Het formatiekwartet heeft geen mailadres

Bijna zou je zeggen: het werkt blijkbaar. Woensdagavond immers hebben JP Balkenende (tournedos) en Wouter Bos (gado gado) samen een hapje gegeten in het Torentje met als doel om eindelijk het ijs te breken opdat er ten langen leste voorgang kan worden geboekt in de formatie....

Ik moet u ernstig teleurstellen. De mailtjes zijn niet aangekomen, of liever gezegd: ze gaan nog aankomen. Per post.

Laat ik beginnen met de hand in eigen boezem te steken: er stond vorige week geen mailadres in de knikker, maar een webadres. Dat komt: ik schreef het stukje thuis op een laptop met een tergend trage (mobiele) internetverbinding; in plaats van het mailadres zelf op te zoeken, vroeg ik de eindredactie om dat even te doen. De eindredactie liep vervolgens tegen hetzelfde probleem op als u: op de website van de Rijksvoorlichtingsdienst staat helemaal geen gewone contact-button met een mailadres. Omdat de krant, anders dan de formatie, wel een deadline heeft, schreef men uit arren moede het webadres maar in de column.

Formateurs zonder mailadres: ik had het echt niet kunnen verzinnen. Sorry.

U bent gelukkig niet voor een gat te vangen, en zocht dus naar alternatieven. Het loont de moeite om verslag te doen van wat wij gewone burgers dan meemaken, anno 2003.

Velen van u dachten: een mailtje aan de minister-president dan maar. Na het invullen van een 'reactieformulier' krijgt de betrokken belastingbetaler keurig een mailtje terug. Maar wat staat daarin te lezen? 'Afhankelijk van de aard en inhoud van uw bericht kunt u een reactie tegemoet zien. Voor de goede orde delen wij u mede dat het ministerie van Algemene Zaken tussen Kerst en Nieuwjaar gesloten is. Hierdoor kan de beantwoording van uw e-mailbericht enige vertraging oplopen.'

Tussen Kerst en Nieuwjaar. We schrijven vandaag 22 februari.

Ik heb maandag eerst maar eens even een mailtje gestuurd aan de webmaster van de RVD - we leven in de 21ste eeuw tenslotte. Dat schiet niet op, want dan krijgt een mens een standaard-antwoord: 'Hartelijk dank voor uw reactie (...). Wij zullen uw opmerking of suggestie in overweging nemen bij de verdere ontwikkeling van deze site.' Ja, als Pasen en Pinksteren op een dag vallen zeker.

De telefoon dan maar, tenslotte al in de 20ste eeuw wijd verspreid geraakt. Carla Visser, woordvoerder kabinetsformatie, meldt me maandag doodleuk (maar niet onvriendelijk): 'Er is geen email-adres voor de informateurs. U kunt de mails printen, in een envelop stoppen en opsturen.' Het adres: Bureau van de kabinetsformatie, Postbus 20008, 2500 EA Den Haag. Waarmee we pardoes in de 19de eeuw zijn beland. Ik was zo verbouwereerd dat ik helemaal vergat te vragen hoe het nou zat met de Kerstvakantie op Algemene Zaken.

Blijkbaar voelden ze bij de RVD toch nattigheid, want donderdag belde mevrouw Visser spontaan terug. 'We hebben het erover gehad', vertelde ze, 'en we hebben besloten tot passieve beschikbaarheid van een mailadres.' Nee, ik begreep dat ook niet. Wat ze bedoelde was: wie zich per telefoon of brief meldt bij de RVD, krijgt desgewenst een mailadres op, zijnde het mailadres van mevrouw Visser zelf, en kan dan datgene wat hij te melden heeft, met duizelingwekkende snelheid via de elektronische snelweg naar Den Haag zenden. En nee, het was niet de bedoeling dat dat mailadres in de krant zou komen. Ik begon het eindelijk te begrijpen en vroeg dus: 'Want dat zou neerkomen op actieve beschikbaarheid.' Exact.

Dit keer vergat ik de Kerstvakantie niet. Ik las haar voor welke mailtjes u terugkreeg van Jan Peter Balkenende. Daar schrok ze van. 'Dat is een hele beroerde', zei ze en voor het eerst waren we het roerend eens. Of het geen tijd was een einde te maken aan deze poppenkast en gewoon een mailadres op die site te zetten en de binnenkomende post te beantwoorden? 'Ik geef u Gerard van der Wulp.'

De heer Van der Wulp, vroeger hoofdredacteur van het NOS-Journaal en thans oppergodmajoor van de RVD, was evenmin gelukkig met de duur van de Kerstvakantie op AZ. Maar enige bereidheid om een moderne, open, op communicatie met de burgers gerichte organisatie te worden bespeurde ik niet. Er staat geen mailadres op de site omdat 'daartoe besloten is', aldus Van der Wulp. Maar waarom dan? 'Dat is waartoe besloten is. En bovendien: er is toch een prachtige formatie-pagina op de site?' Ja mijnheer Van der Wulp, maar die praat niet terug. Politici zouden toch beter gaan luisteren?

Goed. Het is nu vrijdagmiddag en het stukje is bijna klaar. Ik ga straks met een rituele druk op de knop de mailtjes printen die u mij stuurde. Ik stop ze in een dikke Volkskrant-envelop en ga op zoek naar een ijlbode om het pakket naar Den Haag te laten brengen. Ik verstuur telegrammen naar Hoofddorp en Leiden zodat er verse paarden klaarstaan. Met een beetje mazzel arriveert onze boodschap dan voordat Algemene Zaken besloten heeft dat het tijd is om te beginnen met de zomerstop.

Formatiekwartet: u heeft nog twee weken, sterkte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden