Het enige dat Zijlstra's filmpje doet is zieltjes winnen

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 26 oktober.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) schudt de hand van Premier Mark Rutte (L) tijdens het voorjaarscongres van de VVD in het WTC Expo. Beeld anp

Brief van de dag: halbe zijlstra schaadt kinderen

Met grote verbazing zag ik het filmpje van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra over de Zwarte Pietendiscussie. Het maakt me boos. Ik vind het opruiend in een land waar de twee partijen in dat debat al jaren recht tegenover elkaar staan. Ik vind het niet in het belang van de kinderen. Zij hebben namelijk niets aan het opruien van deze discussie omdat dit betekent dat er rond het feest extra onrust is, die is geschapen door volwassenen en niet bij het feest hoort. Dat er misschien weer één iemand extra gaat protesteren, die voor Zwarte Piet is. Waardoor er misschien weer één kind extra schrikt van de agressieve taal die er wordt uitgeslagen. Eén teveel. Dat vind ik kwalijk. Zijlstra geeft in zijn filmpje aan dat de beslissing van RTL het kinderfeest vermoordt. Daar kijk ik anders tegenaan. Ik vind dat Zijlstra met zijn uitspraak het feest zeer nadelig beïnvloedt. Ik denk dat als we echt in het belang van het kind handelen, we zorgen dat de discussie na jaren stopt en gewoon weer gaan genieten van het feest. Voor- en tegenstanders zullen er blijven. Het verschil van mening zal niet opgelost worden. Iedereen heeft daar zijn eigen goede reden voor. Ik denk dat de discussie kan uitdoven door een gulden middenweg te vinden, door een beslissing te nemen zoals RTL dat nu doet: zodat het stopt. Het enige belang dat ik bij Zijlstra's betoog kan ontdekken, is dat van zieltjes winnen voor zichzelf en zijn partij, van mensen die voor Zwarte Piet zijn. En ik vind dit stijlloos. Zijlstra heeft een voorbeeldfunctie en ik vind dat hij het belang van het land en zeker van de kinderen altijd voor moet laten gaan. Dat doet hij dus niet.

Françoise van Heiningen, Utrecht

Onherkenbaar

RTL komt met een alternatieve oplossing voor Zwarte Piet: de Roetveeg Piet. Dit is heel onpraktisch. Want Piet moet immers onherkenbaar zijn. Kleuters mogen niet zien dat het hun neef, nichtje of tante is die voor Piet speelt. Daarom is veel meer schmink noodzakelijk dan een paar roetvegen. Om deze reden zal het RTL-idee bijna geen navolging vinden op kinderfeestjes en alleen maar voor verwarring zorgen bij kinderen.

Simon Dekker, Krommenie

Ongezien

Mijn zoontje van 6 jaar keek naar de foto's van de verschillende Pieten in de krant en ik vroeg hem welke het mooiste was. De Kleuren Pieten waren heel dom en de Zwarte Piet was het mooist. Waarom? Nou, logisch, de Zwarte Pieten kunnen beter ongezien door het donker naar de huizen van de kinderen komen, want ze vallen minder op in de nacht.

Tirza van der Velde, Oosternijkerk

Van deze tijd?

Zwarte Piet zou 'niet meer van deze tijd' zijn. Zijn de kerstman, de kerstboom, de paashaas, Halloween, Valentijn, Prinsjesdag, Koningsdag, wel van deze tijd? Schaf alle tradities af. Nederland vermaakt zich toch wel met de smartphone zelfs als Pokémon uit raakt.

Tiny de Winter, Leiden

Linksige PvdA

We horen weer linksige geluiden van de PvdA; ook de Volkskrant bericht er uitgebreid over (Ten eerste, 25 oktober). Sommige waarnemers betichten de partij van een slingerend beleid: eerst soepele samenwerking op rechts met de VVD, nu een zwaai naar links. Dat vinden ze niet consequent.

Maar die waarnemers hebben het mis. In het gedraai van de PvdA zit namelijk een duidelijk systeem. Neem de JSF-straaljager. Deze kwestie heeft in het recente verleden vele jaren gespeeld en de media hebben vastgesteld dat de PvdA in die tijd acht keer van standpunt is veranderd: eerst tegen de aanschaf van de JSF, dan weer voor, enzovoort. Dat lijkt inderdaad niet erg standvastig. Maar de partij was altijd tégen de aanschaf als ze in de oppositie zat, of als er verkiezingen aankwamen. Ze was vóór de aanschaf als ze in de regering zat. Hoe we dit gezwabber moeten noemen, laat ik maar even in het midden, maar er zit een idee achter. Als dit u geruststelt: de PvdA doet niet zo maar wat.

Daan Brouwer, Amsterdam auteur van Waarom de mensen balen van de politiek

PvdA en GroenLinks

Is Diederik Samsom helemaal van de pot gerukt. Na de verkiezingen wil hij de fracties van PvdA en GroenLinks laten fuseren (Ten Eerste, 25 oktober). Misschien zijn deze beide partijen voor een oud-medewerker van Greenpeace niet verschillend. Veel leden van de PvdA en stemmers op de PvdA bij de komende Kamerverkiezingen zullen hier anders over denken.

GroenLinks is niet meer dan een groene partij met een sociaal-democratisch sausje, dat niet altijd wordt opgediend. Gelukkig zijn er andere aspirant politiek leiders binnen de PvdA, zoals Lodewijk Asscher, die de noodzaak van een sterke progressieve coalitie onderstreept en Jesse Klaver uitnodigt daaraan deel te nemen.

Duidelijk is dat Samsom met deze domme gedachte zichzelf buitenspel zet in de race naar het politiek leiderschap van de PvdA. Een troost voor hem is dat hij na deze verkiezing gerust lid kan worden van GroenLinks, een partij waar hij troost kan vinden en zich zeker thuis zal voelen. Of Jesse Klaver op zijn komst zit te wachten, is echter de vraag.

Arno Bakker, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden