Column

Het gaat niet om de hoed, maar om de schoenen

Een dagje Nederlands Elftal begint voor de poort van vijfsterrenhotel Huis ter Duin en eindigt in het clubhuis van Quick Boys - dat zijn de magnetische polen waartussen het voetbal beweegt.

Memphis' sneakers: groen als het noorderlicht. Beeld ANP
Memphis' sneakers: groen als het noorderlicht.Beeld ANP

Methode Memphis: eerst die matzwarte Mercedes pal voor de pers neerzetten, achterklep traag en automatisch zijn werk laten doen zodat de tassen van Vuitton zichtbaar worden, dan in één beweging de wagen uit naar die tassen toe: Pharelliaans hiphopchic. En iedereen begint te zeiken over die hoed. Hij draagt een hoed! Alweer! Dat gaan we straks aan de bondscoach vragen! Maar die hoed is onbelangrijk. Kijk liever naar zijn schoenen: Memphis' sneakers dragen hem naar binnen, ze zijn groen als het noorderlicht met spikes aan alle kanten. Louboutins. Schoenen van 1.000 dollar, aan de voeten van een jongen van 21 van VV Moordrecht.

Meldt zich een paar duizelingwekkend witte sneakers. Kenny Tete, wat voor schoenen draag je man? 'Louboutins.' Zijn Frans mondain, alsof hij werd geboren in het achtste arrondissement maar hij komt gewoon van AVV Zeeburgia en is van '95.

Louboutin is het merk van de geile rode zolen, ze zijn een reïncarnatie van Oscar Wilde's geëffemineerde lakschoenen. Ze hebben van alles te maken met een woord uit mijn kindertijd: shirtreclame. Dat mocht niet, daar was een decennium lang politiek gekijf over totdat de commissie Christiaanse door de pomp ging. Nu is een shirt zonder sponsor waardeloos. Op al die voetbalveldjes lopen F'jes met de naam van een bank over hun borst en met de onuitgesproken hoop van hun vaders dat ze ooit zullen dansen op Louboutins.

Degene die het bespreekbaar maakte was Jaap Stam, de houtsnijwerken verdediger uit het oosten, in een interview met Hugo Camps. 'De laatste keer dat ik in Nederland was zeiden mijn vrienden: wat voor rare schoenen heb jij aan? Als ik in Kampen was blijven wonen, zou ik nooit van Armani en Prada hebben gehoord.'

Waarom zou iedereen op klompen blijven lopen? Zuig niet, trek iets moois aan en regel doelpunten. Maar goed. Dat lukt dus niet. Een nieuw beginpunt voor het Nederlandse voetbal, vat Robben de ellende van het Nederlands elftal in Noordwijk samen. Dan kun je maar beter goeie sneakers aantrekken, vat ik de gedachten van Memphis en Kenny samen, dan heb je tenminste nog een leuke show om naar te kijken. Wat zijn die jongens jong trouwens. Schooljongens. En net als in de klas houden ze allemaal van hetzelfde: sneakers en gematteerde Mercedessen.

Een brasa van Kenny Tete voor zijn maat die hem heeft afgezet. Beeld Nederlandse Freelancers
Een brasa van Kenny Tete voor zijn maat die hem heeft afgezet.Beeld Nederlandse Freelancers

Kenny Tete raast op een troepje journalisten af, remt strak, een grijns en een brasa voor zijn maat die de wagen weer het parkeerterrein afjaagt. Die heeft lol. Riechedly Bazoer, net 19, maakt alvast een ererondje voor het hotel, grommend achtervolgd door een monstrueuze spoiler. Rode remklauwen loeren door de velgen van Bruma's S63. De vader van Wijnaldum koerst een G-serie naar de hotelentree en geeft Georginio drie kussen - schooljongen afgeleverd op het kamp. Geniet ervan. Georginio heeft Louboutins met stekels in alle kleuren.

De fotografen weten niet waar ze kijken moeten. 'Sneijder en Huntelaar zijn al binnen', staat de portier van het hotel ze bij, 'de jongeheer Blind ook.'

's Avonds trapt Memphis ballen met Dost in Katwijk, in de witte veldverlichting van Quick Boys onder een bijtende regen die in lamellen over het kunstgras jaagt. Het is prachtig. Kracht en verbetenheid breken door de regen heen. De oude heer Blind loopt doorweekt het veld af om de pers te spreken in het clubhuis, waar twee flipperkasten opzij staan ter wille van een monstrueus sponsorenbord - op televisie zie je alleen dat hardboard bord, niet de bar en de verzameling gewonnen bekers, en niet Tom Egbers losjes achter die bar alsof hij bier gaat tappen.

'Het kuitkopje van Riedewald heeft een tik gehad', zegt de bondscoach. En dan komen de vragen over de hoed van Memphis, 'is dat geen belachelijk signaal?!' En hoe verhoudt zich dat met het ontbreken van Robin en met het ontbreken van Dirk, die natuurlijk uit Katwijk komt, groot geworden hier op de velden van Quick Boys?

Ook Eljero Elia komt in een matzwarte bolide aanrijden. Beeld ANP
Ook Eljero Elia komt in een matzwarte bolide aanrijden.Beeld ANP

De bondscoach pakt zijn vragen professioneel, hij zegt: 'Het is niet mijn stijl, ik heb een heel andere kledinglijn.' Hij draagt een trainingspak. In Holland gaat het werken voor de show uit, vergetend dat we zelf die show veroorzaken met het koppelen van sport aan geld.

Als het Nederlands Elftal dan kan winnen op Louboutins: heel graag.

Reageren?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden