Het enkelscherm

Bij de firma Hesling te Ulft - fabrikant van fietsonderdelen en toebehoren, tegen de Duitse grens bij Bochum - zijn ze eigenlijk kunstenaars....

Terwijl wij namelijk een octrooi in handen denken te hebben (NL1011024) dat betrekking heeft op een nieuw type jasbeschermer voor op de fiets, noemt productontwikkelaar Eric Kruisselbrink van de firma het 'eigenlijk helemaal een kwestie van vormgeving'.

Dus wat wij zo opzienbarend vonden, dat het scherm buiten de staande achtervork om ligt, is dat alleen voor de mooi? Ja, zegt Kruisselbrink, samen met zijn collega Leon Heukhorst uitvinder van het kunststof ding, dat verder in een handomdraai achter de rand van het achterspatbord kan worden bevestigd.

Geen kwestie van steviger? Hooguit omdat er een iets dikkere kunststof wordt gebruikt, bekent Kruisselbrink. 'De jasbeschermer is al tientallen jaren hezelfde product, een aluminium frame met een doorzichtig scherm, plat tegen het achterwiel. Het idee was dat nu eens een modernere uitstraling te geven, sterker geïntegreerd met de fiets.'

Waarom, is derhalve de vraag onzerzijds, staat het octrooi dan vooral helemaal krom van de technische uiteenzettingen over ophangingen, sleuven, klembanden en beugels? Waarom is het niet gewoon een octrooi op een mooie jasbeschermer, maar op, we citeren: 'Inrichting voor bevestiging van een jasbeschermer, en een dergelijke jasbeschermer'?

Simpel, legt Kruisselbrink uit. In accessoire-land, daar waar Hesling opereert, draait alles om waterdichte modelbescherming, het vastleggen van de vormgeving van een nieuw product. Maar die vormgeving is alleen te vangen via een stortvloed aan technische details. Over, we raden het al, ophangingen, sleuven, klembanden en beugels.

De nieuwe jasbeschermer is alweer een kleine twee jaar in productie bij Hesling. Vooralsnog zijn er twee vaste afnemers, Koga Miyata en Gazelle, voor op een aantal van hun toermodellen. In Nederland althans, want de jasbeschermer is een typisch Nederlands product. Duitsers bijvoorbeeld moeten er niks van hebben.

Wat ons weer nieuwsgierig maakt naar de cijfers van de Duitse evenknie van de Stichting Consument en Veiligheid. Deze stichting stelde vorig jaar vast dat er elk jaar 4400 kinderen in het ziekenhuis belanden nadat ze met een voet of been tussen de spaken van een fiets zijn beland. Gecompliceerde breuken en akelige vleeswonden geeft dat, weten we inmiddels ook uit eigen ervaring.

Zeker in dat opzicht lijkt Kruisselbrinks uitwendige jasbeschermer een uitkomst. Waarom raken namelijk al die kindervoeten tussen die achterwielen? Omdat de klassieke jasbeschermer, ook een product uit Ulft overigens, niet voldoet als enkelscherm. Het gaat te gemakkelijk los, is te eenvoudig te verbuigen, er doorheen trappen is - letterlijk - kinderspel. De sterke, uitwendige jasbeschermer, lijkt ons, zit vaster en laat geen ruimte voor peuterwreefjes.

Maar dat doet er dus kennelijk voor de fietsenmakers in Ulft allemaal niet zo toe. Bedenker Kruisselbrink klinkt vooral blij met de uitwendige constructie van de jasbeschermer omdat eventuele bedrukkingen niet langer onderbroken worden door de staande achtervork. 'Zo'n scherm is een interessant gebied, met een groot visueel volume. Ook voor reclame, bijvoorbeeld.'

We zeiden het al. Je reinste kunstenaarstaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden