Het einde van de pcc als veiligheidsinstrument

Alle 36 clubs uit het betaald voetbal willen dat de persoonsgebonden club card (pcc) niet meer als veiligheidsinstrument wordt gebruikt, maar hooguit nog als servicekaart....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De commissie-Stekelenburg onderzocht in opdracht van de KNVB de ervaringen met de pcc en de rol die de kaart heeft bij het organiseren van wedstrijden. Voorzitter Johan Stekelenburg, burgemeester van Tilburg, stelde vorige week dat de commissie unaniem vindt dat er weer vrije kaartverkoop moet komen, tenzij lokale overheden en clubs uit veiligheidsoverwegingen anders besluiten. Bij risicowedstrijden kan de clubcard dus wel dienen als een instrument om supportersgroepen te scheiden. De 36 clubs waren het eens met de aanbevelingen van de commissie.

Het rapport van Stekelenburg en het besluit van de vergadering betaald voetbal wordt nu opgestuurd aan de ministeries van WVS (Sport), Justitie en Binnenlandse Zaken. Henk Kesler, voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB: 'We wachten eerst de reactie van de overheid af. Maar dat kan heel snel gaan en als de overheid ook positief is, dan kan er op lokaal niveau een begin worden gemaakt met het invoeren van de aanbevelingen van de commissie.'

Veiligheid wordt maatwerk, is het nieuwe credo. Stekelenburg: 'Voor een wedstrijd moeten alle risico's in beeld worden gebracht, het is een samenspel tussen de lokale overheden, de clubs en de supportersverenigingen. Er zal nu wel goed en zorgvuldig moeten worden overlegd met de burgemeesters, want het mag niet zo zijn dat zij te pas en vooral te onpas wedstrijden gaan verbieden.' Kesler: 'Dat is inderdaad heilloos en leidt alleen maar tot irritaties'.

Pasfoto's op de kaart zijn niet langer verplicht, tenzij de clubs dat zelf willen. Maar supporters moeten niet meer een clubcard kunnen overleggen bij de ingang van de stadions. De kaart wordt overdraagbaar.

Stekelenburg: 'De huidige pcc is niks, mede doordat hele bejaardentehuizen zijn omgekocht om namen te kunnen gebruiken voor het aanschaffen van een clubcard. Er waren mensen met 25 van die kaarten. De pcc was klant-onvriendelijk. Het voetbal wordt weer voor iedereen.'

Ongeveer dertig Feyenoordfans voerden maandagmiddag actie bij het hotel waar later die avond de vergadering werd gehouden. Zij zijn het zat dat de KNVB wedstrijden vaststelt overdag op doordeweekse dagen. Op 24 maart wil de supportersvereniging in Alkmaar een demonstratie houden, rond de wedstrijd AZ - Feyenoord.

In een pamflet uitten de actievoerders, die gesteund worden door de supportersverenigingen van Ajax, Twente en Utrecht, hun ongenoegen over de gang van zaken rond uitwedstrijden. De beslissing van de KNVB het duel tegen AZ op een woensdagmiddag te laten plaatshebben vormde de aanleiding voor de actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden