PROFIEL

Het eerste dat hij gaat doen is geld uitgeven

De nieuwe Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, werd persoonlijk door Alexis Tsipras gevraagd voor het ministerschap. Hij wil het al dan niet terugbetalen van de Griekse staatsschuld koppelen aan de Griekse groei.

Yanis Varoufakis met een fan. Beeld getty
Yanis Varoufakis met een fan.Beeld getty

Als Yanis Varoufakis een boek presenteert, gebeurt dat niet in een boekhandel of achterafzaaltje, maar in het concertgebouw van Athene. De zaal zit vol. Boven het podium hangt een gigantische foto van het op Bruce Willis lijkende gezicht van de gespierde professor.

De nieuwe Griekse minister van Financiën is niet geremd. Hij noemt de oud-president van de ECB Jean-Claude Trichet 'de slechtste bankier die ooit over deze aarde heeft rondgelopen'. Het lenen van de 240 miljard euro door de EU, de ECB en het IMF om te voorkomen dat Griekenland failliet ging, noemt hij een 'misdaad'.

Vlak voor de verkiezingen gaf hij een interview aan de Volkskrant in zijn ruime Atheense appartement tegenover het museum met Oud-Griekse beelden en resten van de Akropolis. 'We zijn in 2010 failliet gegaan. Hoe stom ben je om ons dan de grootste lening uit de menselijke geschiedenis te geven?'

Vrije markt

Hoe radicaal de man is die geen blad voor de mond neemt? Zelf noemt hij zich een 'vreemde, dwalende marxist'. De 53-jarige hoogleraar economie aan de universiteiten van Texas en Athene , die zowel de Griekse als de Australische nationaliteit bezit, groeide op tijdens de dictatuur van de militaire junta en studeerde wiskundige economie in Essex. Hij gaf les in onder andere Cambridge, Sydney, Glasgow en Athene en vertrok naar eigen zeggen uit Engeland om het thatcherisme te ontvluchten.

Varoufakis werd persoonlijk door Alexis Tsipras gevraagd voor het ministerschap. Hij is geen lid van de radicaal-linkse Syriza partij en, anders dan andere adviseurs van Tsipras, een tegenstander van een vertrek uit de eurozone. Als consulent voor het Amerikaanse softwarebedrijf Valve citeerde de econoom veelvuldig de liberaal Adam Smith in zijn lofzangen op de vrije markt.

'Wat ik voorstel is niet radicaal. Het is niet eens links', zei Varoufakis tegen de Volkskrant.

Hij wil het al dan niet terugbetalen van de Griekse staatsschuld aan de ECB en de Europese landen koppelen aan de Griekse groei. De bezuinigingen wil hij schrappen, zodat Griekenland meer kan groeien. 'Dat is wat een bankier ook zou doen als hij zijn uitgeleende geld nog terugwil.'

Als minister van Financiën van een staat die hij failliet noemt, zal een van zijn eerste acties geld uitgeven zijn. Hij wil het minimumloon verhogen, voedselbonnen uitdelen, gratis elektriciteit geven aan de armen en volgens hem onterecht ontslagen ambtenaren hun baan teruggeven.

'Ik ben verdoemd als ik geen miljard kan vinden om de hongerigen te voeden', zegt Varoufakis. 'En iedere Europeaan die van me eist dat ik tientallen miljarden aan banken betaal en niet de armen help, heeft zijn ziel en integriteit verloren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden