Het effect is ongelofelijk: 'Dude... Sweet!'

Hij was er een dag mee bezig, maar op de skatebaan is Rolf Hut de man van het verlichte longboard.

Rolf Hut
null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen

Triomfantelijk kijk ik omlaag. De straat, en belangrijker, de lichtjes, schieten onder mij door. Aan de rand van het skatepark staat een groep jongeren, half stoned, apegapend te kijken naar de dertiger op het longboard. Maar vooral naar de lichtshow die de led-strip onder mijn longboard produceert. Ik kan elk individueel ledje apart van kleur laten veranderen. En ik heb hem zo geprogrammeerd dat er niets gebeurt wanneer ik stil sta. Maar wanneer ik ga rijden, beweegt het lichtpatroon naar achteren. Het lijkt, vanaf de straat gezien, alsof ik langs stilstaande lichtjes rij. Het effect is, zeker voor de stoners, ongelofelijk: 'Dude ... Sweet!'

Tekst gaat verder onder de video.

Magneet

Om dit voor elkaar te krijgen moet ik de snelheid van het skateboard weten. Dat doe ik net als bij een fiets: Ik heb een magneet aan een van de wielen geplakt. Een sensor telt hoe vaak de magneet langs komt.

Het idee voor dit longboard ontstond tijdens een bezoek aan de fabrication klas (FabKlas) van middelbare school De Populier in Den Haag. Leerlingen van 6 vwo tot en met 1 vmbo komen na schooltijd samen in het technieklokaal om dingen te maken. Maakt niet uit wat. Het is niet verplicht en ze krijgen er geen cijfer voor: gewoon dingen maken omdat het leuk is.

Vrolijk

Docenten en oprichters Per-Ivar en Arjan vroegen me eens te komen kijken en ik werd er helemaal vrolijk van. Kees legt trots uit hoe hij een led-strip op zijn snowboard denkt te gaan maken. Jonne laat zien hoe ze bezig is haar eigen longboard te maken: hout zagen, schuren, buigen en lijmen, helemaal zelf gemaakt. Ik vraag of ik hun ideeën mag combineren tot een longboard met lichteffecten op basis van de snelheid van het board. Natuurlijk mag dat: net als ik zijn deze jonge makers trots als anderen door hun werk geïnspireerd raken.

'Lesgeven en mijn studenten houden het academische leven interessant. Ik zou nooit een baan accepteren waarbij men mij blij probeert te maken door me geen onderwijstaken te geven. Nooit.'

Dankwoord

Deze wijze woorden van Nobelprijswinnaar en super-docent Richard Feynman gebruikte ik in 2013 als inleiding bij het dankwoord in mijn proefschrift. Veel van mijn onderzoeken beginnen door ideeën die ontstaan in gesprekken met studenten. Dat geldt voor mijn werk als wetenschapper op het gebied van water aan de TU Delft, maar net zo goed voor ideeën voor deze rubriek. Kees en Jonne en alle FabKlassers: deze column draag ik op aan jullie, dank je wel voor de inspiratie!

Op rolfhut.nl/LEDLongboard een filmpje en een stappenplan voor wie het board wil namaken.

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden