Het gaat erom dat Clinton/Trump géén president wordt

Nu de contouren van de verkiezingsstrijd op weg naar 8 november zijn uitgetekend, blijkt dat één woord centraal staat: nóóít. #NeverClinton en #NeverTrump zullen de bewegingen zijn waarachter de kiezers zich zullen scharen. Want het gaat dit jaar niet om wie president wordt, maar vooral om wie het niet wordt.

Een enthousiaste Clinton vlak na haar overwinning in Philadelphia op 26 april. Beeld afp

#NEVERCLINTON

De tweede helft is begonnen

'.@realDonaldTrump will be presumptive @GOP nominee, we all need to unite and focus on defeating @HillaryClinton #NeverClinton'
, was getekend @ReincePriebus, de voorzitter van de Republikeinse Partij. Het was deze tweet die woensdag de tweede helft van de strijd om het Witte Huis inluidde. Donald Trump had net overtuigend gewonnen in Indiana, waaruit zijn belangrijkste opponent Ted Cruz de conclusie trok dat hij maar beter kon opgeven. Collega kandidaat John Kasich zou hem een paar uur later volgen en ook de handdoek in de ring gooien.

Priebus was duidelijk: de strijd in november gaat tussen Donald Trump en Hillary Clinton.

En jawel, er is nog een kandidaat naast Clinton die hoge ogen gooit, stadions vult en een strijd die op voorhand gelopen leek toch spannend maakte, maar de stembiljetten kunnen eigenlijk al naar de drukker. Bernie Sanders moet Clinton vanaf nu met 70 procent gaan verslaan, wil hij de strijd nog van haar winnen.

Toch heeft Sanders een beweging buiten de Republikeinse Partij op poten gezet bij wie het #NeverClinton-geluid van Priebus ook aanslaat. 'De gedachte dat Trump president wordt is verachtelijk en walgelijk, maar ik realiseer me dat ik niet met mezelf zou kunnen leven als ik op Clinton zou stemmen. I would say I'm Bernie or Bust', aldus een 31-jarige Sanders-supporter die in the Atlantic aangeeft dat hij Clintons naam zal doorstrepen en vervangen door Sanders op het stembiljet.

Zo zou Clinton door deze Bernie or Bust-stemmers zomaar een aantal broodnodige stemmen kunnen mislopen op 8 november. Andere Sanders-supporters gaan zelfs verder: #NeverClinton, dus dan maar een kruisje voor Trump. En dat is geen gekke redenering. Sanders en Trump putten uit hetzelfde vat met onvrede over het establishment en globalisering.

We praten u elke zondag bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Clinton maakt een selfie met een paar fans. Beeld reuters

#NEVERTRUMP

Alles liever dan the Donald

Ook een andere antibeweging in de verkiezingsstrijd is te reduceren tot een hashtag: #NeverTrump. Lange tijd was dit de boodschap die de elite van de Grand Old Party verkondigde toen bleek dat elitekandidaat Jeb Bush het niet redde met zijn miljoenen. Zelfs liever Ted Cruz dan Donald Trump, klonk het vanuit het conservatieve hart van de partij. Opvallend, want Cruz positioneerde zich aanvankelijk als de anti-establishmentkandidaat, maar werd daarin luid overschreeuwd door outsider Trump.

En nu is het #NeverTrump-gescheld van de partijprominenten tijdens de voorverkiezingen de munitie van Hillary Clinton. In een video die ze woensdag via sociale media verspreidde is te zien hoe Mitt Romney Trump wegzet als een pestende vrouwenhater, Lindsay Graham hem beschrijft als racistisch, xenofoob en een religieuze gek en Jeb Bush hem therapie toewenst. De boodschap is duidelijk.

Ook houdt ze via haar nieuwsbrief haar aanhangers op de hoogte van het gesteggel binnen de Republikeinse Partij. Toen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan deze week liet weten dat hij nog niet wist of hij Trump zou steunen, mailde haar campagneteam dit meteen naar haar adressenbestand. Zo heeft ook Clinton haar #Never-geluid.

Niet iedereen is gediend van Donald Trump. Beeld epa

#NEVERCLINTON / -TRUMP

Het geluid van 2016

Van het #Never-frame zijn we de komende tijd nog niet af. Sterker nog: het is het geluid dat de campagne op weg naar 8 november moet gaan vormgeven, blijkt uit een peiling die is uitgevoerd door Reuters en Ipsos.

De onderzoekers vroegen kiezers die van plan zijn om tijdens de presidentsverkiezingen in november op Trump dan wel Clinton te stemmen, waarom ze dat gaan doen. 47 procent van de potentiële Trump-stemmers gaf aan dit te gaan doen omdat ze een Clinton-presidentschap niet zien zitten. 43 procent stelde dat zijn politieke beleid het belangrijkste argument is om op Trump te stemmen.

Trump-aanhangers op een bijeenkomst in Lynden, Washington. Beeld ap

Bij Clinton-aanhangers is eenzelfde anti-geluid hoorbaar: 46 procent van haar potentiële kiezers is van plan op haar te stemmen, omdat ze Trump niet in het Witte Huis willen hebben. 40 procent stemt vanwege haar beleid. De strijd zal de komende maanden dus niet gaan om wie de president van de VS moet worden, maar vooral ook om wie het niet wordt.

WAT WE ELDERS LAZEN, ZAGEN EN HOORDEN

De geboorte van een Republikeins monster

We lazen het niet elders, zoals deze nieuwsbriefrubriek eigenlijk gebiedt, maar lees vooral de analyse van onze correspondent Michael Persson over de opkomst van Donald Trump. Hij beschrijft in klare taal waarom 'de meest democratische Republikeinse presidentskandidaat in jaren' zo gevreesd wordt door zijn eigen partij en hoe Trump een geheel nieuw Republikeins publiek aanboorde. Na lezing begrijpt u weer iets meer van het vreemde Amerikaanse verkiezingsspel.

De Trump-familie Beeld Peter Yang / HH

De heldin van links

Naast Bernie Sanders is er in het publieke debat in de Verenigde Staten nog een misschien wel belangrijkere progressieve stem actief: senator Elizabeth Warren. De uit Massachussets afkomstige Warren wil de studieschulden in het land terugbrengen, investeren in onderzoek en de financiële instituten aan banden leggen. Politico schrijft in dit interessante stuk hoe deze heldin van links zomaar eens de senaat in handen kan krijgen nu Trump de Republikeinse presidentskandidaat is geworden.

De omslag van een stripboek over Warren.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden