Column

'Het gaat niet om de Syrische bevolking, maar om Obama's geloofwaardigheid'

Meer oorlogstuig in Syrië brengt alleen maar meer dood en verderf, stelt Malou van Hintum. 'Niet aan beginnen, dus.'

John Kerry spreekt over Syrië.Beeld afp

Op het moment dat ik dit schrijf, gaat het alleen nog over wanneer, en niet meer over of. Met of zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad: westerse landen willen ingrijpen in Syrië. Waarom in hemelsnaam? Vanwege een mogelijke aanval met gifgas?

Kinderen
Overal op de wereld worden mensen verschrikkelijke dingen aangedaan. Moord, marteling en onschuldige doden horen zelfs bij het repertoire van de president die in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. De aanvallen met Amerikaanse drones in Pakistan hebben inmiddels 400 tot 900 burgers en meer dan 150 kinderen het leven gekost.

Bovendien, of mannen, vrouwen en kinderen nou gedood worden door een kalasjnikov, een bom of zenuwgas - maakt dat voor de achterblijvers verschil? Is dood niet gewoon dood?

Geloofwaardigheid
Wat dat betreft lijkt het nogal willekeurig dat de mogelijke inzet van chemische wapens de druppel is die de emmer doet overlopen. Bijna 100.000 doden waren niet genoeg om iets te doen, maar enkele honderden doden als gevolg van een mogelijke gifgasaanval wél? Welnee.

Er moet nu vooral iets gebeuren omdat Obama eerder dreigende taal heeft gesproken. Syrië zou 'een rode lijn' overschrijden als het chemische wapens in zou zetten. Niet de veiligheid van de Syrische bevolking is op dit moment in het geding - dat is-ie al 2,5 jaar - maar de geloofwaardigheid van de Amerikaanse president .

Golfoorlog
Cynisch? Misschien. Wat echt cynisch is, is dat de Amerikaanse regering zich doodeenvoudig niet druk maakt om enorme aantallen slachtoffers. Foreign Policy meldt dat de VS tijdens de Golfoorlog in 1988 gifgasaanvallen van Irak op Iran ondersteunde. Bij vier aanvallen werd mosterdgas en sarin ingezet. Bij de aanvallen vielen meer dan 100.000 doden.

Amerika heeft geen gewetensbezwaren. Was dat wel zo, dan had het in de afgelopen 2,5 jaar wel eerder ingegrepen. Amerika wil Assad of de burgeroorlog dan ook helemaal niet stoppen. Obama, Cameron en Hollande willen 'alleen maar' hun spierballen laten zien - met alle risico's van dien.

Dood en verderf
Natuurlijk is de oorlog in Syrië verschrikkelijk. Maar zorgt een militaire interventie ervoor dat die minder verschrikkelijk wordt? Ik geloof er niets van. Wapens brengen geen vrede, wapens brengen geen democratie, wapens brengen waarvoor ze zijn uitgevonden: dood en verderf. Zoals oorlogsverslaggever Arnold Karskens afgelopen dinsdagavond bij de talkshow Knevel & Van den Brink zei: : 'Je moet voorkomen dat er nog meer wapens Syrië binnenkomen. 200.000, 300.000 doden is nog veel erger. Je kunt wel beginnen, maar je weet niet waar het eindigt.'

Hij stelt voor de machthebbers die de Syrische oorlog voeden met geld en wapens, onder druk te zetten. Natuurlijk gaat het doden van Syrische burgers tijdens zo'n proces door. Maar dat doet het ook bij een Amerikaanse militaire interventie.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter @malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden