Het Europarlement doe je er niet zomaar even naast

Bob van den Bos ergert zich aan het dédain dat klinkt uit de verdediging van een dubbelmandaat. Goede parlementariërs netwerken, zien details en zijn altijd beschikbaar....

Bob van den Bos

Als Hans van Baalen politiek, fysiek en mentaal gesloopt wil worden, moet hij vooral het advies van zijn partijgenoot Frans Weisglas (Forum, 16 juli) opvolgen. Ik heb ervaring in beide parlementen en weet dat het absoluut onmogelijk is om de twee mandaten tegelijkertijd naar behoren te vervullen. De agenda’s zijn totaal niet op elkaar afgestemd. Belangrijke fractie-, commissie- en plenaire vergaderingen worden tegelijk gehouden. Het Europees Parlement (EP) vergadert behalve in Brussel ook twaalf weken per jaar in Straatsburg. Daar worden de meeste belangrijke stemmingen gehouden. Het wordt onvermijdelijk dat Van Baalen in beide gremia zwaarwegende stemmingen gaat missen, wellicht tot ergernis van zijn collega’s.

Veel van het werk van volksvertegenwoordigers bestaat uit overleg met medewerkers, maatschappelijke organisaties en journalisten. Daar zal beslist op twee plaatsen tegelijk onvoldoende tijd voor zijn.

Wie gezag en invloed wil uitoefenen in een volksvertegenwoordiging, moet intensief aan de werkzaamheden deelnemen. Wie er niet is, krijgt ongelijk. Een Nederlandse delegatieleider in het EP heeft een andere rol dan een fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij heeft gewoon een portefeuille en zal zich ook met details moeten bezighouden als hij zijn stempel op beslissingen wil drukken.

Wat Weisglas en, eerder, Rita Verdonk ook mogen beweren, een goede volksvertegenwoordiger kan het zich niet veroorloven zich alleen oppervlakkig met wetgeving in te laten. Burgers en bedrijven hebben in de dagelijkse praktijk met details van wetten en regels te maken; deze moeten dus zorgvuldig tot stand komen.

Zelfs als Van Baalen zijn gezondheid en zijn huwelijk op het spel zet, zal er nauwelijks tijd overblijven om met burgers te spreken, behalve in de trein en het vliegtuig.

Verbetering van de relatie tussen Europese en nationale politiek is belangrijk. Een dubbelmandaat is echter tot mislukking gedoemd. Dat Tweede Kamerleden en hun oud-voorzitter zich hiervoor uitspreken geeft aan hoe weinig benul nationale volksvertegenwoordigers hebben van wat hun collega’s in Europa doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden