Het eerste koffiehuis voor mens en kat in Nederland

Het kattencafé was al een hit in andere landen. Vandaag opent het eerste Nederlandse koffiehuis voor mens en kat. Knuffelen mag. Tenminste, als het dier daar zin in heeft.

Kattencafé Kopjes in Amsterdam West. Beeld Ruben Uvez
Kattencafé Kopjes in Amsterdam West.Beeld Ruben Uvez

In het buitenland zijn er al honderden, en vandaag heeft Amsterdam de Nederlandse primeur: een kattencafé. Het concept - een koffiehuis waar gasten met katten kunnen samenzijn zonder ervoor te hoeven zorgen - ontstond in 1998 in Taiwan. Sindsdien verspreiden de kattencafés zich als een olievlek over de wereld.

Het eerste café, de Cat Flower Garden, was bedoeld als ontspannen plek voor drukke stedelingen. Het groeide uit tot toeristenattractie. Vooral Japanners zijn enthousiast, tussen 2005 en 2011 openden in het land 79 kattencafés. Inmiddels zijn ook in andere delen van Azië, Noord-Amerika, Rusland en Europa soortgelijke cafés te vinden, met name in grote steden.

Kattencafé-eigenaren onderscheiden zich door specialisatie in ras, kleur en gewichtsklasse. Het Amsterdamse kattencafé - Kopjes - is speciaal ontwikkeld voor katten uit het asiel. De zeven aanwezige katten hebben ieder hun eigen verhaal: ze zijn weggedaan door hun baasjes of zwierven op straat.

Huiskamer

Met haar kattencafé wil eigenaresse Lenny Popelier (31) laten zien dat katten uit een opvanghuis prima huisdieren zijn; ga niet naar een dierenwinkel, maar adopteer een asielkat. Het café moet ook een huiskamer zijn voor mensen die zelf geen dier kunnen verzorgen, omdat ze daar bijvoorbeeld de ruimte niet voor hebben of te weinig thuis zijn. Zo hoeven de gasten geen kattenbakken te verschonen of te vrezen voor scherpe nagels in het meubilair. Wel ervaren ze alle psychologische voordelen die volgens Popelier gepaard gaan met dierlijk gezelschap.

De caféregels worden de bezoekers bij binnenkomst meegedeeld. Een paar voorbeelden: geen slapende katten wakker maken, de katten niet voeren en geen foto's met flits maken. Het meebrengen van eigen katten is niet toegestaan. In de ontvangstruimte, die ook dienst doet als bar, worden broodjes en taart bereid en koffie gezet. Geheel volgens de regels van de voedsel- en warenautoriteit. Popelier: 'Waar voedsel wordt bewaard of bereid zijn dieren niet toegestaan en daar houd ik me aan.'

3 euro entree

Voor een bezoek van twee uur (reserveren verplicht) rekent Popelier 3 euro entree per persoon, voor de zorgkosten van de dieren. Consumpties moeten apart worden afgerekend. De eerste twee weken zijn al volgeboekt, vooral door vrouwen. Popelier: 'Bijvoorbeeld een groep Limburgse vrouwen die hier een vrijgezellenuitje beginnen.'

Mensen moeten duidelijke verwachtingen hebben, benadrukt Popelier. 'Mensen vergeten vaak dat katten zestien uur per dag slapen. Je hebt niet twee volle uren een kat tot je beschikking.' De cafékatten zijn niet te adopteren. Wie een kat wil hebben wordt verwezen naar een dierenasiel.

Tiny en Eleonore

Hebben dezelfde moeder, maar waarschijnlijk een andere vader. Woonden met 35 soortgenoten bij een verslaafde man. Toen deze vertrok naar een kliniek, gingen de katten naar een asiel. Het linkeroog van Tiny (6 maanden) werd na een ontsteking operatief verwijderd. Ze is schrikachtig en wantrouwig en houdt niet van aaien. Zusje Eleonore (15 maanden) heeft een gekke krul in haar staart. Oorzaak onbekend. Ze slapen vaak samen, in een rotanstoel.

undefined

Tiny. Beeld Maud van Bavel
Tiny.Beeld Maud van Bavel
Eleonore Beeld Maud van Bavel
EleonoreBeeld Maud van Bavel

Horus en Rosie

Broer en zus, 6 jaar oud. Werden samen gevonden op de Hoofdweg in Amsterdam. Horus houdt zich doorgaans gedeisd. Hij wordt graag geaaid, maar kan nog wel eens grommen. Vanwege zijn hartruis krijgt hij een speciale behandeling bij de dierenarts. Horus en Rosie waren de eerste katten in Kopjes, daarom heeft Rosie een 'redelijk territoriale attitude'. Ze blaast vaak tegen de jongere katten, maar zal niet snel krabben of bijten.

undefined

Rosie. Beeld Maud van Bavel
Rosie.Beeld Maud van Bavel
Horus. Beeld Maud van Bavel
Horus.Beeld Maud van Bavel

Maan en Dilla

Maan (6) houdt graag alles in de gaten, met name haar zoon Dilla (4). Moeder en zoon werden gevonden in de Goereestraat in Amsterdam-Noord. Het asiel noemde ze daarom eerst Goe en Goeros. In het kattencafé kregen ze een nieuwe naam. Dilla heeft diabetes, hij krijgt speciaal voer en twee spuitjes per dag. Hij is wat schuw. Zijn lievelingsplekje is onder de bank.

undefined

Maan. Beeld Maud van Bavel
Maan.Beeld Maud van Bavel
Dilla. Beeld Maud van Bavel
Dilla.Beeld Maud van Bavel

Midori

Werd gevonden op ringweg A10, bij de afslag voor het Olympisch Stadion. Ze De schildpadkleurige Midori (9 maanden) zit graag op schoot, maar heeft pit. Wat onbeholpen vecht ze voor haar plekje in het kattencafé: ze springt vaak bovenop de rest.

undefined

Midori. Beeld Maud van Bavel
Midori.Beeld Maud van Bavel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden