PostuumFrits Seegers

Het eeuwige leven: Frits Seegers (1957-2021)

Zijn bijnaam was de Gorilla. Bankier Frits Seegers bereikte de top bij Citigroup en Barclays, en trouwde met een dochter van Soekarno

Peter de Waard
Frits Seegers. Beeld Evert Elzinga / ANP
Frits Seegers.Beeld Evert Elzinga / ANP

Hij was een van de kleurrijkste managers en bankiers uit de Nederlandse geschiedenis. Niet wars van enige mega­lomanie en wereldwijd bekend vanwege zijn opzienbarende huwelijk met Kartika Soekarno, de dochter de voormalige ­Indonesische president en Vader des ­Vaderlands.

Frits Seegers werkte zowel in topposities bij de Amerikaanse Citigroup als de Britse Barclays. Zijn bijnaam was de ­Gorilla, omdat hij van zijn personeel verlangde dat het net zo hard werkte als hij. Seegers was iedere morgen al om 5 uur op kantoor en vertrok ’s avonds niet voor 9 uur. Hij zei daar ooit over: ‘Een gorilla is een zwaargewicht, iemand die zijn zaakjes kent. Geen olifant in de porseleinkast.’

In 2008 werd hij bekend in Nederland als een van de drijvende krachten achter een fusieplan tussen Barclays en ABN Amro. Het plan mislukte, waarna ABN Amro prooi werd van het trio Fortis, RBS en ­Santander.

Seegers overleed onverwacht op 4 februari op Bali in Indonesië. Samen met Kartika had hij een 14-jarige zoon Frederick Kiran. Indonesische media spreken over een hartstilstand na een ­insuline-shock. Seegers is maar 62 jaar ­geworden. Hij had nog twee dochters uit een eerder huwelijk die in Nederland wonen.

Frits Ferdinand Seegers werd geboren in Hilversum als de zoon van een manager van Philips. Hij studeerde mijnbouwkunde in Delft met als specialisatie de opsporing van olie en gas. Maar hij koos voor een baan in de financiële dienstverlening. Hij deed in Chicago een studie Masters in Finance. ‘Zoeken naar olie verschilt niet wezenlijk met wat bankiers doen. Je moet analytisch denken. Ik heb nog elke dag profijt van mijn mijnbouwstudie’, zei hij.

In 1989 kwam hij bij de Amerikaanse ­Citigroup, ook voormalig werkgever van oud-minister van Financiën Onno Ruding. Hij leidde de internetbank, stond aan het hoofd van de divisie in Japan, was president van Citibank California en werd de hoogste baas van de Global Consumer Group.

In oktober 2006 stapte hij over naar Barclays voor een beloningspakket van 17 miljoen euro. Hij zei toen in een interview met de Volkskrant dat Londen veel ­dynamischer was dan New York. ‘De pool van talent is gigantisch. Van overal stromen mensen toe met ambitie en de wil om hard te werken.’ Hij werd daar hoofd van de retailtak van Barclays. Hij koos voor een krachtige expansie op nieuwe markten die onder meer 20 miljoen nieuwe klanten opleverde in Zuid-Europa en nieuw opkomende markten als India en Indonesië.

In 2006 trouwde hij in Amsterdam met Kartika Soekarno. De sprookjesachtige bruiloft met gasten uit 54 landen, onder wie de voormalige Indonesische president Sukarnoputri, haalde wereldwijd de media. De bruid droeg een jurk van Prada en een ring van Bulgari, terwijl Javaanse dansers het evenement opluisterden.

In 2007 belde hij nog Nederlandse journalisten om zijn succes breed uit te kunnen meten. ‘Van de 3 miljard pond winst maakte ik er 1,2 miljard. Ik heb de afgelopen twee jaar 1.400 kantoren gebouwd.’

Drie jaar later werd hij als gevolg van de kredietcrisis bij Barclays opzij geschoven. Meteen maakte de bank een einde aan de erfenis van Seegers. Zo werd de Indonesische Bank Akita, die hij had overgenomen om toegang te krijgen tot de Indonesische consumentenmarkt, weer afgestoten. Topman John Varey stelde dat Seegers met de expansie in opkomende markten te hard van stapel was gelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden