Het EK en de banken

Wat jammer genoeg ook helemaal de spuigaten uitloopt: banken die een onderzoek laten uitvoeren naar bijvoorbeeld de waarde van een Europese titel en dan met tromgeroffel bekendmaken dat de Nederlander voor een kampioenschap 30 euro over heeft....

Dit nieuws wordt vervolgens in een persbericht verspreid, zodat de persbureaus en de kranten er een bericht van kunnen maken. Dit is goed voor de naamsbekendheid van de bank, ING in dit geval.

Dat is trouwens niet veel, 30 euro. Daar staat tegenover dat een op de vijf Nederlanders bereid is een week op water en brood te leven als dit Nederland de Europese titel zou opleveren. Het effect gaat enigszins verloren door de mededeling dat we gemiddeld niet meer dan één vakantiedag over hebben voor een kampioenschap. Nee, dan de Italianen: 3,4 dagen! Daar gaat het al mis.

Opvallend is verder dat Nederlanders onder de 50 jaar 42 euro willen betalen voor een titel, en vijftigplussers maar 13 euro. Zo’n groot verschil maakt nieuwsgierig, maar dit is door ING helaas niet nader onderzocht.

ABN Amro liet ook iets onderzoeken. Het Nederlands elftal maakt volgens de bank een goede kans Europees kampioen te worden. Ik geloof daar niet zo in, maar vooruit, bondscoach Van Basten heeft sinds het WK in 2006 vooruitgang geboekt, Robben lijkt in topvorm te verkeren en met Van der Sar, Van Nistelrooij, Sneijder en Van Persie heeft Nederland best een behoorlijk potentieel.

Dit speelt echter geen enkele rol in het onderzoek naar de kansen van Oranje. Of de spelers goed of slecht zijn, heeft er niks mee te maken. Volgens ABN Amro bepalen ‘de omvang van een economie en de mate van globalisering van de nationale voetbalwereld’ of een nationaal elftal kans maakt het EK te winnen.

Ik geloof best dat onze nationale voetbalwereld behoorlijk geglobaliseerd is, maar ik ben bang dat deze voorsprong teniet wordt gedaan door de omvang van onze economie. Volgens deze criteria maken Duitsland, Frankrijk en Italië de grootste kans het EK te winnen. Na het onderzoek van ABN Amro zal ook het optimisme in Rusland zijn gestegen.

Wat dan helaas weer onbegrijpelijk is, is dat vier jaar geleden Griekenland de titel greep. De Griekse economie stelt niks voor en aan de globalisering van de nationale voetbalwereld valt in dat land ook nog wel iets te verbeteren.

ING neemt de Grieken nog steeds niet serieus en heeft alleen in Frankrijk, Nederland, België, Engeland, Italië en Duitsland de honger naar een Europese of wereldtitel onderzocht. De Fransen zijn bereid slechts 13 euro te betalen voor een Europees kampioenschap, de Duitsers hebben er 80 euro voor over.

Nederlanders willen voor een gouden olympische medaille 3,20 euro betalen, maar dat is weer een heel ander verhaal. Eerst het EK. Het is ronduit bemoedigend dat bijna een kwart van alle Nederlandse mannen in ruil voor een Europese titel bereid is een dieet te volgen en dit maar liefst 7,5 dagen wil volhouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden