Het duurt nog wel even, de grote opruiming bij Ajax

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van dinsdag 15 februari

Het leven is ook een spel, zeker als het om voetbal gaat. Marco van Basten, voorheen als vrijgevochten voetballer bijna nooit te porren voor een vraaggesprek en later als trainer slechts sporadisch omdat het zo hoorde, gaf als werkzoekende twee gesprekken in één week. Mooie verhalen, dat wel.

Het zijn in zekere zin uitgeschreven sollicitaties, hoewel hij erbij zegt dat een Nederlandse club na Ajax geen optie is. Daarnaast rekent hij af met de leiding van Ajax, waar hij in 2009 vrijwillig opstapte. Alsof alleen hij schuldig was aan de misère. Tot aan voorzitter Coronel en de later ingestroomde directeur Van den Boog toe, ze wisten er allemaal van, van het peperdure aankoopbeleid bijvoorbeeld. Onthoud die namen.
Jammer, van die afrekening. Van Basten, toonbeeld van beschaving, viel juist altijd op door zijn onafhankelijkheid, door zijn eigenzinnige manier van denken. Hij hoefde zich nooit te verlagen. Liever liet hij anderen naar hem reiken. In Het Parool zegt hij onder meer: ‘Als de kritiek zich gaat bundelen, wordt er zoveel van je gezag ondermijnd en aan je poten gezaagd, dat je vroeg of laat zegt, laat maar.’

Zagen aan poten. Dat brengt ons op het tweede onderwerp. Van Bastens vriend Johan Cruijff is geïnfiltreerd bij Ajax, door de opname in het technisch platform dat adviezen geeft. Lees: dwingende adviezen. Lees beter: opdrachten. Als Cruijff binnenkomt, is vrijblijvend gebabbel voorbij.
Alles borrelt weer bij Ajax, de club die al jaren van crisis naar crisis holt. Ze noemen Cruijffs rentree de fluwelen revolutie. Die benaming is, in verband met Ajax dan, bedacht door De Telegraaf, het huisorgaan van Cruijff. In de spreekbuis van de Verlosser staan maandag twee columns. Eentje van de chef voetbal, die fulmineert over het aantal petten dat voorzitter Coronel draagt.

De andere mening is van de meester zelf. Op 1 april moet alles klaar zijn. Dan volgt de uitvoering van de plannen, zodat Ajax het nieuwe seizoen met een schone lei kan beginnen. Cruijff signaleert tussen neus en lippen door een probleempje, als hij terugdenkt aan het advieswerk dat hij voor Barcelona verrichtte. Dat was een vereniging, daar had hij alleen te maken met een voorzitter.
Ajax is een bedrijf met een directeur. Lastig zeg. Cruijffs revolutie is begonnen met het opnieuw bemannen van de ledenraad. Het vuurtje smeult onder de kookpot, en in die pan krijgen een paar mannen het heet. Coronel dus, Van den Boog. Coronel heeft immers het naar hemzelf genoemde, kritische rapport over Ajax niet volledig uitgevoerd en Van den Boog, tsja, die heeft sowieso een probleem. Die zegt doodleuk dat hij, alvorens trainer Frank de Boer voor 3,5¿jaar te laten tekenen, met onder anderen Van Marwijk en Hiddink heeft gesproken over De Boer. Die weten van niets.

Enfin, stel dat Cruijff het deze keer langer dan drie weken volhoudt als adviseur van Ajax, dan zullen Coronel en Van den Boog verdwijnen. Zo gaat dat, ook in fluwelen revoluties. Een beetje schuiven met pionnen op het bord en klaar is Kees, waarbij Kees in dit geval toevallig Johan heet.

Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden