Het eerste oranjefeestje na 30 april 2009

Op het oog een gewone Prinsjesdag. Maar wie iets beter kijkt, ziet dat de veiligheidsmaatregelen danig zijn verscherpt...

Door John Wanders

DEN HAAG ‘Alle eenheden! De koningin is vertrokken.’ De boodschap van de commandocentrale komt helder binnen bij de Haagse agenten die op deze grauwe derde dinsdag van september langs het parcours van de koninklijke rijtoer het publiek in de gaten houden.

Een geüniformeerde agent aan het Lange Voorhout staat op dat moment zo onopvallend mogelijk te smoezen met twee collega’s in burger. De twee, een man met een rugzakje en een gedrongen vrouw met kort blond haar, moeten doorgaan voor gewone toeschouwers. Maar beiden hebben een oortje in. En wie goed kijkt, ziet dat de man onder zijn jasje aan zijn riem een politiebadge draagt.

De verkenningseenheid heeft bij de dranghekken twee verdachte personen gespot, een man met een wit petje en een vrouw in een paars trainingsjack. Samen met zijn maat gaat de geüniformeerde agent eropaf. De twee ‘stillen’ stellen zich in de nabijheid op, klaar om bijstand te verlenen, mocht het duo moeilijk doen.

De vrouw in het trainingsjack reageert geëmotioneerd en niet-begrijpend op de plotselinge politiebelangstelling. Er moeten papieren worden getoond, er worden dingen opgeschreven. Haar vriend ondergaat de ondervraging, trekkend aan zijn peuk, ogenschijnlijk gelaten. De interventie leidt tot niets. De agenten trekken zich terug. De man met het petje strekt de nek om te zien of de Gouden Koets er al aankomt.

Het rijtuig met koningin, kroonprins en prinses Máxima passeert niet lang daarna. Voor het eerst in de geschiedenis van Prinsjesdag lopen er leden van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naast. Voor hen geen goud- en roodkleurige operettekledij die herinnert aan andere tijden, maar fantasieloze antracietkleurige pakken en jassen.

Twee persoonsbeveiligers, aan weerszijden van de Gouden Koets, dragen een zwarte tas, gemaakt van kogelwerend materiaal. In geval van calamiteiten is de tas in een seconde uitgevouwen en getransformeerd tot een manshoog kogelwerend schild. De tassendragers ogen als ambtenaren die op weg naar de trein verdwaald zijn geraakt in een gekostumeerde optocht.

‘Bethelschool Waddinxveen groet Beatrix’, staat geschreven op het rode spandoek dat Carolien, moeder van een van de aanwezige Waddinxveense kinderen uit groep 8, enthousiast omhoog houdt. Ze is hier vaker geweest op Prinsjesdag, maar zag niet eerder zoveel agenten in burger, zegt ze.

De politie zal langs en nabij het parcours van de rijtoer in totaal elf personen aanhouden. Onder hen een 48-jarige vrouw die in de voormiddag op haar paard richting Paleis Noordeinde rijdt om de balkonscène van nabij te zien. Vlakbij het paleis wordt ze door agenten en omstanders tegengehouden. Ze maakt een verwarde indruk en wordt daarom overgebracht naar het politiebureau.

De gemeente Den Haag wil graag doen geloven dat het in de residentie business as usual is op deze derde dinsdag van september. Toch proef je in de atmosfeer dat het de eerste Prinsjesdag is na het drama van 30 april in Apeldoorn.

DKDB’ers naast de koetsen van de koninklijke familie. Politie in haar gewone werkplunje langs het parcours, in plaats van in het traditionele gala-uniform. Een veiligheidsring van bloembakken en politiewagens achter het publiek, teneinde ongeoorloofde voertuigen de doorgang dwars door het publiek heen richting Gouden Koets onmogelijk te maken. Het zijn nieuwe elementen van het veiligheidsplan voor Prinsjesdag in het tijdperk na Karst T.

‘Een eenmansactie van een gek kun je niet voorkomen’, schat Francien. Met haar beide dochters is ze uit Barendrecht gekomen om de Oranjes ‘juist nu een hart onder de riem te steken’. Het drietal heeft zich vrolijk uitgedost met oranje boa’s. ‘Een zieke geest stop je echt niet’, vermoedt ook dochter Francisca.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden