Het Franse Huis van de Geschiedenis heeft onderdak

Parijs Het Franse museum voor de nationale geschiedenis wordt ondergebracht in het gebouw van de nationale archieven in de Marais in Parijs, een kasteelachtig bouwwerk met een oppervlakte van drie hectare....

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

Net als in Nederland werd in Frankrijk lang gedebatteerd over een locatie voor dit nieuw op te richten museum. Het immense legermuseum in les Invalides was een kandidaat; de collectie ervan sluit nauw aan bij de doelstellingen van het nieuwe museum. Het paleis Fontainebleau werd genoemd, kasteel Vincennes aan de rand van Parijs, het eiland Séguin in de Seine. De voorkeur van minister van Cultuur Frédéric Mitterrand – hij wilde het liefst nieuwbouw – lag gezien de toestand van de staatsfinanciën niet voor de hand.

Frankrijk telt al duizend musea die aan de nationale geschiedenis zijn gewijd. Het nieuwe museum krijgt niet als voornaamste taak een eigen verzameling te beginnen. Het moet fungeren als uithangbord voor de collecties die nu verspreid zijn, en zal voor zijn exposities daarop een beroep doen.

Het Huis van de Geschiedenis is naar verwachting in 2015 klaar voor gebruik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden