minister, Kamerlid, gedeputeerde, wethouder, burgemeester of gemeenteraadslid, in elke overheidsfunctie is de VVD bovenmatig vertegenwoordigd. De slogan: Doe normaal of ga weg, lijkt dan ook primair voor de eigen bestuurders bestemd.

H.J. Lindenhovius, Heilig Landstichting

Demissionair

Iemand al trek in een demissionair kabinet? Van der Steur die de Kamer niet goed informeerde met Rutte als getuige van onvermogen. Hmm, klinkt aannemelijk.

Marc Lezwijn, Zoetermeer

Steurloos?

Wordt de VVD Steurloos of stuurloos?

JH ten Have, Tiel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden