Het foefje van Quick om de degradatie te ontlopen

Het is niet zijn stijl om in blubber te graaien en er iets of iemand mee te besmeuren. Dat zou niet goed zijn voor de game, vindt hij....

PETER BRUIN

Van onze honkbalmedewerker

Peter Bruin

ROTTERDAM/AMERSFOORT

Dat is beter voor Quick en beter voor Froberg. Na vier seizoenen Quick, waarvan de laatste twee jaar heel hard ploeteren zijn geweest, zal Froberg straks geheid bij een topclub aan de bak komen. Maar eerst wil hij er nog alles aan doen om te voorkomen dat Quick degradeert. Want met vier duels te gaan moeten er zeker nog drie worden gewonnen om degradatie te ontlopen.

Eigenlijk wist Froberg, nog voordat hij donderdag met het bestuur aan tafel plaatsnam, waar het gesprek op uit zou draaien. 'Ik ben toe aan iets anders. En Quick ook. Daarom hebben we in goed overleg besloten uit elkaar te gaan.' In Nederland bestaan nu eenmaal geen Walter Alston of Tommy Lasorda die samen meer dan twintig jaar een coachduo bij de Los Angeles Dodgers hebben gevormd. 'Hier is het beter als een coach na drie of vier jaar een andere club zoekt.'

Froberg verhult niet dat hij vorig jaar al bij Quick had willen vertrekken. Misschien was dat wel beter geweest. Geldschieter Smit en Dorlas wenste niet langer te worden geconfronteerd en geassocieerd met de financiele wanorde bij Quick en verbrak na twintig jaar de sponsorrelatie. De betere honkballers vertrokken. Want voor goede honkballers moet worden betaald en Quick bezat geen stuiver meer.

Het nieuwe bestuur, onder leiding van voorman Ab van Beek, wilde eerst de schulden saneren. Later, toen de boekhouding werd doorgelicht, kon inzicht worden verkregen in de boekhoudkundige chaos. Zo bleken er in de lagere teams spelers rond te lopen die al acht jaar aan de competitie hadden deelgenomen maar nooit contributie hadden betaald.

Gelukkig voor Froberg bleef werper Callenbach nog een jaar bij Quick. Deze kostbare aangelegenheid zou echter niet op de begroting drukken. Oud-voorzitter Van den Bunt liet weten dat het aanblijven van Callenbach buiten de club om kon worden geregeld.

Naast Callenbach bleven spelers over die alleen mochten meedoen omdat daaraan voor Quick nauwelijks kosten waren verbonden. En Froberg bleef omdat hij zich liet ompraten door een paar mensen die het beste met Quick voorhadden. 'Ze zeiden dat als ik weg zou gaan iedereen zou vertrekken.' Het werd een zwaar seizoen voor Froberg en Quick. Alleen omdat De Spartaan nog zwakker was, bleef Quick voor de hoofdklasse behouden.

Dit weekeinde bleek dat Quick dit seizoen op meer wacht dan drie overwinningen om het hoofdklasseschap veilig te stellen. Tegen Sparta, dat bij winst tot op twee punten kon worden genaderd, ging Quick twee keer onderuit. Op sportpark Nieuw Vreelust, waar Sparta na bijna 35 jaar en negen titels moet vertrekken omdat de uitbreiding van het metro-net pal langs de boorden is gepland, kwam Quick direct op een niet te overbruggen achterstand.

Werper Dusseau gooide te veel wijdballen waarna hij bij de uitvoering van koerscorrecties eenvoudig te raken was voor zijn tegenstanders. In Amersfoort kon reliever Aernouts, net als vorige week tegen Neptunus, de klus niet klaren en zorgde Angelo Cijntje met een homerun voor de winst van Sparta: 8-9.

Wat Quick alleen nog lijkt te kunnen redden, is het foefje van voorzitter Ab van Beek. Hij heeft een voorstel bij de bond ingediend om de hoofdklasse van acht tot tien clubs uit te breiden. Aanvaarding van dit voorstel betekent dat Quick, ook al eindigt het als laatste, niet zal degraderen.

Woensdagavond komt het plan aan de orde tijdens het jaarlijks overleg tussen hoofdklasseclubs en honkbalbond. Want Van Beek vindt dat er iets moet gebeuren om het publiek naar de hoofdklassevelden te lokken. Alsof een uitbreiding met twee clubs de oplossing is. In plaats daarvan zouden de hoofdklassers zich eens moeten bezinnen over de vraag hoe er aantrekkelijk kan worden gehonkbald.

Maar het reddingsplan van Van Beek is vooral ontworpen - de samensteller ontkent het niet - om Quick voor de hoofdklasse te behouden. Dat is nodig vanwege sponsor Landis. Degradatie betekent immers dat de sponsor vertrekt. En als dat gebeurt is het afgelopen met Quick, meent Van Beek.

Dus heeft hij flink gelobbyd. Natuurlijk zijn alle degradatiekandidaten het met hem eens. Ook RCH en Pirates. Want als er een uitbreiding komt in de hoofdklasse promoveren ook deze twee hoogst geklasseerde teams uit de overgangsklasse. Wel zullen RCH en Pirates ieder zes of zeven spelers moeten aantrekken om een beetje hoofdklassewaardig over te komen. Vooralsnog lijken alleen Neptunus, HCAW en Twins voornemens het plan van Van Beek te dwarsbomen.

Froberg wil de continuering van het hoofdklasseschap liever op het veld bewerkstelligen. 'Ik ga hier straks weg. Maar ik wil niet de coach zijn die Quick verlaat in hetzelfde jaar van de degradatie. Ik zal mij tijdens het restant inzetten voor meer dan honderd procent. Daar zal het niet aan liggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden