Update

Het EK-Bijzaken-blog: Victoria Koblenko tipt Oranjefans in Oekraïne: Gebruik een condoom!

Nu al legendarisch: het VK-EK-Bijzaken-blog. Alles wat u wel wilt weten van het EK, maar niet durft te vragen. Prullaria, opvolgers van Octopus Paul, kijkcijfers, de 'WAGS' (wives and girlfriends); alles keurig voor u gevonden en gesorteerd, elke dag weer.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

22:50 uur: 'In het medialeger dat vrijdag met een propellervliegtuig Oranje van Krakau achterna reist naar Charkov, is Victoria Koblenko verreweg de opvallendste verschijning', schrijft Paul Onkenhout morgen in zijn nieuwe bijdrage voor De Kroniek van Oranje, elke dag te lezen in de Volkskrant. 'En niet alleen vanwege haar kleding: een kort, strak oranje jurkje. Als ze niet sms't, mailt of whatsappt, belt ze, vaak op opgewonden toon. Af en toe vloekt ze hartgrondig of laat ze zich fotograferen door Barbara Barend.'

Volgens Onkenhout heeft Oekraïne met Koblenko geen Nederlandse ambassade meer nodig. Onophoudelijk en overal duikt ze op. (...) Voor het AD maakte ze een reportage in Charkov. Haar belangrijkste tip voor de Nederlanders die in Charkov naar de wedstrijden van Oranje gaan kijken: 'Doe kalm aan met de veenbessenwodka's en in godsnaam, mocht het er van komen, gebruik altijd een condoom!'

Lees de hele bijdrage van Onkenhout, zaterdag in de Volkskrant

Victoria Koblenko Beeld ANP
Victoria KoblenkoBeeld ANP

21:45 uur: Arjen Robben was als klein jochie niet alleen goed in alle balsporten, maar was ook al een held in schaken en dammen. En dan lag ie ook nog eens bijzonder lekker bij de meisjes... Althans, dit beweert zijn oud-leraar Wim Heemstra uit Bedum. Hij deed zijn ontboezemingen vanavond op verzoek van entertainmentrubriek RTL Boulevard. Heemstra staat al 40 jaar voor de klas, maar leerling Robben staat hem nog goed voor de geest: Een 'boefje', een 'deugniet', en een 'heel leuke jongen'. Het moet allemaal niet veel gekker worden met de heldenstatus van deze sympathieke Groninger.

Bekijk de beelden hier

Arjen Robben, waar is hij niet goed in? Beeld afp
Arjen Robben, waar is hij niet goed in?Beeld afp

19:35 uur: Niet alleen tv-programma's worden deze dagen volgepropt met zin en onzin rond het EK, ook tijdens de reclamebreaks valt er niet aan het voetbalgeweld te ontkomen. En dat is zelfs de Amerikaanse mediasite The Hollywood Reporter niet ontgaan. De redactie zette de mooiste en mafste EK-commercials op een rij, en koos in die laatste categorie voor die lekker gekke C1000-reclame over die vogeltjes; the Dutch birdysong.

For sheer weirdness, however, the trophy goes to this spot from a chain of Dutch supermarkets.

De verbazing bij de site is helemaal groot als ze zien dat de halve Nederlandse selectie in de reclame opduikt...


18:44 uur:
Oud-keeper Hans van Breukelen heeft het niet zo op Johan Derksen, de beroepschagrijn van VI Oranje. Op Radio 1 zei hij vandaag: 'Ik vind dat Derksen ver grenzen overschrijdt en mensen te pas en te onpas gewoon kwetst. Gijp vind ik super. Daar geniet ik van. Ik vind die Genee ook een absolute topper. Dat is de enige die echt hard werkt.' Twee jaar geleden had Van Breukelen een fikse aanvaring met Derksen in hetzelfde tv-programma. Hij peinst er niet over om er ooit nog te gaan zitten: 'Ik ga daar niet meer zitten. Het is hun programma, dus je bent figurant. Er wordt toch niet naar je geluisterd, want Derksen heeft per definitie al een mening over je. Dan heeft het geen nut.'

17:26 uur: 'Goed zo!', dat was de reactie van voorzitter Michael van Praag van de KNVB op het besluit van minister Edith Schippers (Sport) om morgen toch aanwezig te zijn bij Nederland-Denemarken. Van Praag liet op Twitter nog wel zijn lichte verbazing doorschemeren over de Haagse gang van zaken. 'De politiek blijkt opnieuw een bijzondere tak van sport. Na weken de tamtam roeren, komt minister Schippers nu toch naar Oekraïne'.

16.48 uur: Het moet wel praktisch blijven
Als premier Mark Rutte naar de Oekraïne afreist voor de finale - waar Nederland natuurlijk in zit - dan overnacht hij niet op de Oranje-camping. 'Het moet wel praktisch blijven', zei hij vandaag lachend. Oranjefans zijn dus gewaarschuwd; slapen op de Oranje-camping kan dus ietwat onpraktisch zijn.

15.51 uur: We spelen de finale

Eeuwige optimist premier Mark Rutte weet het zeker: Nederland speelt straks de finale op het EK. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. 'Als we de finale van het WK kunnen halen, kan dat zeker bij het EK'. Ook nieuw: als het gaat zoals Rutte voorspelt, dan zal hij die finale bezoeken. Maar hij zal niet slapen in een suite, want het kabinet zal zich 'Dreesiaans' - zuinig dus - gedragen.

15.01 uur: Wie is de EK-babe van 2012?
Meer goed nieuws. Gasthoofdredactrice van het magazine Vrouw Yolanthe Sneijder-Cabau is uitgeroepen tot mooiste voetbalvrouw van het EK door de gezaghebbende Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. De eerste overwinning is dus al binnen.

14.52 uur: Kabinet staat achter Oranje

Ook de politiek staat achter Oranje. Het kabinet besloot vanmiddag om de minister van Sport, Edith Schippers, naar het EK te sturen om Oranje bij te staan. Schippers heeft zin om 'te juichen voor onze jongens', zo zei ze vanochtend.

14.10 uur: De 'droomvrouw' van Sneijder

Voetbalvrouw Yolanthe Sneijder-Cabau was in het kader van het naderende EK deze week gasthoofdredactrice van het magazine Vrouw. Zo mocht ondermeer haar man, Voetballer Wesley Sneijder dus, interviewen. Die liet haar tijdens het gesprek weten dat ze op zijn 17de al zijn droomvrouw was: (...) 'toen ik je voor het eerst op televisie zag in de soap Onderweg naar Morgen. Ik vond je zo mooi! Maar je was pas 17 en ik ook. Jij was toen mijn droomvrouw.'

13.38 uur: 'Slimme televisie' gewild voor het EK
Vaste prik bij elk EK en WK: de televisies gaan als warme broodjes over de toonbank. De koepelorganisatie voor elektronicawinkels UNETO-VNI heeft vandaag uitgerekend dat de vraag naar tv's deze keer in de aanloop naar het EK is toegenomen met 10 tot 15 procent. Dan hebben we het over 20.000 tot 30.000 toestellen. Vooral smart- of internet-tv's zijn deze keer populair. Daarmee kunnen gemiste wedstrijden of nabeschouwingen gemakkelijker worden teruggekeken. Ook de 3D-tv doet het goed. Alle EK-wedstrijden worden in 3D geregistreerd.

13.25 uur: 'Meer inhoud' aan tafel bij de NOS
'Volgens mij speelt Van der Vaart niet erg goed.' 'Robben is denk ik in vorm.' Kwalificaties als deze zijn overbodig met een nieuw systeem dat de NOS tijdens het EK presenteert. Tijdens de eindronde krijgen analytici van de omroep de beschikking over statistische informatie die veel verder gaat dan hoeveel kilometers een bepaalde speler heeft afgelegd en hoeveel schoten op doel we hebben gezien, meldt de NOS in een persbericht. Bondscoach Van Marwijk heeft het systeem ook tot zijn beschikking. 'Hierdoor hoeven wij dit EK niet te praten over spelers die 'volgens mij' niet heel goed spelen', aldus hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport. 'We kunnen bewijzen dat ze wel of niet goed spelen. Meningen én feiten. Meer inhoud dus bij ons aan tafel.'

13.04 uur: Oranje eet kalfsvlees uit Mijdrecht
Inwoners van Mijdrecht, niet getreurd: het EK krijgt 'onverwacht' toch nog een regionaal tintje, jubelt RTV Utrecht. Kalfsvleesmagnaat Van Drie uit de Utrechtse plaats heeft namelijk de grote eer om het Nederlands elftal tijdens het EK te mogen voorzien van het vlees dat de heren op enkele avonden voorgeschoteld zullen krijgen. De chefkok bestelt het kalfsvlees rechtstreeks bij de wereldleider.

12.45 uur: Seksverbod prima - zolang we maar winnen, zegt Sylvie
Sylvie, de vrouw van middenvelder Rafael van der Vaart, zal haar echtgenoot de komende periode missen. Dat seks er even niet inzit, daar kan ze echter wel mee leven, zegt ze vandaag in het Duitse Bild. Maar daar moet wel wat tegenover staan: Oranje moet kampioen worden. 'De Europese titel is elk offer waard,' aldus de voetbalvrouw. Volgens Bild is het 'seksverbod' het enige verbod dat Van Marwijk zijn spelers oplegt.

12.39 uur: Hyvers geloven dat Holland zegeviert
Weinig vertrouwen in Oranje? In elk geval niet onder Hyvers. De gebruikers van de Nederlandse sociale netwerksite geloven zelfs heilig dat Oranje de EK-titel in de wacht sleept, zo blijkt uit de tussenstand van de Telesport & Hyves Oranjepoule. Maarliefst tweederde ziet Oranje straks met de beker staan. En 95 procent verwacht dat Nederland in elk geval de eerste wedstrijd, morgen tegen Denemarken, gaat winnen.

12.22 uur: 'Dat kan niet meer fout': Snoeks moet finale doen
Een meerderheid van de lezers van AD.nl ziet NOS-commentator Frank Snoeks het liefst de EK-finale verslaan. Dat valt op te maken uit de tussentijdse resultaten van een peiling op de site. Jeroen Grueter staat momenteel ruim op de tweede plaats. Jeroen Elshoff, Arno Vermeulen, Philip Kooke en Jan Roelfs vechten om de derde plek.

12.15 uur:
Spektakel kan beginnen, Oranje is binnen
Het Nederlands elftal is zojuist aangekomen in Charkov. De ploeg gaat zich daar nu opmaken voor de eerste wedstrijd, morgen tegen Denemarken. Vanavond om 18.00 uur (Nederlandse tijd) wordt er getraind in het Metaliststadion.

12.09 uur: Oranje speelt in 'giftige' shirts
Linke soep? Volgens de Europese koepelorganisatie van consumentenbonden BEUC speelt Oranje in 'giftige' shirts. In de officiële tenues van zowel het Nederlandse als het Portugese elftal zou te veel nikkel zitten. En de shirts van Spanje, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Italië en Oekraïne zouden teveel lood bevatten. BEUC onderzocht 9 officiële EURO 2012 voetbalshirts op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Wedstrijd verloren? Het kwam door de shirts!

11.41 uur: 'Spanje wint, maar wed niet op Spanje'

Volgens een statistische analyse van hoogleraar sporteconomie Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen wint Spanje het EK. Toch kunt u het beste uw geld niet op de Spanjaarden zetten. 'Want dat is de mening van heel veel mensen. Als die gelijk krijgen, moet de opbrengst van de pot door veel mensen gedeeld worden. Je kan juist veel verdienen door een extreme positie in te nemen', aldus Koning.

Premier Mark Rutte Beeld epa
Premier Mark RutteBeeld epa

11.27 uur: Genee, Gijp en Derksen scoren al vóór de aftrap
Voor Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan 'de snor' Derksen kan het EK nu al niet meer stuk. Nog voordat de bal ook maar een centimeter heeft gerold, kunnen de heren al een kijkcijferrecord in de zak steken. 'Er stemden gisteren 939.000 kijkers af op de gesprekken van het drietal en hun gasten Jan Boskamp en Carlo Boszhard. Het vorige record, 917.000 kijkers op 6 juli 2010, werd tijdens het voor Oranje succesvolle WK bereikt, na afloop van de halve finale Nederland - Uruguay', meldt RTL in een persbericht.

11.15 uur: Duitsland met helmen tegen Portugal?
De Duitse assistent-bondscoach Hansi Flick heeft niet alleen een geweldige naam, hij is ook nog erg grappig. Op de vraag hoe 'Die Mannschaft' moet omgaan met de vrije trappen van de Portugese vedette, antwoordde hij gevat: 'Ik denk dat we stalen helmen moeten dragen en ons groot maken.' Duitsland en Portugal spelen zaterdagavond hun eerste groepsduel op het EK.

11.05 uur: Ministers hebben vertrouwen in Oranje
We kunnen rustig ademhalen, want de meeste Nederlandse ministers hebben goede hoop voor Oranje. Hans Hillen van Defensie was het meest expliciet: Nederland wint met 2-0 en Wesley Sneijder en Arjen Robben maken de doelpunten. Ook minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) verwacht winst. 'Onze jongens zijn zo goed. Ik heb er zelf nul verstand van, maar ik hou vast aan wat mijn man zegt', aldus Van Bijsterveldt. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen is geen fan, zegt ze. Ze gaat niet kijken en is zaterdag druk met kinderfeestjes.

Johan Derksen, Wilfred Genee, en René van der Gijp Beeld anp
Johan Derksen, Wilfred Genee, en René van der GijpBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden