Het eerste 'nieuwe' vragenuurtje

DEN HAAG - Meer vragen, geen ellenlange uitweidingen, korte antwoorden en een strakke leiding door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA). Dat is de nieuwe opzet van het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Van onze verslaggever Sebastiaan Timmermans
null Beeld

Voorafgaand aan het eerste vragenuurtje van 2011 werd uitgebreid afscheid genomen van de oud-fractievoorzitter van GroenLinks, Femke Halsema.

Traumahelikopter
Vandaag ging de eerste vraag van CDA'er Haverkamp van het vragenuurtje 'Nieuwe Stijl' over de traumahelikopters. In twee minuten moest deze vraag worden gesteld.

Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu moest zeggen wat hij eraan ging doen dat ook in Amsterdam 's nachts met de traumahelikopter kan worden gevlogen. 'Er kan dag en nacht worden gevlogen, daar is ontheffing voor verleend', zo antwoordde de staatssecretaris in zijn drie minuten durende antwoord. Wel gaf hij aan dat sommigen bezwaar hebben aangetekend tegen deze ontheffing.

Hierna was het woord weer aan Haverkamp. Hij wilde de verzekering dat er altijd medisch specialisten mee mogen met de helikopter en dat hun oordeel leidend is in de keuze om wel of niet uit te vliegen. Toen de staatssecretaris hier bevestigend op antwoordde, was de eerste vraag binnen tien minuten behandeld.

Tweede vraag
Bij de tweede vraag kwam de opening van de Volkskrant van vandaag aan de orde. Minister De Jager van Financiën moest zeggen hoe hij zou reageren op de onthullingen over de Europese Rekenkamer. Deze zou jarenlang zeer slecht hebben gefunctioneerd. De minister stelde verder dat dit nu niet meer aan de orde is.

Vragensteller Ten Broeke (VVD) vond dit iets te voorbarig. Hij wilde de toezegging van de minister dat hij hier meer aan gaat doen, hetgeen de minister beaamde.

Volgende vragen
En zo volgden de vragen elkaar in rap tempo op. Gerdi Verbeet verwachtte flitsende antwoorden en die kreeg ze ook. Andere vragen gingen bijvoorbeeld over adoptie in Ethopië, het persoonsgebonden zorgbudget en gif in de bollenstreek.

Pia Dijkstra (D66) wilde weten of de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, inderdaad minder marktwerking in de zorg wil, terwijl ze onlangs ook gezegd heeft dat ze af wil van het budgetsysteem in de zorg, omdat dit tot wachtlijsten zou leiden.

Dijkstra stelde dat pas op de plaats in de verdere marktwerking een radicale ommezwaai zou zijn. Schippers vertelde dat een artikel hierover in het NRC onjuist is. De krant meldde een notitie van een ambtelijk vooroverleg in handen te hebben. Deze, volgens Schippers gedateerde notitie, beschreef het beleid zoals dat in het vorige kabinet was ontwikkeld. Schippers heeft vervolgens besloten dat beleid om te gooien. Dijkstra liet vervolgens weten 'gerust gesteld te zijn', maar wilde wel weten wat haar doel voor 2015 is. Een stuk minder ziekenhuisproducten en veel meer dynamiek, zo vertelde de minister.

Uiteindelijk werd er binnen de tijd afgerond en konden twee nieuwe leden van de Tweede Kamer worden beëdigd. Missie voorlopig geslaagd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden