Het gaat 8 november niet alleen om het Witte Huis

Natuurlijk besteden we deze week aandacht aan kemphanen Hillary Clinton en Donald Trump in deze nieuwsbrief, maar we richten ons vizier ook op die andere strijd: die om de senaat. Want als president zonder goedgezinde senaat is het lastig regeren.

Hillary Clinton op een campagnebijeenkomst in Reno.Beeld ap

Hdr22@clintonemail.com

Het e-mailgestuntel gaat door

Deze week bleek dat het e-mailschandaal van Hillary Clinton omvangrijker is dan gedacht: de FBI gaat de komende maanden 15 duizend extra e-mails onderzoeken en openbaar maken. 'We weten niet wat voor extra materiaal Justitie gevonden heeft. Maar als daar volgens Buitenlandse Zaken iets bij zit wat werkgerelateerd is, dan moet ook dat in de openbaarheid worden gebracht', aldus het Clinton-kamp.

De reactie van de Clinton-campagne is tekenend voor de algehele omgang met het mailschandaal: krampachtig en hypercorrect. Niks wordt ontkend - die les heeft de onbetrouwbaar geachte Clinton wel geleerd - maar er worden ook zeker geen toezeggingen gedaan.

Redacteur Ariejan Korteweg schrijft in een analyse: 'Het nieuwe onderzoek komt op een voor Clinton ongelukkig moment. Haar dubieuze omgang met e-mailverkeer bezorgde haar niet alleen het imago van digitale sloddervos, maar wakkerde ook de gedachte aan dat ze het gevoel had dat zekere regels weliswaar voor iedereen gelden, maar niet voor haar. Het versterkte het beeld van een politicus die is vergroeid met het establishment van Washington en daar losgezongen raakte van de werkelijkheid.

Haar serieuze, op de inhoud gerichte campagne van de afgelopen maanden drong dat beeld geleidelijk naar de achtergrond. Het leek mogelijk dat de kiezer haar het e-mailgestuntel zou vergeven. De onthulling dat een vracht relevante mails mogelijk is achtergehouden, biedt haar tegenstanders alle kansen het beeld van de onbetrouwbare Clinton nieuw leven in te blazen.'

Lees hier de volledige analyse. (+)

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Hillary Clinton tijdens de conventie in juliBeeld getty

Die andere race

NY Times: Democraten winnen de senaat

Simultaan aan het moddergevecht om het Witte Huis strijden de Democraten en Republikeinen ook nog om iets anders: de senaat. Op 8 november kiest Amerika niet alleen een nieuwe president, maar ook een derde van de senaat - een cruciaal deel dat de verhoudingen in Washington flink kan versjteren.

De senaat heeft 100 zetels; twee voor elke staat. Territoriale gebieden (bijvoorbeeld Puerto Rico) en Washington D.C. hebben geen senator. Elke twee jaar wordt een derde van de senaat herkozen, waardoor de zittingstermijn van iedere senator zes jaar is. Op dit moment hebben de Republikeinen de overhand met 54 senatoren. De Democraten hebben er 44 en er zijn twee Onafhankelijke senatoren (één van hen is de welbekende Bernie Sanders).

Op 8 november gaan dus 34 zetels op de schop: daarvan zijn er maar liefst 24 in handen van Republikeinen, 10 van Democraten. Terwijl de zittende senatoren hun plek hopen veilig te stellen, azen hun regionale uitdagers ook op de plek in de senaat.

Zoals het er nu naar uitziet, stelt verkiezingsplatform The Upshot van The New York Times, gaan de Democraten de senaat heroveren op de Republikeinen. Door data uit 158 verschillende peilingen en informatie over fundraising, de politieke ervaring van senatoren en de politieke kleur van de verschillende staten op een hoop te gooien, concludeert The Upshot dat de Democraten 56 procent kans hebben om te winnen. Dit is overigens een vooruitzicht dat met de dag verandert. Bekijk hier de volledige analyse.

Sanders zit als Onafhankelijke in de senaat.Beeld getty

Ondertussen in het USA16-blog

First Cookies, Californische miljoenen & illegalen-tracker

In ons USA16-blog houden we gedurende de week al het kleine bier rond de campagne bij: relletjes, filmpjes en ook recepten, zo bleek deze week. De bijdragen van deze week in vogelvlucht:

21 augustus Welke First Lady of Gentleman bakt de lekkerste koekjes? Dat is de vierjaarlijkse vraag in het tijdschrift Family Circle. De echtgenoten van beide kandidaten delen hun recepten, waarna de lezers aan de slag moeten en kunnen stemmen op het lekkerste exemplaar. Bill Clinton en Melania Trump kwamen deze week met ouderwetse recepten, respectievelijk een stervormig zandkoekje met wat zure room en een chocoladekoekje. Niks geen glutenvrije, rauwe, of andere hippe samenstellingen.

26 augustus Zo'n 270 duizend dollar per uur, dat is het bedrag dat Hillary Clinton tijdens een rondreis door Californië begin deze week ophaalde. Het was een van de meest lucratieve geldinzamelingsacties tot nu toe tijdens haar verkiezingscampagne: aan het einde had ze 18 miljoen dollar (16 miljoen euro). Tijdens die rondreis sprak ze met Hall of Fame-basketbalspeler Magic Johnson en Apple-topman Tim Cook, ging ze op de foto met zanger/acteur Justin Timberlake tijdens een lunch en dineerde ze met enkele van de rijkste Californische families.

28 augustus Het leek erop dat Donald Trump zijn plannen om alle illegalen het land uit te sturen zodra hij president zou zijn wat wilde gaan afzwakken, maar dat bleek een misvatting. Bij een partijbijeenkomst in Des Moines, in de staat Iowa, ging hij zelfs nog een stapje verder met zijn deportatieplannen. De Republikeinse presidentskandidaat zei dat hij een trackingsysteem wil ontwikkelen om ervoor te zorgen dat alle immigranten van wie het visum is verlopen direct kunnen worden opgespoord en het land kunnen worden uitgezet.

Lees hier de volledige blogposts (en leer over Bill Clintons veganistische dieet of Trumps campagnestrateeg die niet woont waar hij zegt te wonen).

Donald Trump aanhangers in Austin, Texas.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden