Het gaat Fortuyn niet om inhoud maar om de show

Een lijsttrekker van een partij met 22 zetels in de peilingen roept op het non-discriminatiebeginsel uit de Grondwet te schrappen....

AMSTERDAM Andor Admiraal

Het valt niet te ontkennen dat zeker na 11 september moslims ook in Europa in het verdomhoekje zitten. Dat hier electoraal valt te scoren, heeft Fortuyn goed gezien bij de Oostenrijker Haider en de Vlaming Dewinter.

De enige die al maanden probeert Fortuyn op dit thema met inhoudelijke argumenten aan te pakken, is Thom de Graaf van D66.

Dat Fortuyn pretendeert te zeggen waar het op staat en toch consequent weigert om in het openbaar met D66-fractieleider De Graaf te debatteren, maakt duidelijk dat het hem niet om de inhoud, maar om de show te doen is. Dáár lees ik niets over in de krant.

Wel noemt de Volkskrant De Graaf 'smakeloos', omdat hij na Fortuyns onverholen oproep moslims te discrimineren een passage over Nederlandse verdraagzaamheid uit het Dagboek van Anne Frank aanhaalt. Hoeveel schandaliger moeten Fortuyns uitlatingen worden voor zo'n subtiele waarschuwing wél op zijn plaats wordt geacht?

Zo wordt de politieke correctheid van het doodzwijgen van extremistische opvattingen vervangen door een politieke correctheid waarbij mensen als Fortuyn niet meer inhoudelijk worden bestreden. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden