Het fiscale feestpakket van Ome Willem

Op weg naar de Tweede Kamer, reeds in uitvoering, bij de Raad van State, in laatste ambtelijke voorbereiding of op de agenda van de Ministerraad: de volgende fiscale voorstellen die van ondernemen weer een feest moeten maken, verkeren in verschillende stadia....

1. Startende ondernemers kunnen investeringen meteen in hun geheel afschrijven. Dat scheelt rente, maar dempt vooral de schrik bij de eerste belastingaanslag.

2. Bij de Belastingdienst komt een helpdesk voor startende ondernemers.

3. De startersaftrek gaat omhoog van 2476 gulden naar 3500 gulden.

4. In het kader van de Wet op Bijzonder Speur- en Ontwikkelingswerk kan in het mkb de subsidie op de loonkosten van onderzoekers oplopen tot 40 procent van 150 duizend gulden (in plaats van de voor grote bedrijven geldende 25 procent van het loon tot een ton).

5. De percentages van de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen worden opgetrokken van 18 tot 24 procent, van 16 tot 21 procent, van 14 tot 18 procent, enzovoorts.

6. Ook voor de binnenvaart wordt investeringsaftrek ingevoerd.

7. Er komen meer mogelijkheden om milieu-investeringen in de landbouw vrij af te schrijven.

8. De mogelijkheid om onbelast een reserve op te bouwen die exportrisico's moet dekken.

9. Verliezen op geldleningen aan starters kunnen van de inkomstenbelasting afgetrokken worden, mits de starter familie is. Rente van het uitgeleende geld (aan een startend familielid) is niet belast. Dit is de laatst bekende invulling van de 'Tante Agaath'-regeling.

10. Het in dienst nemen van werknemers die nog deels in opleiding zijn (in het leerlingwezen) wordt aangemoedigd met een korting (tot enkele duizenden guldens) op de af te dragen loonheffing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden