Het enige varken in Afghanistan is oud en depressief

Het eenzaamste varken ter wereld woont in Afghanistan. In het streng islamitische land worden geen varkens gehouden: het enige exemplaar woont in de dierentuin van Kabul.

Pig in de dierentuin van Kabul. © EPA

Achter roestige hekken kijken Afghanen met tulbanden en boerka's verwonderd naar het varken in zijn hok. Sommige bezoekers denken dat het een beer is, vertellen ze. Geen van hen heeft ooit eerder een varken in het echt gezien. Een bordje aan een boom neemt de verwarring weg: 'This is a pig.'

Moslims eten uit geloofsovertuiging geen varkensvlees. De beesten worden 'haram' genoemd - 'slecht of zondig' - dus zijn er voor zover bekend geen andere varkens in Afghanistan.

Pig
Pig - zoals het dier door dierentuinpersoneel wordt genoemd - is ooit als curiositeit door China aan Afghanistan geschonken. Pig kwam niet alleen aan per vliegtuig, maar samen met een vrouwtjesvarken. Ze kregen samen zes biggetjes in Kabul. Maar moeder en kinderen ontsnapten tijdens een van de vele oorlogen in Afghanistan uit de dierentuin en kwamen om bij een raketaanval, vertelt Najibulla Nazary, de publieksvoorlichter van de dierentuin van Kabul. 'Pig is nu elf jaar oud en erg eenzaam', zegt Nazary. '

We willen graag een zeug voor hem aankopen, maar we hebben geen geld.' In het door oorlog verscheurde Afghanistan sterven jaarlijks nog vele kinderen van de honger, waardoor de eenzaamheid van een varken niet op de prioriteitenlijst van geldschieters staat. De dag waarop Afghanistan het aantal varkens in het land verdubbelt - van één naar twee - laat voorlopig dus nog op zich wachten.

Varkensgriep
Het meest besproken was het varken van Kabul tijdens de uitbraak van de varkensgriep in 2009: in Nederland bekend onder de naam Mexicaanse griep. De Afghaanse Pig werd maandenlang in quarantaine geplaatst: hij leefde volledig afgesloten van de buitenwereld in een betonnen kooi. Veel Afghanen waren bang dat ze ziek zouden worden van Pig, ook al was er maar één varken in heel Afghanistan.

Inmiddels is de varkensgriep voorbij en geniet het Afghaanse varken weer van de buitenlucht in de dierentuin. Op het kleine omheinde grasveld waar hij woont is ook een schaap gezet, zodat hij wat minder eenzaam is. Zijn verzorger, Jamshed, vermoedt dat Pig desondanks nog steeds depressief is. 'Hij ligt maar op de grond en beweegt nauwelijks. Zijn staart krult niet meer.' Volgens zijn verzorger heeft Pig hooguit nog vier jaar te leven. Dan is hij vijftien jaar oud en dat is de leeftijd waarop varkens een natuurlijke dood sterven.

In werkelijkheid zien de kansen van Pig er beter uit. Wie iets weet van de Afghaanse geschiedenis en kan rekenen, weet namelijk dat het onwaarschijnlijk is dat Pig al elf jaar oud is. Want dat zou betekenen dat hij in Afghanistan aankwam toen de streng islamitische Taliban aan de macht waren. De kans dat zij het varken hadden laten leven is klein. Het is dus aannemelijker dat Pig jonger is en nog vele jaren te leven heeft. Eenzame jaren, dat wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden