Het Feanster Kúpje blijft altijd bestaan

Sa, dat hawwe ek wer han. 'Zo, dat hebben we ook weer gehad.' Frieser kan het nauwelijks. De aanhangers van Heerenveen nemen de wanvertoning bij de opening van het nieuwe Abe Lenstra-stadion voor lief....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

HEERENVEEN

Het geknoei van de thuisploeg en eregast PSV is een belediging van de mooiste voetballer die Friesland ooit kende. Maar het publiek uit it Hearrenfean en wijde omgeving haalt na de troosteloze 0-0 de schouders op. Wat telt is dat aan de rand van het dorp een alleraardigst stadionnetje uit het weideland is gestampt.

Voorzitter Riemer van der Velde had zaterdagavond graag het Barcelona van zijn golfvriend Johan Cruijff te gast gehad, maar de Spaanse kampioen had toernooiverplichtingen elders. Ajax was de tweede optie van de groothandelaar in horeca-artikelen, maar de Amsterdammers moesten met Feyenoord de Supercup betwisten.

Vandaar het verzoek aan PSV om 't Feanster Kúpje te komen inwijden. 'En met alle respect voor PSV', sprak Foppe de Haan na afloop, 'PSV is natuurlijk wel een beetje PSV.' De trainer wilde er maar mee zeggen dat de nummer drie van 't land nu niet de ploeg is waarmee je even een vrolijke demonstratie in elkaar zet. PSV zit immers midden in de wederopbouw en de harde concurrentiestrijd binnen de Eindhovense spelersgroep laat voorlopig geen ruimte voor frivoliteiten.

Omdat Aad de Mos het niemendalletje in Heerenveen serieus opvatte, opereerde PSV met de ernst die een competitiewedstrijd deed vermoeden. Heerenveen wenste zich door de titelpretendent niet voor schut te laten zetten en kroop in z'n schulp. Na rust wierpen de import-Friezen wat schroom van zich af en kende het armetierige duel een enkele opleving.

Maar echt leuk was het in Heerenveen eigenlijk alleen vóór de wedstrijd toen naast het stadion een fraai beeldje van Abe Lenstra werd onthuld, fotografen een goed heenkomen moesten zoeken omdat kroonprins Willem Alexander een bal vol op de slof nam en Ronaldo Luiz Nazario de Lima diep onder de indruk leek van het door de cabaretier Rients Gratema vertolkte Friese volkslied.

De ruwe diamant die PSV uit Brazilië wist te smokkelen, schitterde in de pauze tijdens het potje lummelen waarmee de reserves traditiegetrouw de tijd doden. De Mos durfde Ronaldo de Lima pas diep in de tweede helft het veld in te sturen omdat hij van zijn medische adviseurs had vernomen dat de jongeling nog niet was bekomen van zijn lange vliegreis en eerste training in dertig dagen.

Met Ronaldo als wisselspeler zat op de bank van PSV een groter kapitaal dan Heerenveen had moeten vergaren voor de bouw van het nieuwe stadion. Vijftien miljoen gulden kostte de constructie van de betonnen kuip in de polder die een overdekte zitplaats biedt aan 13.500 toeschouwers. De totale kosten bedroegen zo'n achttien miljoen gulden waarvan de gemeente Heerenveen vijf miljoen voor zijn rekening nam en de club zelf acht miljoen. De helft daarvan kreeg het te leen van de bank.

De grond waarop het oude Abe Lenstra-stadion staat, leverde Heerenveen vier miljoen gulden op, terwijl bouwer Van Wijnen het gat van één miljoen dichtte. Dat het gloednieuwe complex wat sober en steriel oogt, is niet verwonderlijk, want voor achttien miljoen gulden kan een opdrachtgever nu eenmaal geen tierelantijnen verlangen.

Het stadion is functioneel en publieksvriendelijk. De tribunes staan pal op de fraaie grasmat, terwijl nergens hoge hekken staan of prikkeldraadversperringen zijn opgeworpen. Van der Velde vindt dat de welgemanierde supporters van Heerenveen het verdienen om niet langer gekooid de verrichtingen van hun ploeg te aanschouwen.

De verhuizing van 't Haagje, waar een psychiatrisch ziekenhuis zal verschijnen, naar de polder, op een inworp afstand van grazende koeien, is tot stand gekomen zonder één cent overheidssubsidie. Ingetogen bouwen was dan ook pure noodzaak. Tot ergernis van Van der Velde die vindt dat de overheid zich bezondigt aan competitievervalsing. 'Want alleen de topclubs krijgen financiële steun voor nieuwbouw of renovatie van hun stadions en op die manier worden de rijken nog rijker gemaakt.'

Dank zij toegewijde sponsors heeft Van der Velde het Friese voetbaltheater toch nog aardig weten in te richten. Zo heeft tapijtlegger Lippe Lap in de catacomben stemmige, donkerblauwe vloerbedekking met wat rode pompeblêdsjes gelegd. Hinderlijk is alleen het zwakke kunstlicht dat het voetbal tot een wat schimmig schouwspel maakt.

Nu was dat zaterdagavond niet zo'n punt, want Heerenveen - PSV was lange tijd niet om aan te zien. De door De Mos uitverkoren spelers wensten geen kwetsuur op te lopen of de toorn van hun strenge trainer te wekken. De Eindhovenaren dicteerden het spel, maar voetbalden zo plichtmatig dat het volle Kuipje zich stierlijk verveelde.

Slechts Edwin van Ankeren zorgde nog voor wat vermaak met een aantal koddige dekkingsfouten. Maar De Mos nam de tot rechtsback gedegradeerde aanvaller in bescherming door op te merken dat een omscholingsproces nu eenmaal tijd vergt.

Tot die conclusie kwam ook De Haan die blij was dat zijn ploeg er niet van langs had gekregen. 'Zijn ze bij PSV bezig één speler om te scholen, ik probeer een heel elftal anders te laten voetballen.' Voorzichtiger vooral, of, zoals trainer De Haan zegt: 'Realistischer.'

Vorig seizoen stond de poort naar doelman l'Ami vaak wagenwijd open en incasseerde Heerenveen liefst 61 treffers. De Haan: 'Het was elke wedstrijd weer aanvallen als een speer waardoor we veel te kwetsbaar waren.' Vandaar dat de vriendelijke gymnastiekleraar best vrede kon hebben met de gortdroge 0-0 tegen PSV. 'Achterin zat het in elk geval aardig in elkaar en da's hoopgevend.'

Het Friese publiek lijkt alle begrip te hebben voor het nieuwe realisme dat Heerenveen in de eredivisie moet houden. Het mislukte gala werd in elk geval schouderophalend afgedaan. 'Die wedstrijd zijn we morgen vergeten, maar het stadion, onze eigen Kuip, dat blijft tot in lengte van dagen staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden